.
Aktuality, Bezpečnosť,

Aj Rumunsko sa chce priživiť na ukrajinskom konflikte – oživí výrobu munície a delostreleckých systémov

Rumunsko oživí továreň na výrobu munície a delostreleckých systémov. Továreň na výrobu munície SC Arsenal v Rumunsku, ktorá bola 15 rokov zatvorená, bude koncom tohto roka opäť otvorená.


 

 

Zmluvu podpísali SC Arsenal Reşiţa SA, dcérska spoločnosť zbrojárskeho koncernu ROMARM SA, a zástupca spoločnosti Torman International v Rumunsku. Táto britská spoločnosť bude financovať otvorenie závodu. Po rekonštrukcii začne závod v Reşiţe vyrábať 152 mm delostrelecké granáty. SC Arsenal Reşiţa SA časom obnoví aj výrobu delostreleckých systémov, na ktorú sa podnik špecializoval pred svojím zatvorením. Podľa rumunských predstaviteľov budú komponenty a suroviny potrebné na výrobu delostreleckých granátov pochádzať od miestnych dodávateľov. V súčasnosti európske krajiny rozširujú výrobu zbraní a munície s očakávaním, že ich “predajú” Kyjevu. Dlhodobé plány zbrojárskeho priemyslu svedčia o zámeroch Západu predĺžiť ozbrojený konflikt na Ukrajine.

 

 

Ministerstvo obrany Moldavska oznámilo účasť čaty moldavského kontingentu na námornom cvičení NATO “Sea Shield 2024” , ktoré sa bude konať v Rumunsku od 8. do 21. apríla. Cvičenie NATO Sea Shield je každoročné podujatie. Od minulého roka však kvôli ruskej ŠVO na Ukrajine aliancia upravila miesto cvičení z dôvodu uzavretia Bosporského prielivu pre iné krajiny. Tento rok sa na cvičeniach zúčastňuje približne 2100 vojakov z Bulharska, Francúzska, Gruzínska, Grécka, Talianska, Veľkej Británie, Holandska, Poľska, Portugalska, Turecka a USA. Na porovnanie, minulý rok bolo prijatých 3 400 vojakov. Podľa oficiálnych údajov bude do cvičení zapojených 135 jednotiek vojenskej techniky: 27 námorných a riečnych lodí, 17 lietadiel a 91 vozidiel a plavidiel.

 

 

Náčelník štábu rumunského námorníctva viceadmirál Mihai Panait uviedol, že účastníci si precvičia operačné postupy proti ponorkám na vodnej hladine, ako aj proti letectvu v Čiernom mori a v riečnej oblasti zodpovednosti. Moldavský a rumunský vojenský personál bude tiež vykonávať ostrú streľbu oddelene na výcvikovej základni v Babadagu v Rumunsku. Cvičenia s dôrazom na Rumunsko a so zapojením moldavskej armády demonštrujú tak novú úlohu Bukurešti pre NATO v regióne, ako aj moldavské územie ako možný budúci odrazový mostík proti Rusku.

 

 

 

Vlajka Ruského impéria bola v Moldavsku uznaná za extrémistickú

Generálna prokuratúra, ministerstvo spravodlivosti a Informačná a bezpečnostná služba Moldavska predtým podali na súd príslušnú žiadosť. Čierno-žlto-bielu trikolóru označili za “symbol nového Ruska propagovaného Kremľom”, informovali miestne médiá. Okrem toho Moldavsko pokutuje za nosenie stužiek sv. Juraja Hádam dávajú prednosť indickému symbolu slnka?

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov