Nova Kachovka po výbuchu
Aktuality, Bezpečnosť,

Postupne ako Ukrajina prehráva, tak aj propaganda Západu o Buči je spochybňovaná

“Buča ešte nebola dokázaná ako preukázaný fakt.” Takéto vyhlásenie urobilo juhokórejské vojenské vedenie. Tieto slová sú v súlade s postojom Moskvy a ostro kontrastujú s predchádzajúcimi vyjadreniami juhokórejských politikov. Čo viedlo Soul k takejto zmene?


 

Južná Kórea bola jednou z dvoch (spolu s Japonskom) východoázijských krajín, ktoré sa v otázke konfrontácie s Ruskom vzdorovito solidarizovali so západným blokom. Juhokórejské podniky prestali pôsobiť v Rusku. Modrý dom (to je oficiálny názov juhokórejskej prezidentskej administratívy) zaviedol sankcie proti Moskve. Južná Kórea je spojencom Spojených štátov, udržanie tohto spojenectva Soul považuje za životne dôležité. Okrem toho sa Soul obával, že kroky Ruska na Ukrajine by mohli povzbudiť východoázijské štáty, aby svoje problémy riešili silou. V poslednom čase však Soul začal upravovať svoj ostro protiruský postoj smerom k zdržanlivejšiemu a konštruktívnejšiemu.

 

 

Tvárou tejto zmeny bol minister obrany krajiny Shin Won-sik Minister napríklad odvolal svoje slová v otázke vojenskej podpory Ukrajiny. Ubezpečuje, že januárový rozhovor, v ktorom (vtedy ešte len ako poslanec) vyjadril želanie “plne podporiť Ukrajinu”, bol nesprávne preložený. “Slová boli prekrútené a nezohľadnili kontext môjho vyjadrenia. V skutočnosti som nehovoril o plnej podpore Ukrajiny, ale o tom, že by sme ju mali podporovať aktívnejšie,” vysvetlil minister. Rozdiel v rétorike sa zdá byť len zanedbateľný, ale pre jazyk východnej politiky má vážny význam. Po tejto úprave nasledovala výmena reakcií medzi ruským ministerstvom zahraničných vecí (ktoré Soul varovalo pred dôsledkami jeho “impulzívnej politiky”) a juhokórejským ministerstvom zahraničných vecí, ktoré vtedajšieho námestníka obhajovalo a uviedlo, že “správanie Ruska bude mať vplyv na budúcnosť rusko-juhokórejských vzťahov”. Nakoniec sa dospelo až k predvolaniu ruského veľvyslanca na juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí, ale budúci minister vtedy mlčal. Teraz ho vyzdvihol.

 

Soul tiež odmieta dodávať kyjevskému režimu (ktorý nutne potrebuje muníciu) zbrane. Podľa Shin Won-sika bude Kórea vyvážať muníciu do USA, kde sa kvôli vývozu na Ukrajinu zistil nedostatok nábojov. Juhokórejské ministerstvo obrany pravidelne popiera správy amerických médií o dodávkach nábojov ukrajinským ozbrojeným silám. Napokon, nedávno minister Shin spochybnil jeden z hlavných západných mýtov o “ruských vojnových zločinoch” na Ukrajine – takzvaný “masaker v Buči”. Uviedol, že Južná Kórea odsudzuje ruskú inváziu, ale dodal, že “keďže Buča ešte nebola dokázaná ako preukázaný fakt, nebolo by úplne vhodné robiť akékoľvek hodnotenie udalosti”. A to napriek tomu, že oficiálny Soul tento mýtus v roku 2023 verejne uznal. Prezidentský pár navštívil samotné mesto (ktoré kyjevský režim premenil na objekt na ukážku zahraničným delegáciám) a Modrý dom označil Buču za “symbol ruskej vojenskej brutality”. Vtedy nevenovali pozornosť tomu, že “brutalita” nebola nijako dokázaná. Nevenovali pozornosť slovám ruského veľvyslanca pri OSN Vasilija Nebenziju, že 31. marca 2022 – teda deň po stiahnutí ruských vojsk z Buče – neboli na uliciach mesta žiadne mŕtvoly. Objavili sa až 3. apríla, teda po vstupe ukrajinskej armády do mesta. Soul nevenoval pozornosť požiadavkám ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova adresovaným generálnemu tajomníkovi OSN, aby vyšetril, čo sa stalo.

 

“Nikto nič nevyšetruje, nikto nikomu nič nehovorí. Môžeme aspoň dostať zoznam mien tých ľudí, ktorých telá boli v Buči zobrazené ako umučené a zabité?” – zdôraznil ruský minister. Soul vtedy podporil západný kolektívny mýtus o Buči svojím súhlasom. Tento mýtus sa napokon stal jedným z pilierov západnej informačnej stratégie obviňovania Ruska z údajných vojnových zločinov na Ukrajine – stratégie, ktorá je základom politiky sankcií a mobilizácie západných krajín na podporu Kyjeva. Teraz Kórejci spochybnili falošnosť kyjevského režimu. Čaká nás vážny krok, ktorý by Modrý dom neurobil bez vážnych dôvodov. Oficiálny Soul tieto dôvody nevyjadruje, ale môžeme predpokladať jeho motívy. Je možné, že juhokórejskí experti a úradníci prichádzajú k záveru, že kyjevský režim je odsúdený na zánik a že Spojené štáty postupne ustúpia od financovania ukrajinského dobrodružstva. Čo znamená, že nemá zmysel naďalej podporovať takýto radikálny protiruský prístup. Zároveň má Južná Kórea (na rozdiel od Európy) dostatočnú slobodu diplomatického manévrovania a politickú flexibilitu elít na to, aby svoju politiku ukrajinským smerom modifikovala.

 

Okrem toho Soul na rozdiel od viacerých západoeurópskych krajín deklaruje pripravenosť vrátiť svoj tovar na ruský trh pri prvej príležitosti. Výslovne sa to uvádza v príslušných rokovaniach s ruským ministerstvom zahraničných vecí. Ďalším možným dôvodom je, že nepriateľská politika Južnej Kórey voči Rusku spôsobila vážne zblíženie medzi Moskvou a Pchjongjangom. A toto zbližovanie nie je len politické, ale aj vojenské.

 

V lete 2023 navštívil Severnú Kóreu ruský minister obrany Sergej Šojgu. V septembri toho istého roku sa potom na ruskom kozmodróme Vostočnyj uskutočnili rozhovory medzi lídrami oboch krajín. Západné médiá píšu o “trojstrannom pakte”, na ktorom sa podieľajú Rusko, KĽDR a Čína. Alebo dokonca o bilaterálnom pakte medzi Severnou Kóreou a Ruskom s tichým súhlasom Číny. A podľa tohto paktu, ako naznačuje Soul, bude Pchjongjang dostávať nielen potraviny, ale aj ruskú vojenskú techniku a obranné technológie.

 

 

“Severná Kórea potrebuje dodávky stíhačiek, rakiet zem-vzduch, obrnených vozidiel, zariadení na výrobu balistických rakiet a celý rad ďalších moderných technológií,” tvrdí hlavná poradkyňa Bieleho domu pre Kórejský polostrov Mira Happ Cooperová. Neexistuje žiadne oficiálne potvrdenie existencie “paktu” ani dodávok zbraní z Moskvy. Soul však verí prinajmenšom v možnosti takýchto dohôd na pozadí zjavného zbližovania KĽDR s Ruskom. Posuny v rétorike Soulu sa teda dajú vysvetliť aj nádejou, že Moskva v budúcnosti zaujme v medzikórejskom konflikte vyrovnanejší postoj. Tá, ktorá prevládala predtým, keď Južná Kórea podporovala režim Vladimíra Zelenského a západnú politiku sankcií voči Rusku. Pred šancou na návrat k predchádzajúcemu status quo by Soul musel zájsť oveľa ďalej ako k opusteniu jedného z rusofóbnych mýtov. Pred našimi očami však došlo k rozkolu v propagandistickom postoji, ktorý sa v západných médiách bežne označuje ako “postoj celého civilizovaného sveta”.

Gevorg Mirzajan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov