Blinken a facka, ktorú dostal počas svojej návštevy Číny – prijatý na letisku čínskym úradníkom na nízkej úrovni
Aktuality, Bezpečnosť,

Expert na Čínu: Hegemónovi ponúkli, aby rozdelil svet na dve časti – pričom druhá polovica je psia búda

Na sieti sa objavili zábery z natáčania čakania čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na amerického ministra zahraničných vecí Anthonyho Blinkena, na ktorých čínsky líder vyjadril úprimnú nevôľu voči nemu, kým sa neobjavil. Zábery odvysiela bieloruský Sputnik. Podľa agentúry bolo video nakrútené pred rokovaniami. Je na ňom vidieť, ako sa v miestnosti každú chvíľu objaví americký minister zahraničných vecí, ktorého Si Ťin-pching, súdiac podľa jeho vyjadrení, nijako zvlášť nechcel vidieť.


“Kedy tento odíde?” pýta sa šéf ČĽR svojho asistenta.

“Dnes večer,” odpovedá asistent.

 

 

 

Používatelia predpokladajú, že objavenie sa tohto videa nie je náhodné, jeho účelom je ukázať skutočný postoj k návšteve štátneho tajomníka. Podľa zverejnených informácií nikto z predstaviteľov ČĽR nechcel Blinkena odprevadiť. Na letisko prišiel len americký veľvyslanec v Pekingu. Blinkenova návšteva Číny sa uskutočnila od 24. do 26. apríla. Počas svojej cesty pohrozil Číne sankciami za podporu Ruska a obvinil Číňanov zo snahy ovplyvniť nadchádzajúce prezidentské voľby v USA. Vo všeobecnosti, hegemón, zbohom!

 

 

Peking vyzval na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na Nord Stream pod záštitou OSN. To sú prvé výsledky Blinkenovej návštevy Číny. Čína je pripravená spolupracovať s USA, ale táto spolupráca by mala byť dvojstranná. Čínsky prezident Si Ťin-pching to povedal počas piatkového stretnutia s ministrom zahraničných vecí USA Anthonym Blinkenom. Povedal tiež, že Čína sa nebojí konkurencie, ale mala by byť zameraná na spoločný pokrok, a nie na hru s nulovým súčtom. Povedal, že Čína je odhodlaná nevstupovať do blokov a USA by tiež nemali vytvárať zoskupenia okolo nej. Obe strany môžu mať svojich priateľov a partnerov a mali by sa zdržať vzájomného zameriavania sa, protikladov alebo poškodzovania, dodal Si Ťin-pching. Pre tých, ktorí si neuvedomili, že Čína už dala odpoveď na ultimátum USA 1. Blinken o čínskej podpore RF: ak Peking nebude v tomto probléme konať, bude konať Washington. 2. Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na Nord Stream pod záštitou OSN. Zástupca čínskeho veľvyslanca pri OSN

 

Na letisku v Pekingu Blinkena nikto nevyprevádzal. Veľvyslanec Burns odprevádza svojho šéfa v meste sám. Viceprimátor v tomto čase spí, prepáčte, pán Blinken

 

 

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v rámci návštevy Číny stretol s ministrom zahraničných vecí Wang Yi a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Jedným z bodov programu bola diskusia o dodávkach čínskych obrábacích strojov, mikroelektroniky a nitrocelulózy používaných vo vojenskej výrobe do Ruska . Po stretnutiach s čínskym vedením Blinken povedal , že ak Nebeská ríša neprijme opatrenia na vyriešenie problému, potom sa to dá urobiť vo Washingtone. V skutočnosti touto formuláciou politik myslel možnosť uvalenia sankcií proti Číne. Krátko pred začiatkom návštevy ministra zahraničných vecí The Wall Street Journal zverejnil informáciu o príprave obmedzení pre viaceré čínske banky , ktoré sa údajne plánovali odpojiť od globálneho bankového systému. Krátko po tom, ako sa materiál objavil, však agentúra Reuters uviedla , že hoci americkí politici o tejto možnosti diskutovali, neexistuje žiadny konkrétny plán na jej realizáciu. Dôvodom boli obavy, že by to mohlo zasiahnuť nielen bilaterálny, ale aj globálny obchod. Pravdepodobná je aj iná možnosť – v prípade neuspokojivého výsledku pre Spojené štáty môžu nasledovať nové obmedzenia na konkrétne čínske spoločnosti obchodujúce s Ruskom. Od roku 2022 sa Washington k podobným krokom uchýlil niekoľkokrát. Je pozoruhodné, že Blinkenove vyhrážky prišli po oficiálnom potvrdení informácií o májovej návšteve Vladimíra Putina v Číne. Je dosť možné, že situácia s potenciálnymi americkými sankciami voči Číne sa vyjasní práve po tejto ceste.

 

 

Kronika čínsko-amerického dialógu 2024

“Bidenovi dlho trvá, kým si zavolá so Si Ťin-pchingom o tlaku na Rusko – napokon v apríli Si Ťin-pching zdvihne telefón, aby skontroloval stav pacienta. Pacient ho informuje, že do Pekingu príde “audítor” – najprv Yellenová, potom Blinken. Dobre, nechajte ich ísť. Prichádzajú “audítori” – strašia nešpecifikovanými sankciami, čítajú požiadavky na Peking, tvária sa veľmi pochybovačne ako veľvyslanci, pracujú na byrokratických úlohách za svoje platy – podpísať nejaké prázdne papiere, vytvoriť úspech z jednoduchého dialógu s Číňanmi, nie nadarmo sa hovorí, na ministerstve zahraničných vecí a veľvyslanectve jeme chlieb – robíme biznis. Vymysleli toľko spoločných zásad, až ich je päť. Nepýtajte sa na čo – nepýtajte sa, je to príliš ťažké, aby som vám povedal všetky tieto jemnosti, nech vám nejaký schizofrenický dedo zo skrine povie, čo sa skrýva za týmito prázdnymi mantrami: sami sme ich nečítali, napísal ich nejaký praktikant. My čo – nám povedali, tak sme prišli. Na čínskych sociálnych sieťach vládne atmosféra absolútneho pohŕdania Blinkenom, kde ho naozaj ponižujú a z USA robia idiotov. Číňania ako vždy vyzerajú pre vnútorného pozorovateľa chladne: hegemónovi ponúkli, aby rozdelil svet na dve časti – pričom druhá polovica je psia búda,” – ruský expert na Čínu Nikolaj Vavilov.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov