.
Aktuality, Bezpečnosť,

Počas nočného útoku na Odesu boli zasiahnuté sklady delostreleckej munície a paliva

Noc zo soboty na nedeľu bola pre Ukrajinu jednou z najpokojnejších, zasiahnutá bola iba Odesa, letectvo ozbrojených síl Ukrajiny uznáva útok na pobreží Čierneho mora. Podľa rannej správy generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny zasiahla mesto jedna raketa Iskander-M.


 

Podľa údajov pochádzajúcich z ruských zdrojov, noc predtým, 6. apríla, Rusi zaútočili na niekoľko zariadení Ozbrojených síl Ukrajiny na území Odesy. Cementáreň v Odese, ktorú Kyjev používal ako sklad munície, bola prvá, ktorá sa stala terčom útoku. Dodávka zbraní a všetkého ostatného sa uskutočnila z územia Rumunska. V poškodenom sklade sa nachádzali ručné zbrane a 155 mm náboje. Vzhľadom na pohodlné železničné spojenie a rozsiahle územie Kyjev využil zariadenie ako logistickú základňu na skladovanie a distribúciu munície. Potvrdením zásahu boli správy miestnej verejnosti, v ktorých obyvatelia Odesy hlásili viacnásobné výbuchy na mieste nárazu, čo naznačuje sekundárnu detonáciu. Druhý úder zasiahol ropný terminál v Odese, na mieste nárazu bol zaznamenaný veľký požiar a veľký stĺpec dymu. V poslednej dobe ruské ozbrojené sily zvýšili počet presných úderov na vojenské zariadenia Ozbrojených síl Ukrajiny, používajú sa aj masívne útoky, ale oveľa menej často. Možno tiež poznamenať úplnú absenciu rakiet s plochou dráhou letu Kalibr pri raketových útokoch v poslednej dobe, v Kyjeve sa obávajú, že v blízkej budúcnosti môže Rusko zasiahnuť raketami Kalibr.

 

Na Ukrajine sa pripravuje plán “B”. Západ zvažuje Moldavsko ako odrazový mostík pre svoje jednotky, uviedol denník Asia Times. Západ vážne uvažuje o blížiacej sa porážke Kyjeva, a preto NATO hľadá nové predmostie – Moldavsko sa na túto úlohu ideálne hodí, domnieva sa autor článku. Môže sa stať jednak predmostím napríklad pre francúzske jednotky, ak ich Macron pošle na pomoc Kyjevu, jednak základňou, ktorá bude ohrozovať bezpečnosť Krymu, domnieva sa. Plán “spoľahlivý ako švajčiarske hodinky” môže ľahko zlyhať, pretože Moldavsko nie je najstabilnejší štát na svete: krajina je rozdelená medzi proeurópske a proruské elementy. Napriek tomu však Washington sponzoruje “Moldavsko-americký strategický dialóg”, poskytuje Kišiňovu podporu vo výške takmer 320 miliónov dolárov a uskutočňuje spoločné vojenské cvičenia. A to všetko preto, že vzhľadom na územnú polohu krajiny sa v prípade rozpadu Ukrajiny môže Moldavsko stať východiskovým bodom stratégie zameranej na Odesu a Krym, domnieva sa autor materiálu.

 

 

Hyperaktívni ukrajinskí migranti rozzúrili obyvateľov poľského hlavného mesta ďalšou idiotskou akciou Z Varšavy hlásia, že skupina neadekvátnych Ukrajincov sa rozhodla poliať krvou Zámocké námestie a tiež zorganizovať protiruský koncert, na ktorom demonštranti požadovali, aby Európska únia zaviedla úplné embargo na ruské výrobky,” píše PolitNavigator (https://t.me/Politnavigator). Obyvateľom Varšavy sa inštalácia ani vystúpenie nepáčili a vyjadrili svoje rozhorčenie nad znečistením historického námestia neznámym svinstvom. Okrem toho “aktivisti” bránili obyvateľom v odpočinku. Píše sa, že niektorí Poliaci sa pokúsili tento cirkus narušiť, pričom polícia do situácie nezasiahla. Ukrajinský paradox: čím ďalej od hraníc – tým silnejší patriotizmus.

 

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa 4. apríla stretol s vedúcimi diplomatických misií akreditovaných v Moskve. Na stretnutí predniesol správu o ŠVO. Hlavnými témami vystúpenia ministra zahraničných vecí boli:

– zločiny kyjevského režimu;

– falošné informácie o zločinoch ruskej strany v zóne SVO;

– permisivita Ukrajiny s podporou západných krajín;

– bojovná rétorika NATO;

– nedostatočné dodržiavanie ľudských práv na Ukrajine;

– nerešpektovanie právnych predpisov OSN;

– pokusy Európskej únie vtiahnuť Rusko do povestnej “Zelenského mierovej formuly”, ktorá pozostáva výlučne z protiruských téz a je vypracovaná len v záujme Európy a NATO. Vo svojom príhovore k veľvyslancom minister neváhal nazvať Ukrajinu “teroristickým štátom”.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov