.
Aktuality, História,

Ruský filozof Dugin: Svet má hotové tri štáty – civilizácie

Okrem kolektívneho Západu sa tri civilizácie zoskupili do toho, čo už možno nazvať štátnymi civilizáciami. Sú to Rusko, Čína a India. Sú to hotové póly multipolárneho sveta. V súčasnosti sa medzi Moskvou, Pekingom a Dillí vytvoril zásadne významný strategický trojuholník. Mali by sme vzdať hold Jevgenijovi Primakovovi – hovoril o tom už v 90. rokoch, keď to zďaleka nebolo jednoznačné. Teraz je úlohou podať “hutný” opis týchto troch štátov-civilizácií, ktoré sa už vyhlásili za póly, ale sú len v prvej fáze plnohodnotného uvedomenia si toho, čo to je a čo z toho vyplýva. Štát-civilizácia nie sú len príslušné národné štáty. Je to Veľké Rusko, Rusko-Eurázia. Je to Čína ako Ťanšan. Je to Akhand Bharat Veľká India.


 

Áno, sú v štádiu formovania, ale v zásade už existujú. Až po správnom a hĺbkovom teoretickom opise bude jasný obsah ich vzťahov – vrátane rozdielov a rozporov. Formát RIC (Rusko, India, Čína) predchádzal formátu BRICS+, ale prežil. Možno by stálo za to ho resuscitovať, pretože tu existujú hotové póly. Samozrejme, existujú obrysy ďalších pólov – islamského, afrického a latinskoamerického. A sú tam centrá civilizačnej suverenity, ale úroveň integrácie je stále nedostatočná na to, aby sme mohli hovoriť o póle.

 

 

BRICS+ spája všetkých šesť nezápadných civilizácií, ale spomedzi nich RIC pokročili ďalej ako ostatné. Tohtoročné predsedníctvo Ruska v BRICS+ ukazuje, že tento projekt sa pravdepodobne ďalej neposunie. Existuje na to mnoho dôvodov vrátane nízkej úrovne pochopenia filozofie multipolarity medzi úradníkmi poverenými vedením BRICS+. Iba prví úradníci si uvedomujú jej rozsah. Počnúc druhým a tretím sa táto vízia rozplýva a rozptyľuje. Samotný formát BRICS+, ktorý je nepochybne krásny a významný, však príliš predbieha úroveň realizácie a odvádza pozornosť od konkrétností. Tu je najvyšší čas venovať pozornosť RIC.

 

 

Po prvé, je už konkrétnejšia, po druhé, hovoríme o troch hotových štátoch – civilizáciách a po tretie, problémov je tu dosť, a aby sme sa pohli dopredu, mali by sme nahromadené uzly problémov vyriešiť. V prvom rade by sme sa mali pokúsiť rozviazať uzol čínsko-indických cezhraničných geopolitických problémov, ktorých prítomnosť tlačí Naí Dillí k Západu, a to objektívne podkopáva multipolaritu.

Alexander Dugin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov