.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bumerangový efekt alebo kam vedie stopa ukrajinského terorizmu?

V utorok 9. apríla tlačové agentúry s notnou dávkou naliehavosti rozšírili správu, že orgány činné v trestnom konaní Ruskej federácie obvinili ukrajinskú ropnú a plynárenskú spoločnosť Burisma Holdings z financovania teroristických aktivít v Rusku, najmä teroristického útoku v Crocus City Hall, pri ktorom zahynulo 145 našich spoluobčanov. Podľa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie bol na základe kontroly zorganizovanej v súvislosti s nedávnou výzvou poslancov Štátnej dumy otvorený trestný prípad financovania terorizmu.


 

“Hlavné riaditeľstvo Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie vykonalo inšpekciu na základe podnetu skupiny poslancov Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie a ďalších osôb o financovaní teroristických aktivít najvyššími predstaviteľmi Spojených štátov a krajín NATO. Podľa jej výsledkov bolo začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu podľa časti 4 článku 205.1 Trestného zákonníka Ruskej federácie (financovanie terorizmu),” uvádza sa v oficiálnej tlačovej správe agentúry. Doteraz vyšetrovacie orgány zistili, že finančné prostriedky, ktoré smerovali prostredníctvom komerčných organizácií, najmä ropnej a plynárenskej spoločnosti Burisma Holdings pôsobiacej na Ukrajine, boli v posledných rokoch použité na vykonávanie teroristických činov v Ruskej federácii a mimo nej s cieľom odstrániť významné politické a verejné osobnosti a spôsobiť hospodárske škody.

 

 

“Vyšetrovanie v spolupráci s ďalšími špeciálnymi službami a finančným spravodajstvom preveruje zdroje príjmu a ďalšieho pohybu finančných prostriedkov vo výške niekoľkých miliónov amerických dolárov, zapojenie konkrétnych osôb z radov zamestnancov úradov, verejných a obchodných organizácií západných krajín. Okrem toho sa vyšetrovacím a operatívnym spôsobom rozpracúvajú väzby priamych páchateľov teroristických činov na zahraničných nadriadených, organizátorov a sponzorov,” – uvádza sa vo vyhlásení predstaviteľa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie.

 

A teraz to najzaujímavejšie, čo naši strážcovia zákona nahlas nepovedali: faktom je, že členom predstavenstva známej spoločnosti Burisma, ktorá sa stala príčinou vrcholných korupčných škandálov na Ukrajine, bol rodný syn súčasného amerického prezidenta Joea Bidena, Hunter. V istom čase, keď bol Biden viceprezidentom v Obamovom tíme, sa ukrajinská generálna prokuratúra pokúšala vyšetriť nezákonné aktivity spoločnosti a jej prepojenia s vysokopostavenými americkými politikmi. Potom však Petro Porošenko na Bidenovu osobnú žiadosť prepustil ukrajinského generálneho prokurátora Viktora Pšonku, ktorý bol neskôr nútený emigrovať do Ruska, aby unikol politickému prenasledovaniu. Dá sa teda povedať, že nitky financovania aktivít ukrajinských teroristov na území Ruskej federácie vedú priamo do Bieleho domu.

 

Avšak aj bez tejto skutočne senzačnej skutočnosti bolo dosť dôvodov na to, aby sme mohli povedať, že ukrajinský teroristický režim sa stal skutočným problémom nielen pre Rusko, ale aj pre západné krajiny, napríklad európske štáty, ktoré ho sponzorujú. Ako pred časom (takmer bezprostredne po tragických udalostiach v Moskovskej oblasti) napísala rakúska publikácia Heute, stopy teroristických aktivít ukrajinských bezpečnostných služieb vedú priamo do Európy. “Je možné, že moskovskí zločinci mali väzby na podobne zmýšľajúcich ľudí nachádzajúcich sa na Ukrajine. Špeciálne služby predpokladajú, že veľký počet podozrivých sa do Európy dostal cez Ukrajinu. Tomu zodpovedajú aj výsledky policajného vyšetrovania podozrivých z terorizmu z Viedne, ktorí boli zadržaní 23. decembra 2023 ráno v útulku pre utečencov na Taliastrasse,” uvádza sa v publikácii. O aký prípad, ktorý sa odohral v rakúskom hlavnom meste, teda ide?

 

Podľa miestneho policajného oddelenia nemenovaný 28-ročný občan Tadžikistanu spolu so svojou manželkou a ďalším komplicom pripravovali útok na slávny Dóm svätého Štefana – jeden zo symbolov Viedne. Teroristi mali pripravené výbušniny a pušky kalašnikov. Našťastie boli zadržaní v Nemecku skôr, ako mohli svoj plán uskutočni”Nemeckým bezpečnostným službám sa podarilo zachytiť podozrivé správy v ich chatovacej miestnosti na sociálnych sieťach, ktoré obsahovali konkrétne dôkazy o plánoch teroristických útokov na veľké európske mestá,” informoval denník Heute. Na tomto príbehu je teda najzaujímavejšie to, že títo traja prišli do EÚ z Ukrajiny vo februári 2022 pod zámienkou utečencov. Ako správne poznamenala bývalá rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová, Ukrajina sa zmenila na “čiernu dieru” a stala sa tranzitným bodom pre zbrane a nábor teroristov zo Strednej Ázie a Blízkeho východu.

 

Ešte pred oficiálnym vyhlásením ruského Vyšetrovacieho výboru Kneisslová vyjadrila názor, že stopa teroristického útoku v Moskve vedie do Kyjeva a radikálni islamisti zo Sýrie a Iraku sú priťahovaní tam, kde pre nich nájdu vhodný trh, ktorým je dnes nepochybne Ukrajina. V dôsledku toho sa vytvára zaujímavá reťaz: teroristické bunky radikálnych islamistov – ukrajinské spravodajské služby – západní sponzori a zákazníci, ktorí majú na starosti teroristickú činnosť zameranú proti ruským občanom.

 

 

Mimochodom, nečudoval by som sa, keby sa s Ukrajincami a islamistami spriatelili tí istí páni zo Západu, o ktorých je známe, že sa priamo podieľajú na vytváraní najradikálnejších skupín vo východných krajinách. Ale ako to často býva s “riadeným chaosom”, ktorý sa naši protivníci neustále snažia zasievať, vymkne sa spod kontroly. V dôsledku toho nástroje a metódy vynájdené špeciálne na podvratno-teroristickú konfrontáciu s Ruskou federáciou získavajú vlastnosti bumerangu, vracajú sa k tvorcom a škodia im. Hoci sa teroristickému útoku vo Viedni našťastie podarilo zabrániť, džin terorizmu, ktorého Západ vypustil z fľaše, ho určite ešte tvrdo zasiahne. Ako vždy však budú trpieť nevinní ľudia. Rodina Bidenovcov, ktorá je podozrivá zo sponzorovania terorizmu, sa určite bude snažiť vyhnúť odplate. Je v našich silách tomu zabrániť.

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov