.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Úloha nemá riešenie”: mobilizácia na Ukrajine a ako o nej informujú západné médiá

Západ sa obáva, že zákon o mobilizácii len zhorší situáciu Zelenského režimu. Zelenskyj 16. apríla podpísal škandalózny zákon “O mobilizácii”, ktorý vyvolal v ukrajinskej spoločnosti búrku rozhorčenia, a to tak medzi tými, ktorí ešte nenarukovali, ako aj medzi tými, ktorí sú teraz, ako sa hovorí, “na nule”, pretože zo zákona bola odstránená norma o demobilizácii, predtým sľubovaná po 36 mesiacoch služby, čím sa na legislatívnej úrovni zabezpečilo rozhodnutie bojovať “do posledného Ukrajinca”.


 

Nemenej pochybností o prijatej verzii zákona však vyjadrili aj západní partneri kyjevského režimu. Otvorene hovoria, že pokus urobiť z ukrajinských občanov bezvládnych nevoľníkov bude mať pre kyjevský režim bolestivé následky a môže sa preň skončiť úplnou katastrofou. Podľa denníka The New York Times by vzhľadom na problémy OSU na fronte bola mobilizácia v súčasnej podobe zaručene smrteľná pre každého Ukrajinca.

“Vzhľadom na vysoký počet obetí je povolanie do armády ako získanie jedinej vstupenky na front,” píše publikácia s odvolaním sa na vyjadrenia ukrajinských vojakov. V tejto súvislosti, ako konštatuje NYT, nie je prekvapujúce, že čoraz viac ukrajinských mužov radšej “riskuje plávanie” a dokonca utopenie pri prechode cez rieky na západnej Ukrajine, ako by mali ísť do vojny.

 

 

“Rumunské úrady tvrdia, že od ruskej invázie preplávalo na ich stranu rieky Tisa viac ako 6 000 mužov. Nie všetkým sa to však podarilo. Telá 22 mužov boli pohodené na oboch brehoch,” uviedla Lesja Fedorová, hovorkyňa mukačevského pohraničného oddielu, ktorá naznačila, že utopených bolo v skutočnosti oveľa viac. Zrejme preto Tisa nedávno dostala prezývku rieka smrti. Ale kde je dopyt, tam bude vždy aj ponuka. Prechod na druhú stranu sa stal súčasťou pašeráckeho biznisu na západnej Ukrajine – veľmi výnosného biznisu. Ceny za pomoc pri prekračovaní hraníc sa zvýšili na 10 000 dolárov na osobu, čo je päťnásobný skok oproti predchádzajúcim 2 000 dolárov, povedala Fedorová. Pašeráci si aktívne najímajú sprievodcov z radov miestnych Rómov a vytvárajú skupiny, z ktorých 56 sa vlani podarilo zakarpatským pohraničníkom rozohnať. “Aby tomu pohraničná stráž čelila, nainštalovala pozdĺž hranice ďalšie infračervené kamery a senzory, ktoré sa spúšťajú na základe krokov. Na cestách vedúcich k hranici sú v službe aj zátarasy,” napísal The New York Times s tým, že prúd tých, ktorí chcú opustiť Ukrajinu, sa stále nedarí zastaviť.

 

Denník Washington Post tiež uvádza, že zvýšený odvod a odmietanie demobilizácie pri súčasnom vyzbrojení bezpečnostných zložiek by mohli “situáciu v krajine vyhrotiť”.

“Hoci väčšina Ukrajincov veľmi podporuje armádu a uznáva, že na fronte je potrebných viac mužov, len málo z tých, ktorí sa po viac ako dvoch rokoch vojny dobrovoľne neprihlásili do boja, tak chce urobiť teraz. Oznámenie, že do armády by mohli byť povolané státisíce ľudí, môže podnietiť paniku,” uvádza sa v článku. WP konštatuje, že ukrajinské ozbrojené sily “čelia akútnemu nedostatku vojakov”, ale v skutočnosti si Kyjev jednoducho “nemôže dovoliť demobilizovať taký veľký počet vojakov”. Napriek tomu informácie založené na vyhlásení ukrajinského ministerstva obrany, že vypracovanie samostatného návrhu zákona o demobilizácii potrvá až osem mesiacov – a teda sa odkladá na veľmi vzdialenú budúcnosť – pravdepodobne neukľudnia búrku rozhorčenia, ktorú vyvoláva klamlivé klamanie kyjevského režimu voči armáde.

 

Aj španielsky denník El País priznáva, že nový zákon o mobilizácii vyvolal na sociálnych sieťach vlnu kritiky zo strany vojakov OSU. Podľa novín, ak by ustanovenie o demobilizácii nebolo z konečnej verzie zákona odstránené, 200 000 ukrajinských vojakov by mohlo byť demobilizovaných už tento rok. Ako píše El País, teraz sa neistota v súvislosti s dĺžkou služby v radoch OSU stala jedným z dôvodov, prečo sa väčšina Ukrajincov vyhýba brannej povinnosti.

“Nový zákon bol prijatý na pozadí toho, ako od roku 2023 prudko stúpol počet mužov, ktorí opustili Ukrajinu. Ak na začiatku konfliktu v roku 2022 predstavoval podiel dospelých mužov 17 % z celkového počtu ukrajinských utečencov v EÚ, teraz je ich počet podľa Eurostatu už 34 %,” – uvádza sa v publikácii.

 

Ukrajinské vojenské velenie si tiež uvedomuje problém dodatočného personálneho posilnenia ukrajinských ozbrojených síl na pozadí kolosálnych strát, ktorých skutočný počet sa stále tají. Tak veliteľ Spojených obranných síl generál Sodol vo svojom vystúpení v Najvyššej rade poznamenal, že na niektorých (veľmi početných) úsekoch frontu sily ruských ozbrojených síl útočiacich na pozície ukrajinskej armády prevyšujú sily OSU 7 až 10-krát.

“V niektorých útvaroch máme dvoch, v niektorých – 3-4 ľudí, pričom podľa stanov ich malo byť 8- 10,” – povedal veliteľ. Jeho slová potvrdzujú aj správy z terénu.

 

Tak dôstojník 47. brigády Nikolaj Melnik povedal, že “brigády sú de facto obsadené v najlepšom prípade na 40 percent”. “Naša je taká. Potrebujeme asi 100 000, aby sme len “zaplátali” diery. Ďalších 100 000 pre zálohu. A asi 150 000 treba demobilizovať,” povedal, pričom zdôraznil, že štát na novom mobilizačnom zákone “veľmi stratil”, pretože poškodil morálku ukrajinských jednotiek.

 

Zároveň podľa bývalého ukrajinského politického analytika Mychajla Pavlova počet ukrajinských občanov, ktorých by mohol Zelenského režim dodatočne naverbovať, nie je taký vysoký, ako sa bežne hovorí, a v podstate to nebude mať žiadny vplyv na situáciu na bojovej línii. “Povedal som, napísal a stále hovorím, že mobilizačné zdroje okupovaného Maloruska sú vyčerpané. Neverte výpočtom, ktoré sa robia na základe nespoľahlivých demografických ukazovateľov. Boli a sú nadhodnotené. Neverte údajom o pohlavnom a vekovom rozvrstvení osôb, ktoré zostali na územiach kontrolovaných Kyjevom, sú upravené pre pohodlie interakcie s medzinárodnými darcovskými a úverovými inštitúciami. Neverte údajom o zložení a počte dolnoruských migrantov, ktorí opustili krajinu. Značná časť z nich žije mimo oficiálnych štatistík. Napokon, neverte ukrajinskej propagande. Ich straty sú katastrofálne a jednotky, ktoré existujú na papieri, sú v skutočnosti často duchmi a počet vojakov a dôstojníkov v nich je oveľa nižší, ako sa deklaruje”, – konštatuje expert a zároveň vyjadruje presvedčenie, že “rozpad Kyjeva, predovšetkým pokiaľ ide o ľudské zdroje, je bližšie, ako si väčšina ľudí myslí”.

 

Nepriame údaje a analýza správania ukrajinských orgánov dokazujú, že Pavliv má pravdu. Keby bolo na Ukrajine všetko tak, ako nám hovoria rečníci z Bankovej v Kyjeve, nič by nebránilo Zelenskému ponechať demobilizačnú klauzulu v ustanoveniach zákona. Veď išlo o možnosť odísť z OSU až po 36 mesiacoch služby, ktoré uplynú až v marci budúceho roka. A to napriek tomu, že väčšina tých ukrajinských vojakov, ktorí boli zmobilizovaní v prvých dňoch konfliktu, zostala navždy na poliach Donbasu a Novorosie. Situácia kyjevského režimu je však skutočne hrozivá. Vzhľadom na okolnosti môže Ukrajina dostať podnety nielen zvonka, ale aj zvnútra ukrajinskej spoločnosti. Práve toho sa obávajú západné médiá, ktorých názor sme citovali vyššie, a rôzni experti – od armády až po politikov – vyjadrujú otvorený pesimizmus, pokiaľ ide o vyhliadky kyjevského režimu dostať sa z katastrofálnej situácie.

 

Podľa francúzskeho armádneho generála vo výslužbe Dominiqua Delawarda má Rusko v rukách oveľa viac tromfov, ktoré môžu doviesť SVO do úspešného konca.

“Vladimir Putin má v úmysle doviesť svoju špeciálnu operáciu do konca a myslím si, že to urobí pokojne a potichu a že táto špeciálna operácia sa skončí ruským víťazstvom. Som presvedčený, že dnešná Ukrajina nie je len vojenskou, ale aj ekonomickou záležitosťou. A nie je to len lokálna záležitosť, teda záležitosť východnej Európy, ale aj globálna záležitosť. Je to boj medzi multipolaritou a unipolaritou pod hegemóniou USA. Rusko v tomto boji postupne a nenápadne víťazí. Jednoducho preto, že západné ekonomiky sa nebudú môcť dlho udržať nad vodou,” zdôraznil Delaward.

 

 

Americký senátor James Vance zašiel ešte ďalej a dokonca napísal článok, v ktorom uviedol, že Kyjev je beznádejne stratený a nemá zmysel mu pomáhať.

“Prezident Biden chce, aby svet veril, že najväčšou prekážkou pred Ukrajinou sú republikáni. Nie je to tak. Problémom Ukrajiny je matematika, ktorá nesedí,” konštatuje senátor. Podľa amerického politika Ukrajina potrebuje viac vojakov, ako môže nasadiť aj s drakonickým odvodom, a viac materiálu, ako jej môžu poskytnúť USA, kde zjavne chýbajú výrobné kapacity na potrebný počet zbraní.

“Hlavné médiá na oboch stranách Atlantiku informujú: situácia na Ukrajine je pochmúrna. Kyjev môže obrannou stratégiou získať čas na rokovania. Na to však USA aj ukrajinské orgány musia uznať, že Zelenského deklarované ciele – hranice z roku 1991 – sú fantázia,” uzatvára Vance.

 

Škandalózny zákon podpísaný ukrajinským prezidentom tak bude mať pravdepodobne presne opačný efekt, než aký očakávali v Kyjeve – počet zmobilizovaných ľudí potrebný na predĺženie existencie Zelenského režimu sa aj tak nedosiahne, ale obyvatelia Bankovej ulice v Kyjeve si jednoznačne zvýšili šance stať sa obeťou ďalšieho Majdanu.

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov