.
Aktuality, Pozemná technika,

Rusi posielajú na Ukrajinu nového obrnenca. Nikto nevie, čo to je

Ruské sily na Ukrajine majú k dispozícii úplne novú bezpilotnú obrnenú platformu “Zubilo”, píše WP. Je to kríženec robota a obyčajného BVP. Rusi vkladajú do Zubila veľké nádeje a plánujú ho okrem iného použiť na nabíjanie dronov.


 

Po sérii testov začali Rusi posielať na Ukrajinu úplne nové bezpilotné vozidlo, Zubilo. Informácie o ňom sa už v posledných mesiacoch objavili v médiách, ale stále nie je úplne jasné, aké sú špecifiká a technické vlastnosti tohto dronu. O tom, že bezpilotná obrnená plošina Zubilo je k dispozícii ruskej armáde bojujúcej na Ukrajine, informoval najmä bulharský vojenský portál. Je potrebné poznamenať, že jeho účel sa líši od funkcií tradičných vojenských vozidiel. Táto platforma nie je štandardným obrneným transportérom, ale zároveň ju nemožno nazvať vylepšeným robotom schopným plne autonómnej prevádzky. Zdá sa, že ide o kríženca robota a bežného obrneného transportéra.

 

 

Podľa dostupných informácií je štandardná verzia modelu Zubilo vybavená motorom s výkonom 350 koní, ktorý vám umožňuje zrýchliť obrnené vozidlo na rýchlosť 100 km / h. S hmotnosťou asi 16 ton sa tento pozemný dron môže pohybovať po nerovnom teréne, a to aj pod uhlom 30 stupňov. Pancier prednej časti vozidla chráni pred výstrelmi zo zbraní kalibru 30 mm. Zubilo je zároveň schopné prepraviť asi 3 tony ďalšieho nákladu. Tento indikátor môže kolísať nahor a nadol v závislosti od použitej zbraňovej stanice. Rusi ako takí používajú protilietadlovú zbraň ZU-23-2.

 

O Zubile sa aktívne hovorilo po vojensko-technickom fóre Army-2023, kde sa uskutočnila jeho oficiálna prezentácia. Łukasz Michalik, korešpondent pre Wirtualna Polska, upozornil na hlavné zaujímavosti spojené s týmto novým ruským vývojom: stroj bol bez posádky. Úplná absencia senzorov spôsobila veľké pochybnosti. Zubilo nebol vybavený kamerami ani optoelektronickým navádzacím systémom, takže jeho bojová hodnota a ovládateľnosť boli otázne. Nie je jasné, do akej miery Rusi zdokonalili technológiu za posledný rok. Je známe, že do vozidla vkladajú veľké nádeje. Počas konfliktu na Ukrajine prešlo mnoho nových výrobkov Rusov tvrdou skúškou s nie vždy pozitívnym výsledkom, takže počkajme, ako sa “Zubilo” ukáže na fronte.
Mateusz Tomczak

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov