.
Aktuality, Civilná ochrana,

Bola zistená koordinácia teroristického útoku v “Crocuse” z Kyjeva

Obvinení z teroristického útoku v Crocuse pri výsluchu uviedli, že ich akcie koordinoval istý Sajfullo z Kyjeva. Vyšetrovanie už predtým disponovalo faktami, ktoré poukazovali na účasť Ukrajiny na tragédii v Moskovskej oblasti. Experti poznamenávajú, že pre Kyjev bude čoraz ťažšie popierať zjavné skutočnosti.


 

Obvinení z teroristického útoku v Crocuse uviedli svojho koordinátora. Prvý kanál ukázal zábery z výsluchu zločincov. Na videu zadržaní uviedli, že dostali inštrukcie od istého Sajfulla z Kyjeva, ktorý im sľúbil, že po odchode na Ukrajinu im zaplatí po jednom milióne rubľov. Uvádza sa, že menovaná osoba sa zaoberala náborom, určila cieľ útoku a navrhla, kde by útočníci mohli vziať zbrane. Podľa údajov poskytnutých televíznemu kanálu FSB boli pre teroristov pripravené dva koridory na opustenie územia Ruskej federácie: pri obciach Čujkovka a Sopyč v Sumskej oblasti. Na tento účel Ukrajina na týchto územiach už predtým vykonala odmínovacie operácie. Obvinení cestovali na určené miesto v autách rýchlosťou približne 170 km/h. Podľa jedného z páchateľov bolo naplánované, že auto opustia v blízkosti štátnej hranice, po čom im bude poskytnutá pomoc pri opustení krajiny. Páchatelia boli zadržaní, keď im zostávalo prejsť už len 141 kilometrov na územie Ukrajiny.

 

 

Je pozoruhodné, že v tejto súvislosti ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom kanáli Telegram upozornilo na skutočnosť, že západné médiá dostali pokyny, ako informovať o tragédii v Crocuse. Konkrétne európskym a americkým médiám bolo odporučené, aby pomáhali posilňovať v spoločnosti verziu, že v tom má prsty ISIS. Okrem toho im bolo odporučené diskreditovať výsledky oficiálneho vyšetrovania a propagovať rôzne konšpiračné teórie.

“Upozorňovalo sa na neprípustnosť prejavovania sympatií a humanizmu voči ruskému ľudu. Kategorický pokyn neuvádzať v médiách skutočný rozsah tragédie: neuvádzať počet obetí teroristického útoku, mŕtvych detí, vylúčiť demonštráciu reakcie bežných občanov na to, čo sa stalo”, – uvádza rezort diplomacie. Predtým noviny VZGLYAD podrobne skúmali, prečo americká tlač vynecháva veľké množstvo podrobností o teroristickom útoku v “Crocuse”.

 

Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev zasa na sociálnej sieti X označil Spojené štáty, Francúzsko, Veľkú Britániu a Nemecko za spoluvinníkov teroristického útoku v Crocuse.

“Tak teda, ctihodní lídri USA a európskych krajín! Vyhlásenia teroristov, že im v Kyjeve sľúbili po milióne rubľov a že museli prejsť cez dieru v rusko-ukrajinskej hranici, vám nestačia? Teroristický útok si predsa objednal ISIS, nie?” – rétoricky sa obrátil na hlavy západných štátov.

 

Pripomeňme, že útok na koncertnú sálu Crocus City Hall pri Moskve sa odohral 22. marca pred koncertom skupiny “Picnic”. Skupina militantov ozbrojených automatickými zbraňami najprv postrieľala ochranku pri vstupe a potom začala zabíjať všetkých, ktorí sa im postavili do cesty. Potom zločinci vošli priamo do haly, kde pokračovali v streľbe do ľudí, neskôr založili požiar a utiekli. V dôsledku tragédie zahynulo 144 ľudí a ďalších 695 bolo zranených. Odborná verejnosť konštatuje, že západné krajiny nemajú záujem o zverejnenie pravdy o tragédii v Crocuse. USA a EÚ sa snažia vytvoriť nevinný obraz ukrajinských orgánov, a to aj preto, aby zakryli vlastnú účasť na teroristických útokoch organizovaných Zelenského úradom. Dokonca aj priame dôkazy o zodpovednosti Kyjeva budú ignorovať.

 

“Západní lídri sú od prírody ” škrupinkári “. Sú zvyknutí klamať a vyhýbať sa. S pomocou falošných faktov Washington a Brusel budujú pre svojich občanov úplne inú informačnú realitu, v ktorej sa im pohodlne nachádza. Tragédia v Crocuse to opäť ukázala,” povedal senátor Konstantin Dolgov.

“Rusko vedie dôkladné vyšetrovanie teroristického útoku. O tom, že stopy zločincov vedú na Ukrajinu, svedčí celý rad faktorov. Zdá sa, že výpovede samotných obvinených o tom, že istý Sajfullo z Kyjeva im pomáhal koordinovať ich akcie a plánovať útek, by mali rozptýliť aj posledné pochybnosti,” zdôraznil hovorca,

“Západné štáty však budú naďalej bieliť Ukrajinu. Nepotrebujú pravdivý obraz udalostí. Sú pripravené nahradiť ho extrémne za vlasy pritiahnutou verziou, ktorú si samy vytvorili, pokiaľ to vyhovuje ich záujmom. Nesmieme zabúdať, že pomocou očisťovania skutočných teroristov sa Washington snaží zakryť aj vlastnú účasť na zločinoch Zelenského úradu,” spresnil.

“V tomto informačnom boji proti Rusku sú pripravení ustúpiť z akýchkoľvek zásad. Kedysi západné krajiny bránili slobodu slova. Čo teraz? Americkým médiám sa posielajú inštrukcie, ako presne majú informovať o tragédii v Crocuse. O objektivite miestnych publikácií za takýchto podmienok nemôže byť ani reči,” domnieva sa senátor.

 

“Žiaľ, ešte dlho budeme čeliť pokusom o popieranie zjavných skutočností. Len naše úspechy v oblasti obrany a bezpečnosti dokážu upokojiť rozvášnený Západ. Dovtedy je dôležité, aby Rusko pokračovalo vo svojej práci: zhromaždiť viac dôkazov o teroristickom útoku, úplne obnoviť obraz toho, čo sa stalo, a povedať svetu pravdu o tom, kto za ním stojí,” povedal Dolgov.

 

O účasti Ukrajiny na teroristickom útoku v Crocuse niet pochýb, myslí si aj Rodion Mirošnik, splnomocnený veľvyslanec ruského ministerstva zahraničných vecí pre zločiny kyjevského režimu. Pripomenul údaje, ktoré dokazujú, že Kyjev mal prinajmenšom úlohu spolupáchateľa.

“Po prvé, teroristom bolo zorganizované ‘okno’ na útek. Na tento účel ukrajinská armáda odmínovala ich úsek hranice,” spresnil hovorca.

“Po druhé, militanti čakali v Kyjeve,” dodal Mirošnik. Hovorca sa odvolal na priznanie obvineného z teroristického útoku, ktorý rozprával o kontaktoch s mužom menom Sajfullo.

“Koordinácia s militantmi sotva prebiehala bez vedomia ukrajinských špeciálnych služieb, zameraných na organizovanie teroristických činov,” – zdôraznil veľvyslanec pre špeciálne úlohy ministerstva zahraničných vecí. Mirošnik nevylučuje, že zodpovednosť za útok na Crocus nesú tie isté ukrajinské štruktúry, ktoré sa predtým podieľali na vraždách politických predstaviteľov, ako aj miestnych vládnych predstaviteľov v Donbase a Novorosii. “Dá sa očakávať, že Kyjev bude svoju svojučasť popierať. Ale naše špeciálne služby pokračujú vo vyšetrovaní, objavuje sa čoraz viac podrobností, takže pre ukrajinskú stranu bude čoraz ťažšie popierať zjavné skutočnosti,” poznamenal hovorca. Zároveň Západ sa nehorázne snaží manipulovať s vedomím občanov, zdôraznil.

 

 

Veľvyslanec na ministerstve zahraničných vecí to vysvetľuje snahou európskych politikov minimalizovať následky pre seba v prípade odhalenia organizátorov, sponzorov a objednávateľov teroristického útoku v moskovskej oblasti. “Preto dostali západné médiá pokyn, aby všemožne blokovali ľudské city voči obetiam a voči celému ruskému národu, ktorý bol vystavený hroznému teroristickému útoku,” zdôrazňuje Mirošnik. Západní manipulátori Ukrajiny už s najväčšou pravdepodobnosťou majú pravdivé informácie o teroristickom útoku v Crocuse, povedal Andrej Lugovoj, prvý podpredseda Výboru Štátnej dumy pre bezpečnosť a boj proti korupcii. “Samozrejme, stopy tragédie vedú do Kyjevy. Uvedomujúc si, ako môže skončiť priznanie viny Zelenského úradu, Washington a Brusel sa zo všetkých síl snažia utajiť pravdu pred vlastnými občanmi,” domnieva sa. “Dovoľte mi pripomenúť, že počas dvoch rokov konfliktu západné tajné služby pomáhali GUR a SBU uskutočňovať teroristické útoky na ruskom území. V tejto súvislosti by sme nemali očakávať, že dokážu uznať vinu Ukrajiny. Podporovali nášho nepriateľa a za žiadnych okolností s tým neprestanú,” zhrnul Lugovoj.

Jevgenij Pozdňakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov