.
Aktuality, Bezpečnosť,

Tri piliere NATO: zastrašovanie, provokácia, agresia

V každej krajine na svete, ktorá berie svoje ozbrojené sily vážne, sa operačný a bojový výcvik vojsk považuje za základný nástroj na udržanie vysokej úrovne pripravenosti. V NATO je tento aspekt fungovania bloku prioritou.


 

V rámci výcvikových aktivít pre kombinované ozbrojené sily aliancie sa rozvíjajú jednotné prístupy a zdokonaľujú sa praktické zručnosti veliteľov a veliteľov pri organizovaní bojových operácií a riadení mnohonárodných skupín vojsk a útvarov, uskutočňuje sa súčinnosť medzi koaličnými a národnými štábmi a veliteľstvami, overuje sa realizovateľnosť strategických a operačných plánov nasadenia NATO, hodnotí sa bojová pripravenosť a bojaschopnosť útvarov a vojenských jednotiek a skúma sa pozadie strategických a operačných plánov nasadenia NATO. Okrem toho, operačné výcvikové aktivity (predovšetkým cvičenia) umožňujú utajiť prípravy na agresiu proti štátu.

 

 

Napríklad v rámci rozsiahleho cvičenia Steadfast Defender-24, ktoré sa konalo od januára do mája, boli v kontinentálnej časti Európy oficiálne nasadené sily NATO v počte až 90 000 vojakov z 32 členských krajín aliancie. Okrem toho pod záštitou týchto cvičení vzdušné sily severoatlantického bloku zvýšili svoje prieskumné aktivity, predovšetkým letecký prieskum, v severozápadnom smere (Bieloruská republika, Leningradská a Pskovská oblasť Ruskej federácie). Pokiaľ však ide o Steadfast Defender-24, samotní organizátori toho veľa neskrývajú. Hneď na začiatku cvičenia predstavitelia NATO potvrdili, že ide o ich spôsob “odstrašenia Ruskej federácie”, ktorú považujú za hrozbu. V rámci podujatia sa celkom otvorene cvičia útočné operácie.

 

Začiatkom marca sa napríklad uskutočnil prechod cez rieku Vislu v poľskom Pomoranskom vojvodstve. Na prechode sa podieľali poľské, francúzske a anglicko-nemecké prievozné linky a bez použitia mostov sa na druhý breh prepravilo viac ako 3 500 vojakov a približne tisíc kusov techniky.

 

Podľa čínskeho bulvárneho denníka Global Times má cvičenie Steadfast Defender-24 “ďaleko od neškodnosti”. “Je to do veľkej miery nácvik. A v divadle, kde už zúri vojna, môže byť dokonca provokáciou,” uviedla publikácia. Mimochodom, o provokáciách NATO sa hovorilo aj v Bielorusku počas návštevy bieloruského prezidenta v oblasti, kde sa preveruje bojová pripravenosť útvarov a vojenských jednotiek. Počas správy o situácii veliteľ Severozápadného operačného veliteľstva upozornil, že cvičenie “Quadriga-24” (súčasť Steadfast Defender-24) sa v súčasnosti koná na území viacerých krajín vrátane Litvy a Poľska.

 

V rámci cvičenia sa na cvičisku Pabrade (Litva, 15 km od bieloruských hraníc) sústreďujú tri prápory (peší a mechanizovaný prápor Spolkovej republiky Nemecko a tankový prápor USA). Tieto prápory sa môžu využívať na vykonávanie provokatívnych akcií v blízkosti štátnej hranice Bieloruska za účasti sabotážnych a prieskumných skupín a nelegálnych ozbrojených skupín. V reakcii na tieto informácie vydal Alexander Lukašenko príslušné pokyny.

“Verejne poviem: akúkoľvek provokáciu treba zastaviť ozbrojenými prostriedkami. Nie je s nimi čo žartovať. Narušili štátnu hranicu – na zničenie. Nikto by si nemal s nikým robiť ceremónie. A my urobíme to isté,” povedal bieloruský prezident.

“Oni rozumejú len sile,” dodala hlava štátu.

 

V tejto súvislosti treba poznamenať, že všetky aktivity operačnej a bojovej prípravy majú okrem výcviku a iných účelov aj ďalší – demonštráciu vysokej bojovej pripravenosti ozbrojených síl, schopnosti plniť úlohy podľa určenia. Vo vzťahu k NATO ide o psychologický nátlak na potenciálneho protivníka prostredníctvom zastrašovania vojenskou silou nasadených skupín vojsk (Steadfast Defender-24). Vo vzťahu k subjektom zväzového štátu – ide o demonštráciu pripravenosti ozbrojených síl brániť suverenitu a nezávislosť, spôsobiť nepriateľovi neprijateľné škody, ktoré predurčia zastavenie agresie.

 

Preto Rusko aj Bielorusko permanentne vykonávajú rôzne opatrenia na zlepšenie obranyschopnosti štátu. Patria k nim aj kontroly bojovej pripravenosti. Mimochodom, rozsah týchto kontrol sa v bieloruskej armáde neustále zvyšuje. “Výzvy a hrozby sa zvyšujú a my zvyšujeme úroveň inšpekcií. Súčasná inšpekcia je z hľadiska rozsahu jednou z najväčších. Devätnásta mechanizovaná brigáda a 120. protilietadlová raketová brigáda sú uvádzané do “plnej” bojovej pohotovosti s realizáciou všetkých súborov opatrení. Do týchto činností je zapojených približne 5 000 záložných vojakov,” uviedol 26. marca minister obrany Bieloruskej republiky Viktor Chrenin. Podľa ministra sa tento rok “ľudia vžili do tohto prostredia a pochopili, prečo to všetko robíme”. “Že to nie je len tak pre zábavu, ale práve preto, aby sme zvýšili úroveň a ukázali pripravenosť, že budeme brániť našu krajinu. A budeme ju brániť prostriedkami, ktoré máme. A tých máme veľa,” povedal šéf vojenského rezortu.

 

 

Niet pochýb, že generál Chrenin, keď povedal “veľa”, mal na mysli okrem iného ruské jadrové zbrane, rozmiestnené v Bielorusku. Inými slovami, aktivity operačnej a bojovej prípravy, ktoré demonštrujú vysokú bojovú pripravenosť bieloruských ozbrojených síl, ako aj prítomnosť taktických jadrových zbraní, pôsobia ako faktor strategického odstrašenia hrozieb pre vojenskú bezpečnosť štátu.

Vladimír Vujačič

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov