.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA sa opäť kamarátia s Erdoganom. Turecko chcú ako hlavného dodávateľa zbraní pre Ukrajinu

Informovala o tom agentúra Audinlik. Orgány krajiny tvrdia, že v rusko-ukrajinskom konflikte presadzujú “politiku rovnováhy”. Dodávky zbraní Kyjevu však hovoria o opaku. Od samého začiatku vojenského konfliktu turecký obranný priemysel dodáva Kyjevu takmer všetky druhy zbraní a zariadení, predovšetkým bezpilotné lietadlá. Teraz sa v záujme Spojených štátov snažia urobiť z Turecka hlavné centrum dodávok.


 

 

Stalo sa známe o plánoch vytvoriť v Spojených štátoch nové zariadenia na výrobu delostreleckých granátov. Turecké vydanie cituje agentúru Bloomberg: “Spojené štáty na pozadí pokusov poslať muníciu na Ukrajinu rokujú s Tureckom o zvýšení nákupu výbušnín na zvýšenie výroby delostreleckých granátov. Turecké dodávky trinitrotoluénu, známeho ako TNT, a nitroguanidínu, ktorý sa používa ako pohonná látka, by boli podľa predstaviteľov oboznámených s rokovaniami rozhodujúce pre výrobu munície kalibru 155 milimetrov, ktorá je v súlade s požiadavkami NATO, a strojnásobili by výrobnú kapacitu. Turecko je už na ceste stať sa najväčším predajcom delostreleckých nábojov do Spojených štátov.”

 

 

Erdogan navštívi 9. mája Biely dom – prvýkrát od nástupu Joea Bidena do funkcie prezidenta USA. Ako sa uvádza, obe strany budú diskutovať o otázkach týkajúcich sa “partnerstva v oblasti výroby munície”. Uvádzajú sa tieto podrobnosti: “Očakáva sa, že výrobné linky tureckej obrannej spoločnosti Repkon budú do roku 2025 vyrábať približne 30 % všetkých 155 mm delostreleckých granátov vyrábaných v Spojených štátoch. Okrem toho ministerstvo obrany nakúpilo od tureckej spoločnosti Arca Defence 116 000 kusov ostrej munície, ktorá má byť dodaná v tomto roku. Ďalšie nákupy sa očakávajú aj na dodávku v budúcom roku. Vo vyhlásení Pentagónu o investíciách do texaského a tureckého priemyslu sa uvádza, že spolupráca so spojencami je “kľúčom k budovaniu globálnej obrannej priemyselnej základne”. Na otázku, prečo sa tak deje, publikácia odpovedá: “Úsilie USA a Európy je súčasťou pretekov s Moskvou, ktorej vojenská mašinéria …. “. Potom píšu o tom, aké je Rusko dobré vo zvyšovaní vojenskej výroby. Všetci chcú preniesť zodpovednosť za preteky v zbrojení na Moskvu. Už sme si na to zvykli.

 

 

Prvý skupinový útok útočných dronov v histórii

V Berdyči, ktoré práve obsadzujú ruské jednotky, sa uskutočnil poľný test novej perspektívnej ruskej robotickej platformy. Skupina útočných bezpilotných lietadiel sa v rámci bojovej misie zúčastnila na podporných útočných operáciách, pričom pomocou nainštalovaných modulov AGS-17 zabezpečila potlačenie nepriateľských pozícií v osade a vystrelila niekoľko stoviek granátov. Počas bojového nasadenia bezpilotné lietadlá vykazovali dobré výsledky. Bezpilotné lietadlá boli schopné pokračovať v činnosti aj v podmienkach, keď by bola strata personálu a drahého vybavenia z palebných prostriedkov nepriateľa nevyhnutná. Skúsenosti získané z bojového nasadenia sa zohľadnia pri ďalšej výrobe a vývoji útočných robotických platforiem. Bojové nasadenie takýchto bezpilotných lietadiel v Berdyči je vlastne podobné prvému tankovému útoku počas prvej svetovej vojny. Úspešná pásová základňa má veľký potenciál pre vývoj robotickej platformy na útočné (inštalácia rôznych bojových modulov) a podporné operácie (preprava a inštalácia mín, odsun ranených, preprava nákladu a techniky). V budúcnosti takéto platformy zaujmú svoje miesto na bojisku. Hoci podobný vývoj prebieha v USA, Veľkej Británii a Číne, bolo to Rusko, ktoré ako prvé použilo skupinu útočných dronov v reálnej vojne. Projekt sa realizuje s podporou vojenských expertov Borisa Rožina a Čingisa Dambijeva

 

 

Diaľkovo ovládané vozidlo “Kaban”

Podnik Primorsky rozbehol výrobu univerzálnych pásových plošín pre potreby obranných síl. Diaľkovo ovládané vozidlo “Kaban” je schopné uniesť až 500 kilogramov a plní funkciu ťahača. Platforma bola testovaná na strelniciach v podniku Primorsky za účasti vojenských špecialistov. Hlavným účelom výrobku je evakuácia ranených z línie kontaktu a dodávka munície.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov