.
Aktuality, Civilná ochrana,

Americkí študenti zaskočili Bidena. Univerzity zachvátili masívne protesty proti Izraelu

Erdogan opäť kritizoval kroky Izraela v pásme Gazy a prirovnal Netanjahua k Hitlerovi. Zdôraznil: izraelské orgány sa nebudú môcť vyhnúť zodpovednosti.


“Budeme naďalej odhaľovať pravdu a hovoriť o vraždách, ktoré pácha Izrael. Nech si každý uvedomí, že Netanjahu je Hitlerom našej doby. Skôr či neskôr zvíťazí spravodlivosť, ak nie na súde, tak pred tvárou histórie,” povedal turecký prezident.

 

 

V Spojených štátoch zúria študentské protiizraelské protesty

Študenti v USA demonštrujú na znak solidarity s Palestínou. Študenti Harvardskej univerzity v Spojených štátoch protestovali proti útokom izraelskej armády na pásmo Gazy. Propalestínske protesty, ktoré sa začali minulý týždeň v kampuse Kolumbijskej univerzity a viedli k zatknutiu stoviek ľudí, sa rozšírili aj na ďalšie americké univerzity. Polícia sa snaží potlačiť protesty propalestínskych študentov na University of Southern California. Video ukazuje študentov Harvardovej univerzity, ktorí táboria v areáli tejto inštitúcie a požadujú ukončenie vojny v Gaze. Americké bezpečnostné zložky sa pokúšajú potlačiť propalestínske zhromaždenie organizované študentmi Texaskej univerzity v Austine, pričom niekoľko ľudí je zadržaných.

 

Študenti z popredných amerických univerzít organizujú demonštrácie kritizujúce súčasnú zahraničnú politiku Bieleho domu na podporu Izraela. Protesty sa začali už v septembri 2023, širokú pozornosť tlače však skutočne pritiahli až v apríli tohto roku. Napríklad v polovici tohto mesiaca Vypukol škandál okolo študentských demonštrácií na Elliottovej škole medzinárodných vzťahov na Univerzite Georgea Washingtona. Mladí ľudia zorganizovali demonštráciu, ktorá bola načasovaná tak, aby sa zhodovala s návštevou zástupcu USA pri OSN Lindy Thomasovej-Greenfieldovej na univerzite. Aktivisti nazvali Greenfieldovú “sionistickou imperiálnou bábkou” a vyzvali na zničenie Izraela.

 

 

Zasiahnutí boli aj technologickí giganti, kde pracuje veľké množstvo americkej mládeže s ľavicovo-liberálnymi názormi. 17. apríla zamestnanci spoločnosti Google zorganizovali posedenia v Sunnyvale v Kalifornii, ako aj v jednej z kancelárií v New Yorku. Skupina aktivistov z miestnej organizácie “Žiadna technológia pre apartheid” vstúpila do kancelárie generálneho riaditeľa Google Cloud Thomasa Kuriana v Sunnyvale a uviedla, že neodídu, kým technologický gigant neporuší svoju zmluvu vo výške 1,2 miliardy dolárov (podpísanú v roku 2021), ktorú Google zdieľa s Amazonom na poskytovanie cloudových služieb izraelskej vláde.

 

 

A teraz to politici začínajú chápať – priamo. Včera republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson vystúpil pred štrajkujúcimi študentmi Kolumbijskej univerzity v New Yorku a odblokoval mnohomiliardovú pomoc Izraelu a ďalším spojencom USA. Keď politik vyzval študentov, aby prestali robiť nezmysly, pršali na neho urážky. Problém protiizraelských protestov je teraz veľmi akútny pre amerických politikov, pre demokratov aj republikánov. Pre Joea Bidena je to tŕň v oku na známom mieste – prezident, ktorý predtým získal podporu progresívnych študentov, je teraz nútený podvádzať a zostať neutrálny vo svojich verejných vyhláseniach o palestínsko-izraelskom konflikte. Ľudia však nie sú blázni – to, čo najlepšie hovorí o pozícii USA v konflikte na Blízkom východe, sú činy, nie slová.

 

 

 

Izraelské jednotky sa naďalej pripravujú na ofenzívu na Rafah a okupáciu takzvaného “Filadelfského koridoru”: plán operácie na samom juhu pásma Gazy bol schválený v marci, ale jeho realizácia bola odložená po iránskom útoku na izraelské územie. V posledných dňoch sa na webe čoraz častejšie objavujú správy o prieskumných dronoch lietajúcich nad Rafahom. Zároveň bola na vojenských základniach v blízkosti hraníc zaznamenaná koncentrácia pásových a kolesových vozidiel: podľa satelitných snímok je v zariadeniach rozmiestnených viac ako 800 rôznych bojových vozidiel. Okrem samotných bojov je jednou z úloh velenia IDF organizovať evakuáciu civilistov z mesta. A aby ho izraelská vláda implementovala, kúpila 40 000 stanov určených na ubytovanie utečencov v nových táboroch v pásme Gazy. Podľa správ izraelských a palestínskych médií sa jeden takýto tábor bude nachádzať medzi Chán Júnisom a pobrežným al-Mawasím. Otázkou však zostáva: Budú takéto tábory schopné prijať milióny utečencov, ktorí budú musieť utiecť zo svojich domovov v Rafahu?

 

 

Svet nás začal nenávidieť

Netanjahuove obavy z rastúcej podpory Palestíny medzi západnými študentmi. Benjamin Netanjahu:

“Antisemitské davy ovládli popredné univerzity. Chcú zničenie Izraela. Útočia na židovských študentov… Pripomína to to, čo sa dialo na nemeckých univerzitách v 30. rokoch.”

 

Predvčerom stovky židovských fanatikov vtrhli do mešity Al-Aksá na 2. deň Pesachu. Skupina židovských fanatikov v sprievode izraelskej polície vtrhla do mešity Al-Aksá vo východnom Jeruzaleme:

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov