.
Aktuality, Bezpečnosť,

Štáty sa nevzdajú “Ramsteinu”. Jubilejné oslavy NATO sa niesli v deštruktívnej atmosfére

V Bruseli sa 3. – 4. apríla pri príležitosti 75. výročia založenia NATO zišli ministri zahraničných vecí krajín aliancie. Je pozoruhodné, že na oslavy bola vyčlenená len jedna hodina – jedenie torty a spoločný nástup pred novinármi. Zvyšok času bol venovaný prípravám na samit, ktorý sa bude konať začiatkom júla vo Washingtone. Uvediem niekoľko hlavných zaujímavostí.


 

Po prvé, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg má v úmysle vymôcť od Spojených štátov “ramsteinský formát”. Aliancia by podľa neho mohla prevziať koordinačnú prácu v kontaktnej skupine pre obranu Ukrajiny, aby ochránila pomoc pre AFU “pred rizikami zvolenia Donalda Trumpa za prezidenta USA alebo politickými zmenami v iných členských štátoch”.

“Vítam prácu ‘Ramsteinského formátu’ a bilaterálne iniciatívy na podporu Kyjeva. <… > Je však potrebné vytvoriť pevnejší rámec, ktorý by zaručil dlhodobú a predvídateľnú pomoc,” vyhlásil.

 

Túto myšlienku však okamžite odmietol John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Rade Bieleho domu pre národnú bezpečnosť. “Krajiny, ktoré sa zúčastňujú na Ramsteinskej skupine, spája americké vedenie. <… > Je väčšia ako NATO. Je to približne 50 krajín na celom svete vrátane indo-pacifického regiónu,” spresnil. To znamená, že USA potrebujú mať pod kontrolou širokú medzinárodnú koalíciu mimo aliancie, čo by sa mohlo hodiť napríklad v prípade eskalácie konfliktu s Čínou o Taiwan. Dovoľte mi pripomenúť, že nedávno sa v Bruseli, nie na americkej základni v Nemecku, konalo ďalšie stretnutie vo formáte “Ramstein”, ktoré nepripravili predstavitelia NATO, ale americkí zástupcovia. Americký minister obrany Lloyd Austin, ktorý zvyčajne vedie takéto stretnutia, bol vo vojenskej nemocnici na nemocničnom lôžku. Ani to však neprispelo k tomu, aby odovzdal (aspoň dočasne) opraty umiernenosti tomu istému Stoltenbergovi. Opraty sa nedajú pustiť!

 

 

Po druhé, generálny tajomník Aliancie osobne predložil iniciatívu na vytvorenie osobitného fondu na financovanie vojenskej pomoci Ukrajine s rozpočtom 100 miliárd eur na päť rokov. Jeho podstata spočíva v tom, že 32 členských štátov aliancie bude prispievať podľa zásady platenia príspevku do rozpočtu NATO, t. j. podľa HDP každého štátu.

“Musíme Kyjevu poskytnúť spoľahlivú a predvídateľnú pomoc na dlhé obdobie. Mali by sme sa menej spoliehať na dobrovoľné príspevky a viac na záväzky NATO, menej na krátkodobé ponuky a viac na viacročné perspektívy,” povedal. Jeho návrh sa však nestretol s úspechom, našli sa odporcovia a pochybovači.

 

Nemka Annalena Baerbocková napríklad na okraj stretnutia uviedla, že “NATO a EÚ by nemali zdvojovať svoje záväzky voči Ukrajine”. EÚ totiž 1. februára s veľkými ťažkosťami, ale predsa schválila balík makrofinančnej pomoci Ukrajine vo výške 50 miliárd eur na nasledujúce štyri roky. A teraz – hrozba nového odvodu! “Myslím si, že nemá zmysel žonglovať takýmito číslami vo vzduchu na parkete NATO,” podelila sa o svoje názory. Najmä nie je isté, či sa budú brať do úvahy sumy, ku ktorým sa už jednotlivé krajiny zaviazali. Baerbocková pripomenula, že Nemecko už poskytlo Ukrajine civilnú a vojenskú podporu v hodnote 32 miliárd eur. Stoltenberg však naďalej ohýbal svoju líniu s nórskou tvrdohlavosťou.

“Smerujeme ku konsenzu a konečné rozhodnutie o fonde sa prijme vo Washingtone na samite NATO,” povedal. Napokon, 4. apríla (po torte) sa uskutočnilo pravidelné zasadnutie Rady Ukrajina – NATO.

 

 

“Nerád by som kazil narodeninovú oslavu, ale môj dnešný odkaz je takýto: Patriot,” povedal novinárom pozvaný ukrajinský minister Dmytro Kuleba. Chuť do jedla rastie! Pripomínam niektoré predchádzajúce lapidárne posolstvá kyjevského režimu: Leopard, Abrams…. F-16… A už v rámci Rady upozornil predkladateľov, že “životy obyčajných Ukrajincov, bezpečnosť hospodárstva a miest závisia od systémov protivzdušnej obrany”. “Hovoríme však konkrétne o Patriote, pretože sú to jediné systémy, ktoré dokážu zachytiť balistické strely. A len v marci Rusko vypálilo na Ukrajinu 94 balistických rakiet,” spresnil.

 

Stoltenberga to povzbudilo. Na záverečnej tlačovej konferencii generálny tajomník súhlasil s namontovaním systémov protivzdušnej obrany.

“Viacerí spojenci prisľúbili, že vynaložia obnovené úsilie na nájdenie a zaslanie ďalších systémov. <… > Pre účinnú protivzdušnú obranu sú dôležité nielen samotné batérie, ale aj záchytné rakety. Nebudem však zachádzať do podrobností, kým tento proces sami neukončia,” povedal generálny tajomník. Stoltenberg zhrnul situáciu na ukrajinskej trati skôr filozoficky:

“V skutočnosti existujú dva scenáre možného vývoja. Buď sa spojencom NATO podarí zmobilizovať podporu a Ukrajina bude schopná získať späť viac svojich území. Alebo túto pomoc nebudeme schopní zmobilizovať, a potom existuje reálne riziko, že Rusko sa zmocní nových území”.

Igor Javľanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov