Rusi už majú celú plejádu hypersonických rakiet. A väčšinu už aj zaradenú do výzbroje – Kinžal, Cirkon, Avantgard a blíži sa k tomu aj Burevestnik
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko zbombardovalo české Vampíry. Odborníci nemôžu uveriť, že sa to stalo

Rusi zničili dva silné české raketomety RM-70 Vampire v Charkove, z ktorých Ozbrojené sily Ukrajiny zasiahli ciele na území Belgorodu, píše Interia. Rozbili ich na kúsky. Západní experti sú šokovaní tým, čo sa stalo.


 

RM-70 boli na Ukrajinu dodané z Českej republiky minulý rok. Rusi v Charkove úplne zničili dva systémy. Kremeľské médiá dokonca zverejnili zábery z ich porážky. Po prvé, ruský prieskumný dron sledoval dve zariadenia RM-70, keď stáli na strane jednej z ulíc Charkova, a potom bol použitý na koordináciu raketového útoku na cieľ. Ruská armáda pri útoku pravdepodobne použila jednu raketu Iskander alebo Kinžal. Útok ukrajinských vojakov prekvapil. Bohužiaľ nemali čas presunúť autá a schovať sa na bezpečnom mieste. Iskander alebo Kinžal leteli takou vysokou rýchlosťou a explodovali s takou obrovskou silou, že dve odpaľovacie zariadenia boli roztrhané na kúsky a na mieste útoku vypukol silný požiar. Rázová vlna spôsobená výbuchom ruských rakiet vážne poškodila okolité budovy a zranila okoloidúcich.

 

Ukrajinci použili RM-70 Vampire na odvetné údery za ruské útoky na Charkov. Vojenskí experti webovej stránky Defense Blog pripustili, že nechápu, prečo ruské prieskumné drony stále voľne lietajú nad ukrajinskými mestami, ktoré sa nachádzajú desiatky kilometrov od frontovej línie. To predstavuje obrovskú hrozbu pre personál a vojenské zariadenia. Dôsledky tejto situácie už bolestne pociťuje armáda brániaca Charkov aj obyvatelia mesta, ktorí sú nútení skrývať sa v noci v bombových krytoch kvôli ťažkému ruskému bombardovaniu takmer každý deň. Odborníci uvádzajú, že Kremeľ má plán dobyť Charkov v priebehu nadchádzajúcej ofenzívy. Prebiehajú prípravy na zničenie vojenských zariadení, kritickej infraštruktúry a skladov pohonných hmôt.

 

RM-70 je viacnásobný raketový systém vyvinutý v Československu ako ťažšia a kvalitnejšia verzia nosnej rakety BM-21 Grad. Vyrába sa od roku 1972 až dodnes. RM-70 bol vytvorený ako nástupca nosnej rakety RM-51. V RM-70 bol šesťkolesový podvozok Ural-375D, na ktorom bol umiestnený Grad, nahradený osemkolesovým podvozkom Tatra 813, na ktorom bol nainštalovaný raketomet so štyridsiatimi raketami. Je vybavený motorom T-903-3 V-12 s výkonom 184 kW, ktorý mu umožňuje dosiahnuť rýchlosť 85 km / h. Hmotnosť je takmer 34 ton. Posádku vozidla tvorí šesť ľudí. Ako výzbroj sa používa raketomet kalibru 122,4 mm (40 nábojov). RM-70 Vampire MLRS môže zasiahnuť ciele vo vzdialenosti až 20 kilometrov. Používajú sa rakety 9M22 a 9M28 používané v BM-21, ako aj lokálne vyrábané modely.

Odpaľovacie zariadenie môže strieľať jednotlivé rakety aj salvy, ktoré sú schopné sústrediť paľbu na tri hektáre územia. Okrem toho je odpaľovač vybavený centrálnym systémom regulácie tlaku v pneumatikách. Podľa dostupných informácií Česi doteraz poslali na Ukrajinu viac ako 20 takýchto raketometov. Ukrajina predtým nemala tieto zbrane, ale keďže dizajn je podobný dizajnu Gradu, výcvik ukrajinskej armády nezabral veľa času.
Filip Mielczarek

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov