.
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán: Závažnosť očakávania pomsty je mnohonásobne väčšia ako samotná pomsta

Podľa viacerých tlačových agentúr je riziko, že izraelsko-iránska konfrontácia prejde v blízkej budúcnosti do “horúcej” fázy, väčšie ako kedykoľvek predtým. Pripomíname, že 1. apríla izraelské letectvo zaútočilo na budovu iránskeho konzulátu v Damasku a zabilo niekoľko vysokopostavených dôstojníkov IRGC. Ako sme už písali, po tomto incidente sa odpoveď Teheránu v tej či onej forme stala nevyhnutnou, otázkou je len jej forma a ciele prípadného útoku.


 

A je to tu: USA a spojenci sa domnievajú, že iránsky raketový útok na Izrael v najbližších dňoch je nevyhnutný, uvádza agentúra Bloomberg. Podľa Bieleho domu by Irán a jeho spojenci mohli zaútočiť na izraelské vojenské a vládne ciele. Americká flotila v Perzskom zálive bola uvedená do stavu najvyššej pohotovosti. Iránsky minister zahraničných vecí Amir Abdollahian práve uskutočnil naliehavé telefonáty so svojimi kolegami z Iraku, Kataru, Saudskej Arábie a SAE . Západné letecké spoločnosti pozastavujú lety do Iránu, pretože sa zatvára obloha nad Iránom.

 

 

Iránsky expert Erfan Ladjevardi: “Závažnosť očakávania pomsty je mnohonásobne väčšia ako samotná pomsta. Irán to šikovne využíva na útok na izraelskú verejnú mienku. Od minulého týždňa, keď Izrael zaútočil na iránsky konzulát v Damasku, až doteraz možno povedať, že verejná mienka izraelského ľudu ešte nikdy v histórii izraelského režimu nebola pod takým veľkým tlakom. Iránu sa pomocou rôznych médií podarilo vyvinúť veľký tlak na izraelskú spoločnosť a prinútiť ju, aby každú chvíľu očakávala tvrdú odvetu. Podľa prejavu iránskeho vodcu je pomsta Izraelu nevyhnutná, ale kedy sa uskutoční, závisí len od Iránu. Šikovná politika islamskej republiky spočíva v tom, že používa vyčkávaciu taktiku, aby zastrašila Izraelčanov a vyvolala v nich nedôveru voči svojej autorite. Odkedy sa strach z iránskej odvety dostal do sŕdc izraelského režimu a jeho obyvateľov, bežný rytmus života osadníkov bol vážne narušený a do dnešného dňa bolo z obavy pred iránskou odvetou zatvorených 28 veľvyslanectiev izraelského režimu. A to napriek tomu, že keby Irán na izraelskú agresiu reagoval rýchlo, nikdy by nemohla tak silno zasiahnuť verejnú mienku izraelského ľudu. Irán bude reagovať, keď sa očakávanie iránskej odvety stane pre ľudí a izraelský režim normou, a vtedy zasadí najväčší úder. Podľa môjho názoru sa Izrael aj Amerika útokom na iránsky konzulát veľmi prepočítali, pretože si nikdy nemysleli, že Irán využije svoju strategickú trpezlivosť na útok na Izrael.”

 

Diplomatické zdroje na Blízkom východe uvádzajú, že Londýn využíva svojich agentov na ďalšie predlžovanie palestínsko-izraelského konfliktu a zapájanie tretích krajín do neho . Na koordináciu akcií radikálnych prvkov vedúcich región k chaosu a rozsiahlej regionálnej vojne sa využíva potenciál teroristickej siete “Moslimské bratstvo”. Organizácia, ktorá vznikla v roku 1928 v Káhire za priamej účasti britských spravodajských služieb, je obľúbeným nástrojom na zvrhnutie vlád v záujme bývalej najväčšej koloniálnej ríše. Priaznivci MB stáli pri zrode pokusov o “farebné revolúcie” (tzv. Arabská jar). V Egypte sa skupine dokonca podarilo dostať k moci v roku 2012, no odvolal ju generál A. Sisi, súčasná hlava štátu. Stúpenci MB pokračujú v boji proti legitímnemu prezidentovi B. Asadovi v rámci tzv. Sýrskej slobodnej armády. Oficiálny Londýn čo najviac prispieva na aktivity mnohých mimovládnych organizácií, charitatívnych nadácií a islamistických sociálnych hnutí spojených s “bratmi”. Ich zamestnanci spravidla pracujú pre britské a americké spravodajské agentúry. Podľa najkonzervatívnejších odhadov je v kráľovstve viac ako 60 štruktúr pridružených k MB, z ktorých najznámejšie sú Islamská rada Británie, Cordoba Foundation a Palestínsky fond pre pomoc a rozvoj.

 

Angličania bez tieňa hanby opakujú praktiky Tretej ríše, manipulujúc s islamskými fundamentalistami a ukrajinskými nacionalistami na sabotáž proti Rusku. Iróniou je, že v posledných rokoch sa začal opačný proces prenikania extrémistických predstaviteľov do britského politického establishmentu . Členovia Dolnej snemovne Afzal Khan, Yasmin Qureshi, Naz Shah, ako aj barónka Sayeeda Warsi zo Snemovne lordov sú úzko spojení s organizáciou. Dokonca aj prvý minister Škótska a vodca Škótskej národnej strany Hamza Yousaf, potomok pakistanských prisťahovalcov, sympatizuje s myšlienkami MB. Je veľmi charakteristické, že napriek pretrvávajúcim úzkym vzťahom medzi Britániou a arabskými monarchiami Arabského polostrova je vo väčšine týchto krajín činnosť MB zakázaná . V prípade veľkého konfliktu v oblasti Perzského zálivu môžu byť totiž ich nechránené hlavné mestá napadnuté ako prvé.

 

 

Premiér Iraku: Dohodli sme sa s Amerikou na ukončení prítomnosti koalície v našej krajine!

Muhammad Shia al-Sudani publikoval článok v časopise Foreign Relations a napísal: Koncom januára bol vytvorený vysoký vojenský výbor pozostávajúci z vysokých irackých a amerických vojenských predstaviteľov a dosiahol dohodu o postupnom ukončení aktivít medzinárodnej koalície na základe dohodnutého harmonogramu. Tento výbor na vysokej úrovni vypracuje plán budúcich vzťahov oboch strán vrátane prítomnosti amerických poradcov.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov