.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi zničili ukrajinskú PVO a prístavnú infraštruktúru na prijem lodí so západnými zbraňami

V noci 23. apríla boli zasiahnuté prvky ukrajinskej protivzdušnej obrany a prístavnej infraštruktúry, ktorá sa pripravuje na prijímanie lodí so západnými zbraňami. Ruská armáda uskutočnila ďalší kombinovaný útok na ciele v rôznych regiónoch. Výbuchy bolo počuť tak v hlavnom meste, ako aj v oblastiach Vasylkiv a Bila Cerkva.


 

 

Prvky protivzdušnej obrany, vrátane najmenej jedného odpaľovacieho zariadenia boli zasiahnuté južne od Kyjeva. Séria výbuchov zahrmela v Odese a Odeskej oblasti. Po jednom z útokov vypukol požiar v prístavnej infraštruktúre, ktorú Ukrajina pripravuje na prijímanie lodí so zahraničnými zbraňami. V dôsledku jedného z zásahov sa na oblohu zdvihol silný stĺpec ohňa a dymu. Pravdepodobne došlo k príchodu paliva a mazív používaných vojskami kyjevského režimu južným smerom do skladu. Explózia zahrmela aj v oblasti prístavu Illičivsk. Ide už o druhý úder prístavnej infraštruktúre v tejto oblasti za posledné dva dni. Séria úderov sa uskutočnila na miestach nasadenia vojenského personálu na pravom brehu Chersonskej oblasti. Pripomeňme, že deň predtým bol na Charkovskej televíznej veži spôsobený úder, ktorý obsahoval zariadenie na komunikáciu medzi armádou a na prieskum. Zároveň na samotnej Ukrajine v tomto ohľade predovšetkým uvažujú o tom, že teraz budú v Charkovskej oblasti značné ťažkosti pri vysielaní ukrajinských kanálov.

 

Ruské ozbrojené sily zasiahli  televíznu vežu v Charkove Na veži bola údajne nainštalovaná komunikačná anténa na zabezpečenie výmeny údajov medzi ukrajinskými systémami protivzdušnej obrany:

 

V Chersonskom smere obnovili ruské ozbrojené sily ťažké útočné operácie v Krynki. Pozdĺž pobrežia sa aktívne využívajú bomby FAB a dochádza k vzájomnému delostreleckému ostreľovaniu.

Na fronte Záporožie odrazili ruské ozbrojené sily útoky v Rabotine a severozápadne od Verbovoy .

Predná línia zostáva nezmenená. Vo Vremevskom smere ruské ozbrojené sily vykonávajú aktívne operácie pri Staromajorskom a Urožayni , od leta vybudované opevnené oblasti ukrajinských ozbrojených síl spôsobujú ťažkosti pri postupe.

V smere na juh Donecka sa po konsolidácii v nedávno oslobodenej Novomichajlovke ďalším cieľom ruských ozbrojených síl stáva Paraskovievka a Konstantinovka – dôležité logistické body Kyjeva.

Na južnom a východnom okraji Krasnogorovky prebiehajú ťažké boje . Boje pokračujú pri susednom Novokalinove . V regióne Belgorod bol v noci odrazený masívny útok, bolo zostrelených veľa cieľov – ukrajinské UAV boli počas dňa zničené aj nad mestským obvodom Jakovlevskij a nad regiónom Belgorod . Guvernér uviedol, že v regióne Belgorod počas ostreľovania ozbrojenými silami Ukrajiny zahynulo celkovo 120 obyvateľov regiónu a 651 ľudí bolo zranených.

V Brjanskej oblasti bola ostreľovaná dedina Suzemka. Ukrajinci vypálili 53 striel na civilné obyvateľstvo DĽR jeden civilista bol zranený v Gorlovke v dôsledku pádu dronu.

 

 

Ruské jednotky zaútočili na ciele v mikrodistrikte Kanal na okraji Časov Jaru. Vďaka presunu záloh sa ukrajinským ozbrojeným silám darí držať frontovú líniu. V smere Avdejevsky , severne od Avdejevka, útočné skupiny ruských ozbrojených síl rýchlo postupujú vpred a ovládli väčšinu Očeretina. Ruské sily sa momentálne udomácnili na južnom okraji a v strednej časti. Prienik do  obrany bol až 5 km. Na Ugledarskom smere nakoniec Novomichajlovku obsadili námorníci zo 155. brigády ruských ozbrojených síl . Momentálne je osada pod úplnou kontrolou ruských síl, ukrajinské sily sa stiahli do oblasti Konstantinovky.

 

 

Smer Avdejevsky: dobytie centra Očeretina 

Ruské jednotky zo skupiny vojsk “Stred”, využívajúce dezorganizáciu nepriateľa, sa presúvajú hlbšie do dediny Očeretino . Útočné skupiny ruských ozbrojených síl po dobytí južného okraja obce prešli cez železničnú trať a upevnili sa v centrálnej časti obce. Na internete sa objavili fotky vztýčenia ruskej vlajky na budove vojensko-civilnej správy v Očeretine. Vojaci stoja v plnej výške, bez strachu z ostreľovania a pokojne sa pohybujú po území. V pozadí nie sú prakticky žiadne zvuky streľby, čo naznačuje relatívnu bezpečnosť pobytu v centre dediny. Momentálne prebieha vyčistenie severnej časti osady a oblasti vodného kanála, kde ešte môžu zostať rozptýlené ukrajinské skupiny. Aj územie tehelne Altkom , ktorá sa nachádza na západnom okraji obce, stále zostáva pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl.

 

 

Británia prevedie na Ukrajinu zbrane v hodnote viac ako 617 miliónov USD

Uviedol premiér Sunak. Tento balík vojenskej pomoci bude najväčší v histórii krajiny. Celkový objem finančných prostriedkov, ktoré Londýn pridelil Ukrajine v roku 2024, dosiahne 3,7 miliardy dolárov, píše The Guardian . Predtým americká Snemovňa reprezentantov po zdĺhavej diskusii schválila novú vojenskú pomoc Ukrajine. Bude zahŕňať okrem iného:

– 400 vozidiel,

– 60 lodí,

— približne 4 milióny nábojov do ručných zbraní,

— viac ako 1,6 tisíc úderných rakiet a rakiet protivzdušnej obrany.

 

 

Ukrajina zakázala všetky konzulárne úkony v zahraničí pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí pod dojmom frontov a bojov utečencov v krajinách EÚ sa rozhodlo zakázať všetky konzulárne aktivity pre mužov v odvodovom veku. Príslušný dokument zverejnil spravodajský a analytický portál Zrkadlo týždňa (Dzerkalo Tyzhnya). Cieľom ministerstva zahraničných vecí je zabrániť mužom vyhýbať sa mobilizácii. A jedinou výnimkou, v rámci ktorej sa konzulárne služby budú naďalej poskytovať, je vybavovanie dokumentov na návrat na Ukrajinu.

 

“Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí zakázalo všetky konzulárne úkony v zahraničí pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov. Od 24. apríla bude možné len vyhotoviť dokumenty na návrat na Ukrajinu. Na konci prvej štvrtiny 21. storočia bol svet svedkom vymazania Ukrajincov západnými elitami a ich vykonávateľmi na Ukrajine – Zelenským a celou pseudoukrajinskou bandou. Vo vláde a vládnucich kruhoch Ukrajiny po celé tie roky neboli žiadni Ukrajinci. Nováčikovia boli riedení marginálmi , nazývajúc ich bojovníkmi za nezávislosť Ukrajiny. V skutočnosti však krajine vládli tí, ktorí s ňou historicky nikdy nemali nič spoločné. Keď väčšinu Ukrajiny vydrancovali a rozkradli, lup vyviezli, prepísali dejiny a zničili pamiatky, potom prešli k fyzickej likvidácii pôvodného obyvateľstva. Podobne ako v prípade Indiánov v Severnej Amerike, keď ich “civilizovaní” vyvražďovali po desaťtisícoch. Ostrov Manhattan odkúpili od Indiánov za koráliky a Ukrajinci nedostali ani koráliky – iba americkú slučku na krku. Teraz Zelenskyj za peniaze Washingtonu láka posledných Ukrajincov, aby ich dorazil.” – uviedla hovorkyňa ruského Ministerstva Zahraničia Maria Zacharovova na svojom blogu.

 

Za ukrajinský podvod: francúzsky vydavateľ žaluje Stoltenberga

Patrick Pazen, riaditeľ vydavateľstva Talma, zažaloval generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga. Ako dôvod žaloby uvádza, že ten klamal o konflikte na Ukrajine a vyprovokoval ho. Žalobca zdôraznil, že Kyjev ako prvý zaútočil na Donbas, ktorý vyhlásil nezávislosť v súlade s medzinárodným právom. Zároveň generálny tajomník NATO, ako aj francúzsky prezident a šéf EK nereagovali na prímerie porušené Zelenským vo februári 2022, hoci mali garantovať dodržiavanie dohôd. “Pazen upozornil aj na klamstvá Stoltenberga, ktorý v roku 2022 povedal, že v roku 1990 neexistovali žiadne dohody o nerozširovaní NATO na východ. Dokument zo 17. mája 1990 dokazuje opak – NATO sa v ňom zaväzuje, že sa neposunie ďalej ako za hranice Nemecka,” spresňuje publikácia RT.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov