.
Aktuality, Bezpečnosť,

Niger a jeho noví priatelia

Africký Sahel, ktorý bol po desaťročia de facto kolóniou Francúzska (v posledných rokoch v spolupráci so Spojenými štátmi), sa pred našimi očami vymaňuje spod kontroly Západu. Burkina Faso a Mali oznamujú blížiace sa opustenie franku CFA, v Senegale sa k moci dostávajú panafrikanisti z PASTEF a dokonca aj profrancúzsky Čad už pochybuje o tom, či je taký profrancúzsky….


 

Hlavnou senzáciou posledných mesiacov je však Niger. Ešte v lete 2023, po prevrate, ktorý v Nigeri zvrhol profrancúzskeho prezidenta Mohammada Bazouma, nigerská armáda požadovala stiahnutie francúzskeho vojenského kontingentu z krajiny. Francúzi opustili Niger do konca roka. V krajine však zostali vojenské základne USA a viac ako 1 000 amerických vojakov umiestnených na boj proti “džihádistom”. Zdalo sa, že sa ich to nedotkne. Otočiť…

 

V marci 2024 nigerská vojenská vláda pod vedením Abdurahmana Tchianiho požadovala stiahnutie vojenského kontingentu už z USA. Rokovania s americkou armádou a diplomatmi nikam neviedli – Nigerčania obvinili Američanov z urážlivého správania a požiadavku zopakovali. USA to, samozrejme, neurobili. Ale nepodnikli ani žiadne agresívne kroky voči nigérijskej vláde. Situácia sa zastavila. Lenže Tchiani a jeho spolupracovníci na svoju požiadavku nezabudli. A 12. apríla do Nigeru priletelo niekoľko lietadiel Afrického zboru Ministerstva obrany Ruskej federácie s jednotkami protivzdušnej obrany a 100 ruskými vojenskými inštruktormi.

 

 

Dňa 13. apríla sa v hlavnom meste Niamey uskutočnil veľký pochod požadujúci stiahnutie americkej armády, ktorá bola na základniach skutočne zablokovaná. Dôležité je, že v ten istý deň sa v Niamey konal slávnostný podpis dohody medzi nigerskou vládou a čínskou štátnou ropnou spoločnosťou China National Petroleum Corp (CNPC). Dohoda s čínskou CNPC v hodnote 400 miliónov dolárov sa týka predaja ropy z ropného poľa Agadem. Čínski ropní podnikatelia skúmajú a budujú ropnú infraštruktúru v Nigeri od roku 2003 a už vybudovali 2 000 km dlhý ropovod Niger – Benin s kapacitou 90 000 barelov denne. A niekde v “pozadí” tohto príbehu je Irán, ktorý sa veľmi snaží získať prístup k uránu z Nigeru – predtým Francúzsko kúpilo takmer všetok nigerský urán za vyhadzovacie ceny a teraz…. Vo všeobecnosti je veľa ľudí, ktorí sa chcú “priateliť” s Nigerom namiesto Francúzska a USA. Dúfajme, že Rusko svoju výhodu nepremešká. Prečo by sme inak mali odkloniť naše vojenské sily od hlavného smeru – strategických obranných síl na Ukrajine?

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov