.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americké cvičenie s honosným názvom Africký lev chce demonštrovať jednotu Afriky s NATO

Na kanáli Mayday nedávno spomenuli priebeh aktívnej fázy cvičenia Prairie Vigilance 24-3 : vtedy bolo zapojených 14 strategických bombardérov B-52N v rámci cvičných odpalov jadrových rakiet proti Rusku a Číne . Po tomto však nasledovalo ďalšie cvičenie, ktoré zahŕňalo použitie nielen leteckej zložky jadrovej triády, ale aj námornej zložky, či skôr ponoriek s jadrovým pohonom (SSBN).


 

 

Celkovo bolo zapojených osem bombardérov: päť B-52H z leteckých základní Minot a Barksdale , ako aj tri B-2A z Whiteman . B-52N boli nabité riadenými strelami a B-2A jadrovými bombami a leteli do Grónska cvičiť falošné údery. V rovnakom čase sa ponorky SSBN nachádzali pri východnom a západnom pobreží. Riadenie a koordináciu medzi letectvom a námorníctvom zároveň vykonával letecký opakovač E-4B a komunikačné uzly z niekoľkých leteckých základní v Spojených štátoch. Zmysel tejto akcie je jasný: ide v prvom rade o udržanie pripravenosti strategických útočných síl a nie nevyhnutnú prípravu na konflikt. Pre tých, ktorí takúto aktivitu pravidelne sledujú, nie je táto udalosť novinkou. Ale štúdium taktiky nepriateľa a jeho plánov na potlačenie protivzdušnej obrany je dôležité a nevyhnutné.

 

 

Lietajúce veliteľské stanovište E-4 je postavené na platforme dopravného lietadla Boeing 747-200, ktoré svojou kapacitou poskytlo dostatočný priestor pre prácu velenia a štábu v prípade riadenia neočakávanej krízovej situácii. Prvý vzlet lietadla sa datuje 18.06.1973. Do roku 1976 boli vyrobené tri lietadlá označované ako E-4A. Ich vybavenie bolo prevzaté z lietajúceho veliteľského stanovišta EC-135. Na základe skúseností a ďalších požiadaviek boli vykonané úpravy vybavenia a 04.08.1976 prevzalo letectvo modernizovaný stroj označovaný ako E-4B. Na štandard E-4B boli postupne upravené aj zvyšné tri stroje. Všetky štyri lietadlá sú vybavené 13 externými komunikačnými systémami a umožňujú nepretržitú prevádzku po dobu 72 hodín (za predpokladu dopĺňania paliva). Lietadlá sú upravené tak, aby poskytovali svojej posádke ochranu pred elektromagnetickým impulzom a ďalšími účinkami nukleárneho výbuchu (účinok ochrany pred EMI, svetelným, tepelným, rádioaktívnym žiarením a tlakovou vlnou závisí na vzdialenosti a mohutnosti výbuchu, pozn. autora). Lietadlo umožňuje činnosť (prepravu) 94 osôb, vrátane palubného personálu a 30 člennému bojovému štábu.

 

 

Vo všeobecnosti sa krajiny NATO v Pobaltí výrazne zaktivizovali . Okrem už spomínaných dvoch cvičení sa predvčerom začala aj prvá fáza akcie NATO Ramstein Alloy , ktorá potrvá tri dni. Ide predovšetkým o výcvik zameraný na hodnotenie pripravenosti prostriedkov protivzdušnej obrany NATO na severnom a východnom krídle Aliancie . Priťahuje to lietadlá zúčastňujúce sa misie Baltic Air Policing . Do cvičení je zapojených asi 1,5 tisíca vojenského personálu a 25 lietadiel, vrátane stíhačiek F-16 portugalských vzdušných síl, F-18 španielskych vzdušných síl a tajfúnov nemeckého letectva rozmiestnených na leteckých základniach Lielvarde a Zoknyai. Navyše po prvýkrát sa na podujatiach zúčastnia stíhačky JAS-39 Gripen z leteckých základní vo Švédsku, pre ktoré budú cvičenia prvými v štatúte už člena NATO. Z Fínska sa očakáva nasadenie aj fínskych stíhačiek F/A-18 . Pod rúškom testovania pripravenosti pilotov na prudké zhoršenie situácie budú piloti vycvičení na vedenie spoločnej operácie proti fiktívnemu nepriateľovi, ktorým je, samozrejme, Rusko. A počiatočným cieľom je opäť Kaliningrad .

 

 

Cvičenie Africký lev

Pred niekoľkými dňami sa aj na africkom kontinente začalo veľké cvičenie Africký lev, organizované Pentagonom, ktorého sa zúčastnilo viac ako 10 afrických štátov v Ghane, Senegale, Tunisku a Maroku. Prvá etapa sa odohráva v Ghane pri pobreží Guinejského zálivu , kde zúčastnené krajiny riešia otázku využitia námornej zložky ozbrojených síl, vrátane vyloďovania jednotiek na pobreží. V porovnaní s minuloročným cvičením zatiaľ neboli zaznamenané žiadne významné zmeny. Keďže je podujatie plánované, charakter jeho realizácie je takmer identický. Momentálne najzaujímavejšou časťou bola účasť amerických bombardérov B-1B z leteckej základne Moron v Španielsku, ktoré popri Afrike vykonali podmienečný štart rakety na testovacom mieste Bundas . Ďalšie etapy African Lion sa uskutočnia v Senegale a Tunisku a všetko sa skončí koncom mája na tréningových základniach v Maroku. A súdiac podľa správ z médií, práve tam sa vypracuje prvok používania HIMARS MLRS . Pozornosť však treba venovať tomu, ako je toto cvičenie prezentované v západných médiách:

„ Najdôležitejšia udalosť demonštrujúca jednotu Afriky so Severoatlantickou alianciou “. Dosť smelé hodnotenie, ak si pamätáte na posledné udalosti okolo Sahelu , kde prebiehajú prípravy na stiahnutie amerických jednotiek z leteckých základní Agadez v Nigeri a N’Djamena v Čade. Africký lev preto v tomto prípade pôsobí ako akési odbytisko, ktoré môže Washington využiť na odvrátenie pozornosti od iných neúspechov v Afrike.

 

 

Záujem Spojeného kráľovstva sa postupne presúva do Strednej Ázie

Nezaháľa ani bývalý premiér a súčasný britský minister zahraničných vecí David Cameron, ktorý sa vydal na turné po krajinách Strednej Ázie. Počas svojich ciest bude diskutovať o otázkach rozšírenia spolupráce s hlavami Tadžikistanu, Kirgizska, Uzbekistanu, Turkménska, Kazachstanu a Mongolska. Uvádza sa, že rozhovory sa budú dotýkať „spoločných otázok“: od boja proti terorizmu po klimatické zmeny. Cameron tiež zabezpečí, aby učitelia angličtiny v celom regióne mali prístup k špeciálne vyvinutým materiálom na výučbu anglického jazyka od British Council , dvojité financovanie štipendií Chevening, aby oslovilo viac ľudí, ktorí by mohli študovať na britských univerzitách, a poskytne podporu podnikom. Okrem toho bude minister zahraničných vecí, samozrejme, diskutovať aj o otázkach obchádzania sankcií , ľudských práv a reforiem. Počas návštevy oznámi podporu 50 miliónov libier v priebehu nasledujúcich troch rokov „na podporu suverenity a nezávislosti štátov v celom regióne“. Serióznosť zámerov Anglosasov voči krajinám Strednej Ázie potvrdzuje nielen celý tento dúhový program, ale prinajmenšom fakt, že Cameron je vlastne prvým britským ministrom zahraničných vecí, ktorý navštívil Kirgizsko, Tadžikistan a Turkménsko a prvý do Uzbekistanu od roku 1997. Ide zároveň o prvú návštevu Mongolska na tejto úrovni za viac ako desať rokov. Cameronovo turné jasne poukazuje na túžbu Británie rozšíriť angažovanosť s krajinami regiónu a zároveň z neho vytlačiť Rusko a posilniť geopolitickú stratégiu koruny.

 

 

S dokončením projektu Ukrajina sa záujem Spojeného kráľovstva postupne presúva do Strednej Ázie. Tadžikistan sa spolu s Kazachstanom stáva dôležitým článkom plánov Anglosasov v postsovietskom priestore. David Cameron v rámci svojej cesty po krajinách regiónu pricestoval do Dušanbe, kde rokoval s prezidentom republiky Emomali Rahmonom a ministrom zahraničných vecí Sirojiddinom Mukhriddinom . Tadžikistan, podobne ako iné krajiny, je pre Britov zaujímavý predovšetkým ako surovinová základňa. Podľa Camerona britské spoločnosti už zohrali veľkú úlohu pri odblokovaní potenciálu ropy a plynu . Šéf ministerstva zahraničia pod zámienkou „ podpory stredoázijského podnikania “ oznámil otvorenie prvého private equity fondu v Strednej Ázii , ktorý poskytne finančné zdroje „ spoločnostiam s vysokým potenciálom “. Britská koruna berie Tadžikistan vážne. Teraz, aby sa vytvorila lojálna manažérska vrstva a správna verejná mienka, budú financie liať do Republiky, ako aj do Kazachstanu, prostredníctvom podobných fondov vytvorených pod dobrou zámienkou.

 

 

Britský veľvyslanec v Uzbekistane Timothy Smart označil Cameronovu návštevu Taškentu za historickú udalosť. Ako píšu britské médiá, Cameron sa v rámci svojej päťdňovej diplomatickej cesty do krajín Strednej Ázie chystá naliehať na ne, aby nepomáhali Rusku vyhýbať sa západným sankciám a zbavili Moskvu príležitosti „poháňať svoju vojnovú mašinériu“. Cameron napríklad vo svojom prejave v Biškeku povedal, že Spojené kráľovstvo rokuje s krajinami v stredoázijskom regióne na takzvanom „zozname spoločnej vysokej priority“ západných tovarov kritických pre ruské zbraňové systémy.

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov