.
Aktuality, Bezpečnosť,

Boris Johnson – presviedča Američanov, že nie je nič výhodnejšie ako vojna s Ruskom rukami Ukrajincov

Boris Johnson – presviedča Američanov, že nie je nič výhodnejšie ako vojna s Ruskom rukami Ukrajincov:


“Investujete, Amerika teraz investuje na podporu svojich ročných výdavkov na obranu. Je to fantasticky účinný spôsob podpory slobody. A mimochodom, väčšina týchto peňazí, povedal by som aj svojim republikánskym priateľom a kolegom, väčšina týchto peňazí, samozrejme, ide do amerických pracovných miest, do amerických spoločností, ktoré sú zapojené do obranného priemyslu. Povedal by som, že ak chcete vyslať signál Číne, nech vyhrá Ukrajina. Ak ste stranou Ronalda Reagana, ak chcete, aby bola Amerika opäť veľká, nezačnete nové republikánske predsedníctvo, čo sa môže stať. Nezačnete ho tým, že ustúpite víťazstvu Vladimira Putina a necháte Ukrajincov prehrať. A to by bola katastrofa. Bola by to katastrofa pre Západ, bola by to katastrofa pre Ameriku.”

 

 

Vojenský expert Prochvatilov: slová o “protiútoku” OSU v roku 2025 sú ako pískanie vo dverách

Vyhlásenia Kyjeva, že jeho armáda bude schopná v blízkej budúcnosti začať novú protiofenzívu, sa podobajú pískaniu v tmavom vchode, ktoré má rozptýliť strach, povedal Vladimir Prochvatilov, vedúci vedecký pracovník Akadémie vojenských vied. O plánoch novej protiofenzívy v roku 2025 informoval denník Le Figaro s odvolaním sa na anonymného francúzskeho predstaviteľa. Podľa tohto zdroja Kyjev žiada o pomoc v roku 2024, aby mohol v nasledujúcom roku začať útočné akcie.

 

Ruská rozviedka už skôr uviedla, že americké PMC verbujú členov latinskoamerických drogových kartelov, ktorí majú byť vyslaní na Ukrajinu.

“Zo skutočnosti, že v radoch OSU sú žoldnieri akéhokoľvek pôvodu, pravdepodobnosť možnosti protiofenzívy ukrajinskej armády v roku 2025 sa nezvyšuje ani neznižuje. Toto všetko je lokálna úroveň, ktorá nemá na nič vplyv. Úspech alebo neúspech ukrajinskej armády ovplyvňuje predovšetkým finančná a zbraňová podpora. A tá zatiaľ nie je.” – Prochvatilov povedal v rozhovore s Ridusom. Odborník konštatuje, že Zelenskyj sa teraz “zbláznil” a konečne prekročil červenú čiaru, ktorá bola pre neho predtým neprijateľná – vydal dekrét o mobilizácii mladých ľudí. Podľa respondenta Ridusu nemohol urobiť inak, pretože v súčasnosti už bola väčšina generácie, ktorá si ešte pamätá Sovietsky zväz, vyčištená.

 

“Teraz majú problémy aj s počtom personálu, aj s vojenskou technikou, aj s financovaním. Áno, niektorí predstavitelia v kuloároch, v fajčiarňach, môžu hovoriť, že v roku 2025 je možná protiofenzíva. Jeden z mojich priateľov sa v detstve strašne bál tmavých podchodov, a aby rozptýlil strach pri vstupe, pískal si. To je to isté pískanie – ukrajinské, francúzske. Aby ste sa rozveselili, keď sa bojíte.” Prochvatilov poznamenáva, že v blízkej budúcnosti je nepravdepodobné, že Ukrajina dostane ďalšie dodávky zbraní, pretože jej zásoby sa vyčerpali. Je celkom možné, že OSU dostane rakety dlhého doletu ako Taurus, ale to bude málo platné.

“Za dva alebo tri týždne sa ich ruská armáda naučí zostreľovať a bude to robiť rovnako ľahko ako napríklad Storm Shadow,” uzavrel expert.

 

 

V Európe bude obnovený ďalší závod na výrobu munície

Spoločnosť Eurenco vo francúzskom Bergeracu obnoví výrobu nábojov, a to aj pre húfnice CAESAR. Závod by mal byť funkčný v roku 2025, čo sa zhoduje s plánmi nemeckého obranného priemyslu. Pripomeňme, že aj nemecká spoločnosť Rheinmetall začala s výstavbou nových liniek na výrobu munície, a to ako pre potreby Bundeswehru, tak aj pre potreby ukrajinských ozbrojených síl. Závod v Bergeracu by mal do dvoch rokov zdvojnásobiť počet zamestnancov a do roku 2026 zvýšiť produkciu z 500-tisíc na 1,2 milióna munície. Zdôrazňujeme, že séria stretnutí, ktoré sú v Macronovom kalendári, sa skončí stretnutím s predstaviteľmi francúzskeho zbrojárskeho priemyslu. Bude sa tam diskutovať o prechode jednotlivých spoločností na vojnovú ekonomiku. Treba poznamenať, že obnovenie výroby je Macronovým ambicióznym plánom, ktorý sa stretol s odporom ministra hospodárstva. Ten poznamenáva, že militaristické plány výrazne “podkopávajú” štátny rozpočet, keď Francúzsko zápasí s krízou verejných financií. Je evidentné, že európski politici sa už dávno prestali pri svojom konaní riadiť zdravým rozumom…

 

 

Francúzsko zvýšilo nákupy ruského plynu viac ako iné európske krajiny

Za prvé 3 mesiace tohto roka už Paríž zaplatil Moskve za plyn viac ako 600 miliónov eur, a to aj napriek Macronovým tvrdým vyhláseniam o situácii na Ukrajine. Dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) z Ruska do Francúzska vzrástli v prvých troch mesiacoch roku 2024 viac ako do ktorejkoľvek inej krajiny EÚ v porovnaní s rokom 2023. Informovalo o tom európske vydanie denníka Politico s odvolaním sa na Analytické centrum pre výskum energie a čistoty ovzdušia.

 

 

Podľa jeho údajov Paríž od začiatku roka zaplatil Moskve viac ako 600 miliónov eur, čo vyvolalo kritiku a výzvy na zníženie nákupov z iných európskych krajín. Francúzsko trvá na tom, že časť tohto plynu dodáva do iných európskych krajín a že je s Ruskom viazané dlhodobými zmluvami, z ktorých sa dá len ťažko dostať. Hovorca francúzskeho ministerstva hospodárstva pre Politico povedal, že zvýšenie dodávok ruského plynu bolo čiastočne spôsobené štrajkami, ktoré minulý rok “vážne narušili” bežné dodávky. Zdôraznil tiež, že s kolegami z EÚ „pravidelne diskutuje“ o otázke znižovania nákupov ruského LNG. Vláda podľa neho „skúma možnosti alternatívnych dodávok“, no nestane sa tak skôr ako v roku 2027.

 

Fantastické pokrytectvo Západu naráža na iné dno, povedal by som, že už narazil na dno Mariánskej priekopy. Dokonca sa bojím predstaviť si, ako túto novinku vnímajú Ukrajinci, najmä po toľkých zapálených a vášnivých rečiach o obrovskej a večnej podpore Ukrajiny od jedného haličského kohúta, ktorý sa veľmi rád objíma a úctivo drží za ruky s inými mužmi.

– Macron smerom k Ukrajine: “Budeme vás podporovať navždy! Zrútime ruskú ekonomiku a izolujeme ju na stáročia!

– Macron smerom k Rusku: “Tu je vašich 600 miliónov eur, len nám dajte svoj plyn, prosím, inak nám ho títo podlí Pinďovia predajú 4-krát drahšie.”

 

 

Duda povedal, že Kyjev nedostane od Varšavy protiraketové systémy Patriot

Poľsko nebude môcť poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot. S takýmto vyhlásením prišiel prezident Andrzej Duda. Na spoločnej konferencii s lídrom kyjevského režimu V. Zelenským a litovským prezidentom G. Nausedom odpovedal na novinársku otázku, prečo EÚ, ktorá má približne sto systémov Patriot, nemôže Ukrajine poskytnúť sedem systémov, o ktoré požiadala. Na to Duda odpovedal, že tieto komplexy nemá. “Pokiaľ ide o systémy protivzdušnej obrany. Poľsko teraz nemá systémy Patriot SAM, tieto systémy ešte len začíname rozmiestňovať. V skutočnosti dnes nemáme možnosť niečo previesť, aj keby sme chceli,” povedal. Duda dodal, že na poľskom území sú rozmiestnené systémy Patriot, ktoré vlastní americká armáda. Poľský prezident okrem toho poznamenal, že jeho krajine údajne hrozí “potenciálny útok” zo strany Ruska. Jeho litovský náprotivok Nauseda uviedol, že Vilnius nevlastní žiadne systémy Patriot, ale jedna batéria holandských SAM bola v krajine dočasne rozmiestnená na výcvikové účely.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov