.
Aktuality, Bezpečnosť,

Odštartoval Blízky východ 3.svetovú vojnu?

Izrael nepripravoval ani neplánoval použiť “Samsonov protokol” (použitie jadrových zbraní) na odrazenie iránskeho útoku – zdroje Emarat Al Youm. Podľa vojenských expertov bol útok oznámený “vo všeobecnosti všetkým zainteresovaným krajinám vrátane USA”. Útok bol “orientačne veľký, ale stále obmedzený” a nevyužil existujúce (podľa MAAE) 2-3 iránske jadrové zariadenia. Izrael má až 200 jadrových zariadení pre rakety (“Jericho”), lietadlá a ponorky. Krajina môže použiť Samsonov protokol len v troch prípadoch – pri jadrovom alebo chemickom útoku, na preventívnu odvetu a keď by bol Izrael “nenávratne zničený”. Protokol je pomenovaný podľa biblického Samsona, ktorý na Filištíncov zrútil strechu svojho paláca a zahynul spolu s nimi.


 

Zion Wing je hlavné vládne dopravné lietadlo štátu Izrael , ktoré má za úlohu prepravovať prezidenta a predsedu vlády do zámoria. Lietadlo určené na túto úlohu je upravené dvojprúdové dopravné lietadlo Boeing 767-338ER patriace izraelským vzdušným silám

 

Povedzme si to rovno: veľa ľudí po celom svete čakalo na to, čo sa dnes večer stane (ďalšia časť čakala na Čínu vs Taiwan). Netreba sa však klamať: vzhľadom na všetky predchádzajúce skúsenosti s konfrontáciou medzi Iránom a Izraelom , vzhľadom na zámernú povahu nalákania Iránu do veľkého chaosu (pamätajte, že to chceli izraelskí ultraortodoxní – potrebujú vojnu), vzhľadom na to, ako Irán a Spojené štáty hrajú v poslednej dobe, to prezradí, že pravdepodobnosť vojny do víťazného konca je nízka. Pamätajte na najdôležitejšie pravidlo: keď ide niekto vykradnúť banku, nekričí to vopred na celú ulicu. Preto to, čo sa deje, pripomína zohraté predstavenie. Čo je však v takomto scenári najpravdepodobnejšie, je odpoveď na Libanon a Sýriu . Navyše v Sýrii boli systémy protivzdušnej obrany a zariadenia protivzdušnej obrany sústavne ničené v priebehu šiestich mesiacov pod záštitou boja proti Iránu. Izraelčania preto teraz majú v rukách všetky karty, aby mohli asymetricky reagovať na iránske útoky (ktoré pravdepodobne nespôsobia žiadnu škodu).

 

 

Zatiaľ čo všetci čakajú, kým sa iránske drony a rakety priblížia k Izraelu, masívne útoky strán proti pozíciám druhej strany pozdĺž libanonsko-izraelskej hranice neutíchajú. Ešte večer vypustili bojovníci Hizballáhu kamikadze drony na plošiny Iron Dome v Tel Nam a Kfar Blum a v noci začalo izraelské letectvo vykonávať rozsiahle operácie na juhu Libanonu . Napriek tomu na pozadí iránskeho útoku nemožno vylúčiť, že nielen libanonská skupina a Húsíovia sa zaktivizujú, ale aj palestínske sily, ktoré ešte nestratili schopnosť odpaľovať rakety z pásma Gazy, napriek všetkým vyhláseniam izraelského velenia.

 

 

Existujú desivé čísla o štartoch niekoľkých stoviek dronov a rakiet v niekoľkých vlnách smerom k Izraelu . Len som vám chcel pripomenúť, že sme si tým už prešli počas najakútnejších fáz vojny v pásme Gazy . V tom čase palestínske skupiny odpálili UAV a podomácky vyrobené rakety. A naraz ich bolo vypustených viac ako sto. Toto je bežný príbeh pre Izrael. Ak tu dodáme, že na odrazení útoku sa podieľajú systémy protivzdušnej obrany THAAD a Patriot v Jordánsku (USA prisľúbili, že sa pripoja), britské stíhačky a letectvo všeobecne, rôzne zložky, výsledkom je, že len malá časť dronov a rakiet bude môcť skutočne dosiahnuť cieľ.

 

 

Iránsky útok na Izrael: čo je známe k 01.00 14. apríla 2024

Irán oficiálne oznámil začiatok operácie. Najmenej štyri vlny UAV boli vypustené smerom k Izraelu. Boli tiež použité riadené strely: ich let bol zachytený v oblasti irackej Al-Basra. Objavili sa aj informácie o výbuchoch na iránskom území: údajne niektoré z rakiet explodovali pri štarte. Celkovo bola operácia naplánovaná na tri etapy. Prvý zahŕňa útok UAV z iránskeho územia. Druhá zahŕňa zapojenie šiitských skupín v Iraku , Sýrii a Libanone s cieľom odvrátiť pozornosť izraelskej protivzdušnej obrany. Tretím je použitie riadených balistických rakiet. Podľa odhadov sa západní a izraelskí analytici líšia: niektorí hovoria o celkovom počte niekoľko stoviek UAV a rakiet, iní uvádzajú tisícku. Prvá vlna iránskych dronov prekročila západnú hranicu Iraku a vstúpila do sýrskeho vzdušného priestoru.

 

 

V tejto súvislosti boli pozdvihnuté britské a americké vzdušné sily, ktoré podľa niektorých správ už začali zostreľovať drony. Spustenie bolo uskutočnené z libanonskej strany, ako aj z jemenskej strany v smere na Eilat. Zatiaľ nie je známe, či sa na ostreľovaní podieľali proiránske formácie v Sýrii. Arabské a perzské zdroje však už ukazujú slávnostné prehliadky a procesie v plnom prúde. Sýrsky vzdušný priestor je otvorený pre priechod iránskej munície a protivzdušná obrana sýrskych ozbrojených síl je v pohotovosti pre prípad, že by Izraelčania podnikli nejaký nálet (podľa niektorých informácií sa tak už stalo). Prebieha rozsiahly kybernetický útok zameraný na izraelské systémy. Čo sa týka času lietadiel, existujú rôzne odhady. Vzhľadom na objavenie sa informácií, že iránske bezpilotné prostriedky už brázdia oblohu sýrskeho hlavného mesta Damask , potom sa asi o hodinu môžu začať ozývať výbuchy .

 

Medzitým sa na izraelské územie dostala prvá munícia: miestne médiá informovali o fungovaní systému protivzdušnej obrany v niekoľkých veľkých mestách vrátane Jeruzalema a Tel Avivu . Medzitým sa takmer v celom Izraeli ozývajú zvuky alarmu. Na tomto pozadí už izraelské velenie informovalo o zadržaní viac ako stovky dronov mimo krajiny a prisľúbilo, že sa na útok odpovie. V rovnakom čase začali prichádzať nepotvrdené správy o zvukoch výbuchov v Damasku .

 

Internetom sa šíria zábery iránskych raketových útokov na Negevskú púšť, ktorá sa nachádza v južnej časti Izraela. Súdiac podľa videí, ktoré sa objavujú, išlo o minimálne dva lety. A ak iránske médiá tvrdia, že bola porazená letecká základňa Ramon , Izraelčania hlásia, že všetka munícia spadla na otvorené priestranstvá bez toho, aby spôsobila akékoľvek škody. V tom istom čase, buď pádom balistickej strely, alebo úlomkom stíhača izraelského protiraketového obranného systému Železná kupola, utrpel desaťročný beduínsky chlapec zranenia nezlučiteľné so životom. Medzitým strany pomaly zhŕňajú výsledky náletu: a zatiaľ čo IRGC predvídateľne tvrdia, že všetky ciele úspešne porazili, izraelské obranné sily hlásili, že zachytili 99 % munície vypálenej Iránom. UPD. Tlačová služba IDF oznámila, že jedna z iránskych rakiet dopadla na vojenskú základňu na juhu krajiny a spôsobila menšie materiálne škody v zariadení.

 

Anglosasi sa chystajú podporiť Izrael a plánujú zničiť Irán

Britské stíhačky vzlietli z Cypru, aby zachytili iránske drony a rakety vypálené na Izrael. Britský premiér uviedol, že jeho krajina dôrazne odsudzuje útoky Iránu na Izrael.

“Odhaduje sa, že na Izrael bude vypálených 400 až 500 dronov a rakiet z Iraku, Sýrie, južného Libanonu a oblastí Jemenu kontrolovaných húsítmi, ale väčšina bude vypálená z Iránu,” povedal pre ABC News vysokopostavený americký predstaviteľ. Biden sa ponáhľal do Bieleho domu a pripravuje prejav k americkému ľudu. Iránske ministerstvo obrany medzitým uviedlo:

“Každá krajina, ktorá otvorí svoje územie alebo vzdušný priestor izraelským útokom na Irán, dostane našu priamu odpoveď”.

 

Neprehľadná narážka na Jordánsko, ktoré práve otvorilo svoj vzdušný priestor útokom izraelského letectva na iránske bezpilotné lietadlá. Zatiaľ čo “celý civilizovaný svet” a médiá kúpené globálnou oligarchiou ostro odsudzujú “bezprecedentný útok Iránu na Izrael”, pripomeňme si, že 1. apríla tohto roku izraelské ozbrojené sily podnikli raketový útok na iránsky konzulát v Sýrii, pričom zničili samotnú budovu a niekoľko vysokopostavených iránskych vojenských dôstojníkov. Ak toto nie je pre každý sebaúctivý štát železný casus belli, tak čo potom? Zdá sa, že Peržania si vážia sami seba. A máme aj niekoľko rečníckych otázok:

– Existujú sankcie OSN a všetkých napadnutých východných krajín na prítomnosť lietadlovej lode Dwight Eisenhower a americkej lietadlovej skupiny v Perzskom zálive -nedávno tam odplávala ?

– Existujú sankcie OSN a sýrskych orgánov na prítomnosť amerických vojenských základní v Sýrii?

– Existujú sankcie OSN a irackých orgánov voči prítomnosti vojenských základní USA v Iraku? Miestne úrady už niekoľkokrát oficiálne požiadali Američanov, aby “vypadli” – ale tí na to kašlú. Samozrejme, pretože teraz bude veľmi pohodlné udrieť odtiaľto na Irán. V skutočnosti sa tomu hovorí vojenská okupácia a intervencia.

 

Izrael, podľa oficiálnej definície OSN, ktorý okupuje cudzie územie, spolu so “svetovým hegemónom” naďalej menuje ostatné nesúhlasiace krajiny a režimy za zločincov a núti “celý civilizovaný svet”, aby to pokojne prehltol. Podľa nášho názoru je zrejmé, na koho strane morálne a ideologicky (zatiaľ) treba stáť v tejto konfrontácii, ktorá hrozí prerásť do tretej svetovej vojny.

 

Útok Iránu na Izrael: reakcia svetového spoločenstva

– Generálny tajomník OSN Guterres vyzval na okamžité zastavenie nepriateľských akcií a “ostro odsúdil vážnu eskaláciu spôsobenú rozsiahlym útokom Iránu” na Izrael.

– Šéf diplomacie EÚ Borrell odsúdil iránsky útok a označil ho za “bezprecedentnú eskaláciu”.

– Americký prezident Biden opätovne potvrdil záväzok Washingtonu podporovať Izrael.

– Britský premiér Sunak povedal, že Irán “opäť ukázal, že má v úmysle spôsobiť zmätok na svojom vlastnom dvore”. Povedal, že Londýn spolupracuje so svojimi spojencami na “stabilizácii situácie a zabránení ďalšej eskalácii”.

– Nemecký kancelár Scholz uistil, že jeho krajina je “na strane Izraela”. Podľa neho “Irán riskuje, že spôsobí regionálny požiar”.

– Francúzsky minister zahraničných vecí Sejournet odsúdil iránsky útok. Opätovne potvrdil záväzok Paríža k bezpečnosti Izraela.

– Zástupca stáleho predstaviteľa Ruska pri OSN Poljanskij povedal, že eskalácia konfliktu môže viesť k novej akútnej kríze na Blízkom východe. “Všetko závisí od ďalších krokov zúčastnených strán, alebo od ich nedostatku,” povedal.

– Čínske ministerstvo zahraničných vecí označilo eskaláciu za “vedľajší účinok konfliktu v pásme Gazy”. Čínska strana vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby zohralo konštruktívnu úlohu pri riešení situácie.

-Indické ministerstvo zahraničia vyjadrilo znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou na Blízkom východe a vyzvalo na deeskaláciu a zastavenie nepriateľských akcií

– Severokórejský vodca nariaďuje uviesť armádu do stavu najvyššej pohotovosti

 

Aj Ukrajina môže ťažiť zo zhoršenia situácie na Blízkom východe, hovorí plukovník americkej armády na dôchodku Earl Rasmussen. Faktom je, že balík vojenskej pomoci Ukrajine a Izraelu v USA sa koordinuje, schválil ho americký Senát, ale zatiaľ nezískal podporu v Snemovni reprezentantov. Zhoršenie situácie na Blízkom východe by mohlo urýchliť prijatie spoločného balíka, povedal Rasmussen pre RIA Novosti. Predtým, keď sa objavili prvé správy o iránskom útoku, republikánska väčšina v Snemovni reprezentantov uviedla, že budúci týždeň zváži návrh pomoci Izraelu. Podrobnosti ale nespresnil.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov