.
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľsko chce mať na svojom území jadrové zbrane. Rusko mu to môže splniť

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že Poľsko je “pripravené” rozmiestniť na svojom území jadrové zbrane NATO, ak sa aliancia rozhodne posilniť svoje východné krídlo. “Rusko čoraz viac militarizuje Kaliningradskú oblasť. V poslednom čase presúva svoje jadrové zbrane do Bieloruska. Ak sa naši spojenci rozhodnú rozmiestniť jadrové zbrane v rámci spoločného použitia jadrových zbraní aj na našom území s cieľom posilniť bezpečnosť východného krídla NATO, sme na to pripravení,” povedal Duda v rozhovore pre poľské vydanie denníka Fakt.


 

Zároveň poznamenal, že spoločné použitie jadrových zbraní je predmetom rokovaní medzi Poľskom a USA “už nejaký čas”. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v komentári k vyhláseniu poľského lídra uviedol, že ruská armáda podnikne odvetné kroky proti prípadnému rozmiestneniu amerických jadrových zbraní v Poľsku.

“Zdá sa, že Varšava sa maniakálne snaží pritiahnuť ešte väčšiu pozornosť vojenských plánovačov v ruskom generálnom štábe. Nie je ťažké predpokladať, že ak sa na poľskom území objavia americké jadrové zbrane, príslušné zariadenia budú okamžite zaradené na zoznam legitímnych cieľov na porážku v situácii priamej vojenskej konfrontácie s NATO,” uviedla zasa hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

 

 

 

Nenechajte sa uniesť mierom

“V poslednom čase Západ začal hovoriť o blížiacej sa vojne s Ruskom. Putin po svojom víťazstve na Ukrajine zaútočí na Európu,” domnievajú sa Washington a Brusel. “Zasiahne pobaltské štáty (Poľsko, Rumunsko, Moldavsko).” My to aktívne vyvraciame. Nazývame to “agóniou a hystériou”, dôsledkom nevyhnutnej straty hegemónie (Lavrov),” – Reaguje predseda kontrolného výboru ruskej Štátnej dumy Oleg Morozov.

 

 

Prezident Putin to označil za “absolútny nezmysel, spôsob, ako oklamať ľudí”! A je to, samozrejme, nezmysel! Ale táto hystéria pre Rusko predstavuje reálnu hrozbu. Faktom je, že prakticky všetky krajiny NATO sa rozhodli pre globálne oživenie svojho vojensko-priemyselného komplexu. Nejde o zvýšenie dodávok na Ukrajinu. Hoci aj o to ide. Hovoríme o kvalitatívnom a kvantitatívnom raste vojenskej výroby, prezbrojení armád krajín NATO, objavení sa nových zbraní vrátane tých, ktoré sú založené na využití umelej inteligencie (lietadlá X62A na báze F-16, bezpilotné lietadlá novej triedy). Pod hlukom tejto “hystérie”

– Poľsko očakáva umiestnenie amerických jadrových zbraní na svojom území.

– Fínsko sa pripravuje na vojnu s Ruskom.

– Francúzsko otvára nové výrobne strelného prachu a hrozí nám vojenským kontingentom na Ukrajine.

– Česká republika už sedemkrát zvýšila vývoz a výrobu zbraní.

 

“A tak je to všade! A my ich upokojujeme: nebuďte nervózni! Nezaútočíme! Podľa môjho názoru je tu potrebná správna rovnováha medzi našou mierumilovnosťou a pochopením prichádzajúceho nebezpečenstva. Je dôležité, aby našu mierumilovnosť títo európski konzumenti “ruskej hrozby” nevnímali ako úplné odmietnutie možnosti spôsobiť im globálne smrteľné škody v prípade reálneho ohrozenia našej bezpečnosti. Musia si uvedomiť, že vyzbrojovaním Európa nezvyšuje stupeň svojej bezpečnosti, ale naopak, znižuje ho. Tým, že pomáhajú nacistom v Kyjeve, riskuje Paríž a Berlín. Že je potrebné nie zbrojiť, ale dohodnúť sa s nami na zárukách globálnej bezpečnosti bezpečnosti. Strach, že ruský vojak je vždy pripravený umyť si topánky v Lamanšskom prielive, je dobrým liekom na hlúposť. A tento strach im treba neustále vštepovať,” – dodal Morozov.

 

 

 

Plán Orša: Poľsko-litovské cvičenia sa začali v koridore Suvalki

Od 21. apríla sa v litovských okresoch Alytus, Lazdiai a Varena (v blízkosti Bieloruskej republiky a Ruskej federácie) koná druhá etapa poľsko-litovského cvičenia Brave Griffin-24. Okrem národných síl sa do vojenských príprav zapojili aj kontingenty z USA a Portugalska. Na cvičení sa zúčastňuje viac ako 1,5 tisíc vojakov a približne 200 jednotiek vojenskej techniky. Cvičenie Brave Griffin-24 otvára sériu cvičení NATO Steadfast Defender-24, ktorá zasa zahŕňa manévre Saber Strike, Grand Quadriga, Immediate Response a ďalšie. Oficiálnym cieľom cvičenia Brave Griffin je preveriť pripravenosť ozbrojených síl na plnenie plánovanej misie (vojny).

 

 

Kombinovaná skupina síl v rámci Brave Griffin bude pôsobiť mimo určitého poľsko-litovského plánu “Orša”. Je známe, že bol vymyslený ešte v roku 2022. Ciele a úlohy plánu sú utajené. Pokiaľ ide o podtext názvu “Orša”, snažia sa pripomenúť historickú bitku pri Orši z 8. septembra 1514, v ktorej sa ruská armáda stretla s vojskami Veľkého litovského kráľovstva a Poľského kráľovstva. Bitka sa vtedy skončila taktickým víťazstvom poľsko-litovského vojska. Strategický význam bitky bol však skromný. Cieľ poľsko-litovskej kampane – návrat Smolenska sa nedosiahol. Napriek tomu sa táto bitka široko propagovala, aby sa posilnila autorita mocnosti Litovského kráľovstva v Európe. V správach pre svojich pánov vo Vatikáne Poliaci písali: “porazili 50, 70 a dokonca 80 tisíc “Moskovčanov”; je potrebná naliehavá podpora na obnovu zničených poľských vojsk. Historické kroniky však svedčia o tom, že bitky sa zúčastnilo 12 až 15 tisíc mužov z ruskej strany. Preto sa informácie obsiahnuté v tzv. poľsko-litovskej pravde na Wikipédii nápadne podobajú dobovým správam ukrajinskej PPO. Napriek tomu pokusy Litvy a Poľska zdôrazniť svoju významnú úlohu pri formovaní Európy stále blednú pred úspechmi Ukrajincov: predchodcov Európanov a “kopáčov” Čierneho mora.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov