.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Prečo ukrajinská agentúra pre obstarávanie obrany nenakúpila ťažké zbrane v USA?

Na pozadí zhoršujúcich sa problémov na fronte zažíva ukrajinská armáda čoraz viac problémov so zbraňami. Ak sa predtým tieto problémy obmedzovali na delostrelectvo a protivzdušnú obranu, teraz ovplyvňujú aj ručné zbrane. Zatiaľ čo stále existuje dostatočná ponuka konvenčných ľahkých zbraní, ako sú pušky a guľomety (vďaka zásobám zo sovietskej éry), problém sa objavuje pri takzvaných ťažkých “skupinových” zbraniach, ako sú automatické granátomety a ťažké guľomety.


 

Mk 19 a M2 Browning
V lete 2023 začala Agentúra pre obranné obstarávanie ukrajinského ministerstva obrany (DPA) hľadať možných dodávateľov. Plánovali nakúpiť vybavenie americkej výroby, konkrétne automatické granátomety Mk19 a ťažké guľomety M2 Browning. Táto voľba nie je náhodná – americké granátomety a ťažké guľomety poskytli Spojené štáty ešte pred začiatkom totálnej ruskej invázie. Po začiatku vojny v roku 2022 bol M2 Browning často súčasťou zásobovacích balíkov a granátomet Mk19 bol často dodávaný s iným vybavením, ako sú obrnené vozidlá. Teraz Mk 19 a M2 Browning aktívne využívajú rôzne jednotky ukrajinských ozbrojených síl. Napríklad M2 používajú mobilné palebné tímy, ktoré sa špecializujú na sledovanie ruských dronov na frontových líniách a vzadu. Granátomety Mk 19 a guľomety M2 Browning zohrávajú kľúčovú úlohu pri porážke pechoty a ľahkých vozidiel ruských síl do vzdialenosti 1 500 metrov. Dodávka týchto základných zbraní preto nemohla zostať bez povšimnutia DPA.

 

Mk 19 a M2 Browning

 

Americká dohoda
Od júla 2023 začala Agentúra pre obranné obstarávanie spolupracovať s americkou spoločnosťou S.W.O.R.D. Defense Systems. V októbri boli podpísané predbežné dohody a v novembri sa ukrajinské veľvyslanectvo v Spojených štátoch pripojilo k úsiliu vykonať inšpekcie v areáli S.W.O.R.D. Zástupcovia ukrajinskej diplomatickej misie uviedli, že schopnosti amerického výrobcu nesplnili očakávania. Vedenie S.W.O.R.D. však uviedlo, že zariadenie bolo modernizované a Kyjev by sa nemal obávať. To Kyjev uspokojilo a v decembri 2023 bola podpísaná konečná zmluva na dodávku 1 350 guľometov.

 

V januári sa zástupcovia veľvyslanectva pokúsili skontrolovať továreň druhýkrát, ale nedostali odpoveď od S.W.O.R.D. Potom sa ukrajinské veľvyslanectvo ani DPA ani nepokúsili vyvinúť tlak na americkú zbrojársku spoločnosť. Zdá sa, že hlavným cieľom v otázke dodávok zbraní nie je poskytnúť guľomety a granátomety pre ukrajinské zákopy, ale skôr prať špinavé peniaze a vyhnúť sa konfliktom s Američanmi.

 

 

Americká strana, S.W.O.R.D. Defense Systems, tiež hrá úlohu v tomto príbehu. Spoločnosť S.W.O.R.D., založená v roku 2010 veteránmi špeciálnych operácií amerických ozbrojených síl a výrobnými expertmi, vyrába špecializované strelné zbrane, palubné pristávacie riešenia, robotiku a príslušenstvo predovšetkým pre americkú armádu a orgány činné v trestnom konaní. Spoločnosť je držiteľom mnohých patentov na špecializované výrobky. S.W.O.R.D. Defense Systems vyzerá skôr ako miestny výrobca ručných zbraní než ako seriózny medzinárodný hráč. V Spojených štátoch existujú stovky takýchto spoločností – založil ich bývalý vojenský personál, majú skvelú webovú stránku a snažia sa vytvoriť nejaký humbuk okolo zbraní, ktoré sa rýchlo predávajú spokojným americkým “nadšencom zbraní”. S.W.O.R.D. sa teda snaží propagovať svoj robotický projekt – robotického psa s ostreľovacou puškou na chrbte s názvom SPUR.

 

 

Spoločnostiam ako S.W.O.R.D sa darí na domácom trhu a vyrábajú vysoko kvalitné kópie pušiek M4 pre bohatých amerických zákazníkov. Pokiaľ však ide o poskytovanie rozsiahlych dodávok zbraní pre ministerstvo obrany cudzej krajiny, veci sa menia. Ďalšou otázkou je, či Agentúra pre obranné obstarávanie Ministerstva obrany Ukrajiny vedela o všetkom vyššie uvedenom. Ukrajinskí kupujúci boli zjavne v pokušení s nízkymi cenami, ktoré im veľkí a renomovaní výrobcovia zbraní neboli schopní ponúknuť. Napríklad publikácia Middle East Eye uviedla, že v októbri 2023 si Ukrajina objednala stovky guľometov Canik M2 QCB (turecká kópia M2 Browning) od tureckého výrobcu Canik. Turecko už dodalo Ukrajine viac ako 600 ťažkých guľometov. Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) dokonca začala vyšetrovanie možnej korupcie pri obstarávaní guľometov a granátometov. Podľa niektorých správ agentúra zvažuje alternatívnych dodávateľov zbraní Mk19 a M2 Browning v Spojených štátoch a inde. Zvažované možnosti zahŕňajú uzatvorenie zmluvy s belgickou spoločnosťou FN Herstal a americkým výrobcom U.S. Ordnance. U.S. Ordnance je hlavným výrobcom guľometov Mk43/M60E4 a M2 na celom svete a je popredným dodávateľom pre Ministerstvo obrany USA.

Jakub Wrona

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov