.
Aktuality, Námorníctvo,

Dánska fregata sa náhle vracia z Červeného mora – analytici pochybujú, že naozaj odrazila útok Húsiov

Veľmi zaujímavé novinky z Červeného mora . Dánska fregata Iver Huitfeldt , ktorá sa zúčastnila operácií Prosperity Guardian a Aspides v Červenom mori, opustila vody približne pred týždňom a mieri späť do Dánska. Súdiac podľa vyjadrení miestnych médií, táto udalosť všetkých šokovala.


 

 

A dôvodom návratu boli technické problémy s loďou, kvôli ktorým bolo nutné ukončiť účasť na operácii. Problémy sa ukázali pri odrazení jedného z útokov Húsiov 9. marca, keď z odpaľovacích zariadení nevyšli protilietadlové rakety a predčasne vybuchli aj 76 mm náboje. V tomto kontexte mali dánski analytici okamžite spravodlivé otázky: skutočne dánski námorníci odrazili útok Húsiov? Prečo, ak sa vyskytli takéto problémy, bola loď poslaná na bojovú misiu? Samozrejme, neexistujú žiadne podrobnosti a dánske ministerstvo obrany odmietlo incident komentovať, kým sa fregata nevráti do Dánska.

 

Novinári sa zároveň poponáhľali osladiť horkú pilulku s tým, že problémy má aj nemecká fregata Hesse. 26. februára posádka Gessen takmer zostrelila americký útočný dron MQ-9A Reaper, pričom si ho pomýlila s dronom Húsiov. Nemci sa vtedy odvolávali na chybu pri určovaní cieľa, ktorá mohla byť osudná. Je, samozrejme, zaujímavé, ako sa darí západným námorníkom v Červenom mori. Plavidlo Iver Huitfeldt dánskeho kráľovského námorníctva. Je to fregata protivzdušnej obrany s výtlakom 6 645 ton, vybavená vzdušným a povrchovým prehľadovým radarom SMART-L s dlhým dosahom a 32 raketami zem-vzduch SM-2 (okrem iných zbraňových systémov a senzorov).

 

 

Začiatkom týždňa ruský gardový raketový krížnik “Varjag” prešiel cez Suezský prieplav a vstúpil do Stredozemného mora. Posádka vlajkovej lode tichomorskej flotily pokračuje v plnení zverených úloh v rámci diaľkovej námornej plavby. Deň predtým už “Varjag” prekročil Červené more a demonštroval v regióne vlajku svätého Ondreja, ktorá je vlajkou ruského námorníctva.

 

 

Vzácny hosť – v Baltskom mori objavili americký torpédoborec

Minulý týždeň sa v Baltskom mori objavil nečakaný hosť – americký torpédoborec USS Paul Ignatius s 28 raketami s plochou dráhou letu. V rovnakom čase sa podobný USS Orly Burke nachádza v Stredozemnom mori. Každá z uvedených lodí je vyzbrojená 28 raketami s plochou dráhou letu. Celkový počet bojových hlavíc je 56 rakiet. Námorné zoskupenie NATO sa v súčasnosti podieľa na masívnom výcviku raketových úderov, ako aj na zabezpečovaní obrany amerických raketových nosičov.

 

 

Vytvorenie americkej jadrovej ponorky triedy Columbia sa odkladá o rok a pol, hoci pôvodne sa plánovalo dokončiť ju v roku 2027, informujú americké médiá. Columbia (na obrázku – ako by mala vyzerať) nahradí najväčšie ponorky amerického námorníctva triedy Ohio.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov