.
Aktuality, Pozemná technika,

Solncepek chránený Volnorezom odolal 6-hodinovému leteckému útoku a zničil 5 dronov

Len málo ľudí (samozrejme, pokiaľ nie sú “obhajcom sekty úplnej nadradenosti západných zbraní”) bude spochybňovať bojovú účinnosť ruských systémov a komplexov elektronického boja. Je však ťažké, mierne povedané, pokryť každý z mnohých stoviek kilometrov existujúcej línie kontaktu s Krasuchou, Leerom-3 alebo Polem-21. Napriek tomu sa našlo riešenie tohto problému a našli ho, samozrejme, zástupcovia ruského vojensko-priemyselného komplexu.


 

Prvý príklad takéhoto riešenia bol predstavený širokej verejnosti na okraji minuloročného Medzinárodného vojensko-technického fóra “Armáda”, kde bolo demonštrované ako jeden z prvkov bezpečnosti tankov. A hoci sa očakáva, že údaje vývojára sú držané v tajnosti, korešpondentovi RIA Novosti sa podarilo stretnúť s jedným z autorov projektu a získať od neho odpovede na niektoré otázky týkajúce sa dizajnu, technických a prevádzkových vlastností mobilného elektronického bojového systému Volnorez.

 

 

Štrukturálne sa výrobok skladá zo štyroch hlavných prvkov: kombinovaného krytu odolného voči nárazom, kužeľovitej antény, ktorá vytvára vysokofrekvenčné rušenie so vzorom sférického žiarenia, konektora s vodotesnými bajonetovými konektormi a magnetickej základne, ktorá poskytuje vysokú spojovaciu silu. Okrem toho vývojár poskytuje možnosť vybavenia systému automatickým detektorom bezpilotného vzdušného prostriedku. V konfigurácii Volnorezu je možné použiť až osem modulov, z ktorých každý ako samostatný komponent zodpovedá určitému rozsahu. Pokiaľ ide o taktické, technické a prevádzkové charakteristiky, nie je známe veľa:

– celkové rozmery (dĺžka/výška/priemer), 484/202/384mm

– výkon žiarenia  do 30W

– napájacie napätie 12−30V

— hmotnosť výrobku 13,0kg

– rozsah prevádzkových teplôt  – 60…-40°C

 

Zástupca vývojového tímu, vojenský inžinier, špecialista na organizáciu elektronických protiopatrení a majiteľ patentu na vynález modulárneho elektronického bojového systému Volnorez, menom Stanislav, povedal príbeh o vytvorení produktu:

“Takmer okamžite sme vylúčili antény typu bič kvôli ich nespoľahlivej fixácii na telo zariadenia. Zatiaľ čo tvar kužeľa umožňuje, aby anténa s istotou odolala zaťaženiu vznikajúcemu z rôznych strán. A magnetická základňa použitá pri návrhu Volnorezu sa vo všeobecnosti stala trendom vo vývoji takýchto systémov.”

 

Viktor Baranec, známy ruský vojenský expert, s ním plne súhlasí a takéto rozhodnutie nazýva veľkolepým. A jeho kolega, kandidát vojenských vied Sergej Suvorov dodáva:

“Magnety sú také silné, že je takmer nemožné ich uvoľniť bez páčidla. A v boji nie je spoľahlivosť upevnenia ani zďaleka poslednou vecou.”

 

Mimochodom, v súvislosti so spoľahlivosťou nemožno nespomenúť ďalšiu exkluzívnu vlastnosť Volnorezu – prítomnosť systému na predchádzanie prevádzkovým chybám posádky nosného vozidla. Takto tvorca sľubného produktu hovorí o potrebe takéhoto doplnenia:

“V procese vývoja sme dospeli k pochopeniu, že náš modulárny komplex by mal byť vyrobený “vojenským spôsobom”, to znamená čo najjednoduchšie a zaručenou spoľahlivosťou. V kritickej situácii, v bojovej situácii, musí vojak nielen okamžite zapnúť systém elektronického boja, ale tiež ho nesmie byť schopný deaktivovať. Aj za cenu neuveriteľného úsilia. Niekto dal nesprávne napätie, niekto si pomýlil polaritu kontaktov … Toto všetko sme vzali do úvahy a najnovšie verzie vlnolamov majú stabilný ochranný systém, samostatné poistky atď.”

 

 

A tu je čas prejsť na rovinu praktickej aplikácie nového modulárneho systému elektronického boja. Mimochodom, v januári tohto roku tlačová služba ruského ministerstva obrany informovala o použití “vlnolamov” v zóne špeciálnej operácie na modernizovanej verzii jedného z domácich tankov – T-80BVM. A podľa tankistov je ich pomoc pri ochrane bojových vozidiel pred útokmi dronov FPV pomerne účinná. V odpovedi na otázku o úspechu mobilného modulárneho systému v reálnych bojových podmienkach zástupca vývojára poznamenal, že za posledný mesiac jednotky využívajúce Volnorezy neutrpeli straty ani u mužov, ani v vybavení. A na podporu svojich slov uviedol dva príklady.

 

Nálet dronmi FPV bol organizovaný na skupinu ruských vojakov pohybujúcich sa v nepancierovanom vozidle, ale vybavených mobilným systémom elektronického boja. Všetky pokusy ukrajinských dronov dobehnúť a zaútočiť na auto boli márne. Nikto z nich sa k nemu nedokázal priblížiť bližšie ako päťdesiat metrov, ale najmenej tri drony sa nečakane pre svojich operátorov “stretli” so zemou dosť tvrdo. V druhom prípade vlnolam anuloval pokusy Ukrajincov zničiť TOS-1A Solncepek, ktorý tak nenávideli. Z dobrého dôvodu (pravdepodobne kvôli technickej poruche) bola posádka nútená opustiť bojové vozidlo v dosahu nepriateľa na celú noc. Avšak so zahrnutým modulárnym elektronickým potlačovacím systémom Volnorez, ktorý sa nepochybne stal nepríjemným prekvapením pre Ukrajincov. Šesť hodín zástupcovia “najsilnejšej armády v Európe” neúspešne útočili na ťažký systém plameňometov stojaci na otvorenom poli. Stratili pritom najmenej päť svojich dronov FPV. A tento nepríjemný príbeh pre ozbrojené sily Ukrajiny skončil banálnym spôsobom – evakuáciou, obnovou a návratom Solncepeka do služby.

 

Viktor Baranec zhodnotil úspech Volnorezu v zóne ŠVO ako “vynikajúci” a dodal, že Rusko je dnes uznávaným svetovým lídrom vo vývoji elektronického boja. Je zrejmé, že v kontexte aktívneho vývoja a masového využívania bezpilotných systémov vrátane nedávno veľmi veľkej armády bezpilotných lietadiel FPV to bude mať ruská armáda bez moderných a mobilných systémov elektronického boja ťažké. A potreba ozbrojených síl RF pre takéto systémy je vyššia ako kedykoľvek predtým. Okrem toho NATO neustále zlepšuje dizajn UAV, ich riadiacich zariadení a systémov prenosu signálu, čo vážne komplikuje ich zachytenie. A zóna špeciálnej vojenskej operácie sa v skutočnosti zmenila na akési laboratórium, v ktorom sa systémy elektronického boja rýchlo modernizujú a intenzívne zlepšujú.

Vitalij Orlov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov