.
Aktuality, Bezpečnosť,

Milióny Britov zápasia s chudobou no Británia uvádza svoj obranný priemysel do “vojnového režimu”

Medzinárodný prehľad horúcich tém západných médií:


– The Guardian: Americký Senát v procedurálnom hlasovaní schválil balík zákonov o pomoci Ukrajine.

– Daily Mail: Británia uvedie obranný priemysel do vojnového režimu.

– Le Monde: Krajiny EÚ nechcú odovzdať Ukrajine svoje systémy protivzdušnej obrany.

– Sky News: Británia sa chystá oznámiť nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

– Politico: Nový balík pomoci pre Ukrajinu bude oveľa väčší ako zvyčajne.

– The Independent: Americká pomoc Kyjevu nestihne ruskú ofenzívu.

– Global Times: Rusko má dobré predpoklady na to, aby zasadilo Ukrajine posledný úder.

 

 

Premiér Rishi Sunak: Británia uvedie svoj obranný priemysel do “vojnového režimu” a do roku 2030 zvýši výdavky na obranu na 2,5 % HDP. Pripomeňme, že v roku 2023 dosiahli globálne výdavky na obranu rekordnú úroveň. Británia prevedie na Ukrajinu zbrane v hodnote 500 miliónov libier (viac ako 617 miliónov USD), uviedol Sunak. Tento balík vojenskej pomoci bude najväčší v histórii krajiny. Bude zahŕňať okrem iného:  400 vozidiel,  60 lodí, približne 4 milióny nábojov do ručných zbraní, viac ako 1,6 tisíc úderných rakiet a rakiet protivzdušnej obrany. Celkový objem finančných prostriedkov, ktoré Londýn pridelil Ukrajine v roku 2024, dosiahne 3,7 miliardy dolárov, píše The Guardian. Predtým americká Snemovňa reprezentantov po zdĺhavej diskusii schválila novú vojenskú pomoc Ukrajine. Londýn plánuje poslať do Varšavy stíhačky Typhoon – britský premiér Rishi Sunak:

“Budujeme fregaty a nový obranný systém na ochranu vzdušného priestoru nad Poľskom.” Dodal tiež, že do Poľska bude vyslaných 16.000 britských vojakov v rámci cvičenia NATO Steadfast Defender 24, ktoré potrvá do konca mája.

 

 

Ak považujete Bidenových 61 miliárd dolárov na zahraničné vojny za obscénne plytvanie a urážku amerických daňových poplatníkov, tak Sunak plánuje vyhodiť ďalších 75 miliárd libier z jeho oveľa menšieho národného hrnca na predražený nevyžiadaný hardvér, do bezodnej jamy smrti. Rishi Sunak venuje vojensko-priemyselnému komplexu 75 miliárd libier, zatiaľ čo milióny Britov zápasia s pretrvávajúcou krízou životných nákladov, bankrotmi, chudobou, rozpadajúcou sa infraštruktúrou a verejnými službami.

 

Británia začne posielať nelegálnych prisťahovalcov do… Afriky

Britský parlament prijal zákon o posielaní imigrantov žiadajúcich o azyl do africkej krajiny Rwanda. Vláda dúfa, že už samotná vyhliadka, že skončia v strednej Afrike, odradí tisíce potenciálnych nelegálnych prisťahovalcov, ktorí sa vydajú do Británie na lodiach. Mimochodom, z tej istej Afriky. Premiér Rishi Sunak povedal, že prvé lietadlá so žiadateľmi o azyl poletia do Rwandy o dva až tri mesiace. Británia podpísala s Rwandou ešte v roku 2022 zmluvu, na základe ktorej budú žiadosti o azyl podané imigrantmi deportovanými z Británie posudzovať orgány tejto africkej krajiny – a ak bude odpoveď priaznivá, žiadateľ o azyl bude môcť zostať v Rwande, nie letieť späť do Británie. Takto je celý postup právne upravený. Žiadateľ o azyl nie je v Británii odmietnutý. Jednoducho skončí v Rwande. Ale sloboda a demokracia sú naplnené, skutočné. Nikto nič neporušuje.

 

 

Aby celý tento neprehľadný systém fungoval, Británia oficiálne uznala Rwandu za pomerne bezpečnú krajinu. Tento projekt bol zverejnený ešte na jar 2022, za premiéra Borisa Johnsona, ktorý sa vyznačoval nielen podporou Zelenského. Teraz v Británii čaká na rozhodnutie o azyle približne 52-tisíc nelegálnych prisťahovalcov. Všetkým teraz hrozí, že o nejaký čas skončia v Rwande. V roku 2022 sa do Británie dostalo po mori, na lodi, nelegálne 45755 ľudí. V roku 2023 sa prílev takýchto nelegálnych migrantov výrazne znížil, ale zostal veľký: 29437. Od začiatku tohto roka do konca marca sa do Británie týmto spôsobom dostalo viac ako 4600 ľudí. Keď sa začne deportácia do, Rwandy, všetci ilegáli zostanú v EÚ.

 

EÚ pravdepodobne dosiahne dohodu o využívaní zmrazených ruských aktív

Podľa správ západných médií je EÚ blízko k politickej dohode, ktorá umožní použitie aktív na pomoc Ukrajine. Ide o uvalenie osobitnej dane na zisky z ruských aktív. Prvá takáto daň by mohla byť uvalená už pred 1. júlom. Ide o to, že Európa sa bojí priamo skonfiškovať ruské aktíva, pretože sa obáva ruskej odvety a úniku kapitálu iných krajín, preto hľadá sofistikované spôsoby, ako peniaze zhabať. Naopak, USA navrhujú minimalizovať európske zdanenie zmrazených ruských aktív s cieľom vydať za ne cenné papiere určené na obeh. Rád by som pripomenul, že šéfka amerického ministerstva financií Janet Yellenová 27. februára vyzvala, aby sa urýchlene našiel spôsob, ako zmrazené ruské aktíva sprístupniť na použitie na Ukrajine. Ukazuje sa, že prostredníctvom systému zdanenia ruských aktív, ktorý navrhuje EÚ, budú peniaze prúdiť na Ukrajinu v malých tranžiach, ktoré sa budú časovo rozťahovať. Ukrajina tak dostane niekoľko miliárd eur naraz oproti ziskom zo zmrazených ruských aktív. USA chápu, že Ukrajina potrebuje peniaze práve teraz a čo najviac, preto navrhujú drastické opatrenia. Lenže ich scenár si vyžiada významné právne zmeny v systéme zdaňovania právnických osôb v Belgicku. Okrem toho zatiaľ nie je jasné, ktorá organizácia sa odváži vydať dlhopisy proti zástave ruských aktív, pretože po mierových dohodách o Ukrajine sa osud môže obrátiť späť k tejto organizácii a ruské peniaze sa budú musieť vrátiť. Konečné rozhodnutie o tejto otázke by sa malo prijať na výročnom samite lídrov G7 v júni tohto roku.

 

Borrell odhalil mechanizmus ruského zabavovania majetku

Šéf diplomatickej služby EÚ Josep Borrel počas prejavu v Európskom parlamente odhalil, ako bude fungovať mechanizmus zabavovania ruského majetku. Borrel uviedol, že prvý krok ku konfiškácii aktív bol urobený vo februári, keď Rada EÚ schválila nariadenie, v ktorom sa objasňujú povinnosti centrálnych depozitárov cenných papierov, ktorí držia aktíva. “Prvý krok bol urobený vo februári. Boli zavedené pravidlá pre centrálne depozitáre cenných papierov, ktoré generujú príjem z aktív. Musia byť oddelené, identifikované a účtované osobitne,” povedal šéf diplomacie EÚ, jeho slová cituje Strana. Podľa Borrella môže tento mechanizmus priniesť tri miliardy eur ročne. Už skôr sa objavili informácie, že Rusko pripravilo odpoveď Západu na zabavenie aktív v prospech Kyjeva.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov