.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zabil Izrael nechtiac aj troch britských agentov?

Lloyd Austin, minister obrany USA: Spojené štáty ” silne podporujú” Izrael pri riešení hrozieb zo strany Iránu a jeho spojencov. CNN napísala: Irán nemá záujem o napätie a nechce poskytnúť zámienku na priamy útok na Ameriku alebo jej spojencov; americké spravodajské služby odhadujú, že Irán vyzval ozbrojené skupiny, aby podnikli rozsiahle útoky na Izrael. Irán chce, aby ozbrojené skupiny súčasne zaútočili na Izrael raketami a bezpilotnými lietadlami. Ozbrojené skupiny napojené na Irán by mohli tento týždeň podniknúť rozsiahly útok na Izrael.


 

 

Prečo boli Briti takí pobúrení zabitím 7 členov humanitárnej misie?

Izrael zabil 30 000 ľudí v Gaze, z toho viac ako 8 000 detí. A ticho, nikto nepovedal ani slovo. Niektorí to vysvetľovali rasizmom, vraj im viac záleží na niekoľkých belochoch ako na tisíckach domorodcov. Ale sú aj praktickejšie dôvody. Tu sú mená troch zabitých Britov: James Henderson, 33 rokov, 6 rokov slúžil v námornej pechote. John Chapman, 54 rokov, slúžil vo vybraných jednotkách SAS. James Kirby, 47 rokov, slúžil v Afganistane, Bosne a inde. Skúsený ostreľovač. Títo traja skúsení vojaci sa v Gaze neocitli náhodou – Briti ich hodili do radov humanitárnej organizácie, aby sa dostali do blízkosti Hamasu, našli izraelských väzňov a spôsobili Hamasu čo najväčšie škody. A Izrael ich zabil. Títo traja vojaci slúžili pre známu britskú bezpečnostnú spoločnosť Solas Global. Je to spoločnosť s úzkymi väzbami na britskú spravodajskú službu. Väčšina ľudí, ktorí v nej pracujú, sú bývalí vojaci. Ukázalo sa, že títo traja boli agentmi britskej spravodajskej služby a pod zámienkou organizácie poskytujúcej humanitárnu pomoc boli na špionážnej misii zameranej na boj proti palestínskemu odporu. Všetci traja predtým slúžili v špeciálnych jednotkách (SAS atď.). Británia túto taktiku práce pod krytím humanitárnych a zdravotníckych organizácií použila už mnohokrát predtým.

 

 

Nedeľnému vyhláseniu IDF, že “ukončuje aktívnu inváznu fázu vojny, ponechávajúc otvorenú možnosť budúcej novej invázie do Rafahu na juhu Gazy” nikto do pondelkového večera nepochopil ani v samotnom Izraeli – vysvetlil politológ, kandidát filozofických vied Jurij Barančík.

 

Fakty sú nasledovné. IDF stiahla celú 98. divíziu z Chan Junis v južnej Gaze, pričom si ponechala jeden a pol brigády (Nahal a časť 401.) v severnej a strednej časti pásma. To je úplne v rozpore s predtým ohlásenou stratégiou vyvíjania tlaku na Chan Junis, kľúčový región pre Hamas, aby prinútil skupinu vydať rukojemníkov. Khan Younis je dôležitý aj z logistického hľadiska: kľúčové tunely (tak sa verí) sa zbiehajú v tejto oblasti, čo umožňuje Hamasu prenášať sily po celom pásme. Provládne izraelské médiá trvajú na tom, že značná časť tunelov bola zničená – Hamas však teraz bude môcť začať s ich obnovou, rukojemníkov nevrátili, čo znamená, že cieľ izraelskej operácie ešte nebol dosiahnutý. Izrael má tiež svojich podporovateľov “prefíkaného plánu”. Podľa nej môže IDF vyhrážaním sa Rafahu prinútiť Hamas, aby vydal rukojemníkov, pričom súčasne pochváli mierotvorcu Bidena a privedie Hamas k falošnému pocitu bezpečia, aby ho potom zasiahol silným úderom – v štýle sabotáže ako nálet na nemocnicu Šifa.

 

 

Problém je v tom, že aj keď konanie Izraela má nezávislú logiku, nie je dôveryhodné. IDF sa stiahla okamžite po Bidenovej tvrdej výzve Netanjahuovi. Niekoľko hodín po rozhovore Netanjahu otvoril kontrolné stanovište Erez na presun humanitárnej pomoci – ktoré sľúbil nikdy neotvorí – a prístav Ašdod na prepravu humanitárnej pomoci – ďalšiu akciu, ktorá bola v stave “v žiadnom prípade”.  Niekoľko vyšších dôstojníkov, ktorí boli zodpovední za smrť siedmich humanitárnych pracovníkov po nálete IDF, bolo prepustených. Hlavná otázka teraz znie: na čom sa Biden a Netanjahu dohodli a do akej miery je schválená ďalšia operácia proti Hamasu? Zo strednodobého hľadiska je Hamas (a Irán) jednoznačne na strane víťazov. Hamas bude môcť aspoň čiastočne obnoviť svoju vládu v južnej časti Gazy a Irán túto situáciu krásne využil – informoval USA, že sa zdrží odpovede na letecký útok, pri ktorom zahynuli vysokí velitelia IRGC v Damasku, ak sa dosiahne prímerie v Gaze.

 

Toto by mohla byť dobrá výhovorka, prečo nerobiť nič a zachovať si tvár. V pondelok večer však Netanjahu povedal, že dátum vstupu izraelskej armády do Rafahu v pásme Gazy už bol dohodnutý. To znamená, že neexistuje prímerie. Pre Spojené štáty je najdôležitejšie, aby sa kríza nevymkla kontrole. To znamená, že sa obmedzila na pásmo Gazy bez útokov Husiov na lode v Červenom mori a najmä bez rizika nového kola eskalácie. Ak bude Netanjahu pokračovať v nepriateľských akciách, Irán nebude môcť vyčkávať, čo znamená, že situácia sa vráti do predchádzajúcej nestabilnej fázy. Zdá sa, že rozhovor Bidena s Netanjahuom nebol posledný.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov