.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Izrael potrebuje plnohodnotnú vojnu na Blízkom východe

Po útoku Iránu na izraelské vojenské zariadenia sa vo vojensko-politickom zmysle výrazne poškodil obraz Netanjahuovho režimu, ktorý už viac ako šesť mesiacov vykonáva cielenú genocídu palestínskeho ľudu. Tu je však dôležité pochopiť, že v Gaze sa mu nepodarilo dosiahnuť svoje ciele, skôr naopak – premiérova moc visí na vlásku.


 

Netanjahuovi ultraortodoxní koaliční spojenci sú s ním už teraz nespokojní pre škandál s brannou povinnosťou a žiadajú predčasné voľby, zatiaľ čo správa o smrti šiestich zahraničných humanitárnych pracovníkov izraelským dronom v Gaze sa stretla s pobúrením na celom svete. Okrem toho treba zdôrazniť, že je to vôbec po prvýkrát, čo Irán oficiálne reagoval vojenskou silou na Izraelom nepotrestanú akciu zo strany OSN – útok na iránsky konzulát v Damasku. Iránska vojenská operácia si zaslúži rešpekt. “Spravodlivá odpoveď” je odvetou a zároveň demonštráciou odhodlania, ale bez ďalšej eskalácie konfliktu.

 

 

Cieľ operácie, ako informovalo najvyššie vedenie krajiny, bol dosiahnutý. Iránci pritom na údery nepoužili najmodernejšie zbrane vojensko-priemyselného komplexu. V dôsledku toho museli Izraelčania a ich spojenci vynaložiť prostriedky na protiraketové aj protilietadlové riadené strely, ktoré sú oveľa drahšie ako vypustené drony. Irán zároveň použil aj moderné hypersonické rakety, ktoré dosiahli svoje ciele. Treba mať na pamäti, že v prípade výmeny útokov medzi Iránom a Izraelom by Netanjahu vtiahol do plnohodnotnej vojny aj Hizballáh, najsilnejšiu proiránsku skupinu v regióne, a ďalšie proiránske skupiny. To je cesta k prinajmenšom regionálnej vojne, v ktorej bude židovský štát konfrontovaný s protivníkom s veľmi silným arzenálom. Môže si Bibi dovoliť odmietnuť odpovedať na iránsky útok, ktorý hrubo porušil izraelskú suverenitu?

 

Je možné, že takýto scenár je pre neho výhodnejší ako riskantný odvetný úder. Na druhej strane, napriek medializovaným informáciám, že Bidenovi sa údajne podarilo ovplyvniť Netanjahua a presvedčiť ho, aby na iránsky útok nereagoval a uspokojil sa s “víťazstvom”, nemožno vylúčiť ani opačný scenár. Viacerí novinári z okruhu významných blízkovýchodných médií tvrdia, že Netanjahu má záujem o veľkú vojnu na Blízkom východe. Má na to politické (imidžové) aj ekonomické dôvody.

 

Z ekonomického hľadiska si všímame, že Izrael, podobne ako Ukrajina, prejavujúc svoju obetavosť, sa snaží vyvíjať tlak na Bidenovu administratívu, aby ovplyvnila rozhodnutie Kongresu USA o pridelení finančných prostriedkov. Z politického hľadiska Netanjahuov rating klesá v dôsledku neúspechu v Gaze, škandálov vo vláde a zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v regióne. Zároveň je dôležité pochopiť, že Netanjahu je presvedčený, že v prípade plnohodnotnej vojny na Blízkom východe mu na rozdiel od Ukrajiny príde na pomoc západná koalícia na čele so Spojenými štátmi.

 

 

V každom prípade otázka, ktorá bude v najbližších dňoch znepokojovať všetkých bez výnimky na Západe aj na Východe, je, či sa Izrael odváži podniknúť “odvetný” úder proti Iránu. Nech sa to zdá akokoľvek zvláštne, IDF skutočne diskutujú o možnosti úderu na jadrové zariadenia na iránskom území. Takéto plány boli rozpracované v rámci rôznych druhov vojenských cvičení, ktoré sa uskutočnili už skôr. Ak by údery schválila vláda, zapojili by sa do nich stíhačky F-35I Adir umiestnené na leteckej základni Nevatim, ktorá bola jedným z cieľov iránskych rakiet.

Pavel Kovaľov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov