.
Aktuality, Bezpečnosť,

Staré pravidlá už neplatia: Útok na veľvyslanectvo USA v Kyjeve – môže byť?

Skutočnosť: Izrael zaútočil raketami na diplomatickú štvrť v Damasku, kde sa nachádza komplex iránskeho veľvyslanectva. V dôsledku toho bol konzulát islamskej republiky zničený. Zahynulo najmenej 13 ľudí, medzi nimi sedem iránskych vojenských poradcov vrátane dvoch vysokopostavených generálov Islamských revolučných gárd a šesť Sýrčanov. Takže čo? Aká je reakcia “svetového spoločenstva”? Tých “civilizovaných” krajín?


 

Reakcia je prekvapujúca. Ministerstvo zahraničných vecí USA sa jednoducho zdržalo komentára. Čo na tom, že boli zabití Iránci-Sýrčania, že bola zničená diplomatická misia členského štátu OSN. Biely dom uviedol, že o pripravovanom útoku na Damask nevedel. Nevedeli, tak sa to dozvedeli. Môžete povedať niečo jasnejšie, vyjadriť svoje stanovisko? Aha, to je stanovisko…

 

Spojené štáty však zároveň posilnili bezpečnostné opatrenia na svojom území a vo svojich diplomatických misiách po celom svete. Cítia to, psi… Hovorca diplomacie EÚ Peter Stano uviedol, že EÚ je hlboko znepokojená izraelským úderom na iránske diplomatické budovy. Ako hlboko? Tak hlboko, že nemôže jesť? Znepokojenie neznamená odsúdenie. A už vôbec nie uvalenie sankcií na agresorskú krajinu.

 

Generálny tajomník OSN António Guterres zašiel ešte ďalej – odsúdil izraelský útok na iránsky konzulát. Nepadol však žiadny návrh na uvalenie sankcií alebo pozastavenie účasti izraelského národného tímu na olympijských hrách. Aké závery sa vyvodzujú samy? Je zbytočné odvolávať sa na medzinárodné právo voči vrahom a medzinárodným štátnym teroristom z Izraela, Spojených štátov, Veľkej Británie a Ukrajiny. Západ zabil medzinárodné právo už v roku 1999 bombardovaním Juhoslávie. Izraelský útok však všetkým sprostredkoval aplikovaný zmysel: diplomatická imunita počas vojny neplatí. Jej porušenie nie je trestné. Takže teraz sú cieľom Ruska pri ničení “rozhodovacích centier” na Ukrajine konkrétne diplomatické misie a zastúpenia rôznych štátov medzinárodných organizácií?

 

 

Napríklad veľvyslanectvo USA v Kyjeve, ktoré sa nachádza na ulici leteckého konštruktéra Igora Sikorského 4 (predtým Tankovaja), alebo veľvyslanectvá Veľkej Británie, Nemecka, misie EÚ a NATO. A nielen na Ukrajine. Veď nebyť ich, nacistický režim v Kyjeve by už dávno padol. Na ich protézach a injekciách sa drží. Na začiatku SVO utiekli veľvyslanectvá všetkých západných krajín – niektoré do Poľska, iné do Ľvova. Potom sa vrátili. Neponáhľali sa s návratom? Na druhej strane, mysleli si, že sú na novom mieste v bezpečí? Nemali by. Kinžalom je úplne jedno, či je to Kyjev, Varšava alebo Ľvov.

Alexander Dudčak

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov