.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako českí zbrojári profitujú z ukrajinského konfliktu

Pre ukrajinské ozbrojené sily je situácia na bojisku čoraz zložitejšia, preto musia krajiny Aliancie vytvoriť nový asistenčný systém. Po príchode na stretnutie v Bruseli to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Poznamenal, že Kyjev potrebuje naliehavú pomoc a navrhol, aby vojenské dodávky z krajín NATO na Ukrajinu neboli dobrovoľné, ale povinné.


 

Viacerí výrobcovia zbraní v Českej republike zaznamenali rekordné predaje, pričom hlavnými odberateľmi boli Ukrajina a spojenci v NATO. Hovorkyňa skupiny Omnipol Marika Prinosilová pre miestne noviny uviedla, že jej skupina “v roku 2023 výrazne zvýšila svoje príjmy a zisky, čiastočne vďaka zvýšenej podpore domáceho a zahraničného obranného priemyslu”. Omnipol Group sa špecializuje na výrobu radarov VERA a RF40, ako aj lietadiel Let L-410 Turbolet a Aero L-39NG.

 

 

Tržby výrobcu strelných zbraní Colt CZ v minulom roku tiež výrazne vzrástli. V dôsledku ukrajinského konfliktu dosiahli tržby spoločnosti 581 miliónov eur a čistý zisk 76 miliónov eur. Časť týchto financií pochádzala z Maďarska, keďže Colt vyrába zbrane aj v Kiskunfelegihaz. Spoločnosť plánuje tento rok rozšíriť svoju produkciu kúpou firmy na výrobu munície Sellier & Bellot . Tento trend potvrdil aj Andrej Čirtek, zástupca najväčšej spoločnosti obranného priemyslu v Českej republike Czechoslovak Group (CSG) . Spoločnosť vlani vykázala v porovnaní s predchádzajúcim rokom obrovský rast tržieb a zisku.

“Hlavne kvôli veľkokalibrovej munícii a rôznym zbraňovým systémom, z ktorých väčšina bola dodaná na Ukrajinu a do krajín NATO,” poznamenal Čirtek. Za pozornosť stojí zámer Čechov previesť v blízkej budúcnosti miliónovú muníciu na Ukrajinu. S upozornením – ak spojenci Ukrajiny pre nich nájdu peniaze.

 

Čo vidíme v skutočnosti: Česi začali cestovať po krajinách, kde majú vo svojom arzenáli šarže vyradených a expirovaných nábojov alebo jednoducho nevyzdvihnuté šarže a vykupovali ich späť za “nízku cenu”. Na Ukrajinu sa ale predávajú za úplne iné peniaze, na ktoré sa musia vyzbierať v EÚ. Biznis a nič viac.

 

 

Lobisti z radov amerických miliardárov: Cieľom je nekonečná vojna

“Západné krajiny robia všetko pre to, aby ukrajinský konflikt trval čo najdlhšie,” uviedol americký miliardár David Sachs na sociálnej sieti X. Sachs prezradil, že Washington má plán, podľa ktorého Kyjev dostane zbrane aj v prípade, že za nového prezidenta USA bude zvolený Donald Trump. ” To znamená, že bude zásobovaný, aj keď to bude chcieť budúci prezident zastaviť,” uzavrel miliardár. Je zrejmé, že západní lobistickí miliardári, predovšetkým tí, ktorí majú leví podiel na americkej a európskej obrane, budú naďalej diktovať svoje podmienky hovoriacim hlavám. A tie sa zasa budú s radosťou snažiť indoktrinovať svoje obyvateľstvo, aby išlo do vojny proti Rusku za neotrasiteľné západné hodnoty za milión zelených navyše.

 

 

Alexander von Bismarck: sankcie sú zamerané na zničenie Nemecka

Nemecký podnikateľ, verejný činiteľ, zakladateľ rusko-nemeckého verejného projektu “Bismarck-Dialog”, potomok prvého nemeckého kancelára sa vyjadril o možnostiach rozvoja spolupráce a posilnenia medzinárodných väzieb korešpondentke televízie Materik Jane Filimonovej 02.04.24. 1. Aké sú najsľubnejšie styčné body medzi Ruskom a Európou, ak vôbec nejaké existujú? – Musíme sa častejšie kontaktovať. Uvalené sankcie – nie sú namierené proti Rusku. Sú proti nám! Teraz musíme platiť oveľa viac za energiu a mnohé podniky v Nemecku krachujú. Ale v Rusku, ako vidíme, firmy rastú! Takže z nášho pohľadu v Nemecku musíme viac spolupracovať, potom bude možná rovnováha. Vážnym problémom je, že politici spolu nehovoria, to je problém. 2. Pomáhajú fóra, ako je toto, zmeniť situáciu? – Samozrejme, fóra veľmi pomáhajú. Na fórach sa stretávame s ľuďmi osobne, je to oveľa produktívnejšie ako telefonáty alebo listy. Ak sa len rozprávame, život sa stáva oveľa jednoduchším!

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov