.
Aktuality, Letectvo,

Macron chce aby stíhačky Rafale s jadrovými hlavicami hliadkovali na hranici s Ruskom

Nemecký denník Welt Am Sonnag zverejnil návrh mierovej zmluvy, ktorá bola údajne dohodnutá medzi Ruskom a Ukrajinou počas rokovaní v Istanbule v roku 2022. Podľa zmluvy Ukrajina súhlasila s “trvalou neutralitou”, ktorá zahŕňala odmietnutie vstupu do NATO, zrieknutie sa výroby a prijímania jadrových zbraní a prísľub, že nevpustí cudzie vojská ani neposkytne infraštruktúru iným krajinám, napísal Welt Am Sonnag. Musela tiež odmietnuť vojenské cvičenia so zahraničnou účasťou a účasť na akýchkoľvek vojenských konfliktoch. Okrem toho mal Kyjev zakázať “fašizmus, nacizmus a agresívny nacionalizmus”, uviedla RBK.


 

Rusko malo stiahnuť svoje jednotky z ukrajinského územia, nie však z Krymu a časti Donbasu. O stiahnutí vojsk mali osobne rokovať prezidenti Vladimir Putin a Vladimir Zelenskyj. Otázky zníženia počtu ukrajinskej armády a vojenskej techniky zostali sporné. Podľa dohody by “garantujúce krajiny” mali v prípade vypuknutia ozbrojeného konfliktu podporovať Kyjev v jeho práve na sebaobranu maximálne tri dni. Podľa denníka Welt USA, Spojené kráľovstvo a Francúzsko prisľúbili podporu, ale nechceli poskytnúť záruky. Podľa denníka Welt boli Moskva a Kyjev v apríli 2022 bližšie k dohode ako kedykoľvek predtým. V tom čase podľa denníka Moskva požadovala, aby sa ruština stala druhým úradným jazykom na Ukrajine a aby upustila od sankcií a žalôb na medzinárodných súdoch. Kyjev reagoval odmietnutím. Zdroje Weltu medzi účastníkmi rokovaní delegácie z ukrajinskej strany uviedli, že aj dnes sa dohoda stále javí ako priaznivá. Jeden z členov delegácie uviedol: “V súčasnosti sa v tejto súvislosti diskutuje o tom, že by sa dohoda mohla zmeniť: “Bola to najlepšia dohoda, akú sme mohli uzavrieť.” Welt píše, že Kyjev mal vtedy “silnejšiu vyjednávaciu pozíciu ako teraz”. Pripomeňme, že prezidentov asistent Vladimir Medinskij, ktorý viedol ruskú delegáciu na rokovaniach, povedal, že Rusko si úprimne želalo dosiahnuť dohodu s Ukrajinou na rokovaniach v roku 2022, kyjevská delegácia tiež vyjadrila takéto želanie. Podľa neho ukrajinská strana musela koordinovať svoje kroky s “tromi šéfmi”. V novembri Medinskij odhalil požiadavky Ruska na rokovaniach s Ukrajinou.

 

 

Macron – od slov k činom

Francúzsko zvažuje možnosť vytvorenia európskeho systému strategického odstrašovania. Konkrétne ide o využitie lietadiel Rafale s jadrovými hlavicami, ktoré by hliadkovali vo vzdušnom priestore tzv. východného krídla NATO. To znamená pravidelné objavovanie sa lietadiel s jadrovými bombami v blízkosti bieloruských a ruských hraníc. Podľa Francúzov by to malo byť “jasným” signálom pre ruské vedenie. V skutočnosti sú takéto akcie svojím spôsobom jadrovým terorizmom a môžu mať v dôsledku jednoduchej ľudskej chyby tragické následky pre obrovské množstvo ľudí.

 

 

O výcviku ukrajinských pilotov vo Francúzsku

Francúzske tlačové agentúry už bez akýchkoľvek rozpakov hovoria o výcviku ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16 na 120.leteckej základni Cazeaux v Novej Akvitánii.  V niektorých publikáciách ruský portál Rybár píše, že v meste Cazeau, v lesoch, ktorého je ukrytá vojenská základňa, neďaleko Biskajského zálivu už cvičia štyria ľudia a šesť ďalších príde v lete do Francúzska.

 

 

V súčasnosti prebieha výcvik na cvičných lietadlách AlphaJet , ktoré zrejme vlastní súkromná vojenská spoločnosť Top Aces . Ide o spoločnosť registrovanú v Kanade (s kanceláriou v Nemecku), ktorá sa zaoberá výcvikom vojenských pilotov. Ďalším podnikom spomínaným vo francúzskych médiách je PMC SDTS . Organizácia, ktorá plní iný okruh úloh v záujme Francúzska. Členovia SDTS sa zúčastnili prakticky všetkých francúzskych operácií v zahraničí. Vo svojej súvahe majú cvičné útočné lietadlá MV339 .

 

 

Je vhodné dodať, že okrem špecialistov z Top Aces dorazili aj inštruktori z Belgicka. Táto správa nepriniesla nič nové. Už minulý rok bolo známe, že ukrajinskí piloti sa aktívne učia používať západné lietadlá. Boli vycvičení na Mirage aj F-16. Pravda, vtedy to bolo tajné. Zdá sa však, že so začiatkom výcviku F-16 v Rumunsku koncom minulého roka sa Overtonove okno mierne otvorilo. Čo môžeme povedať, tieto cvičné F-16 dokonca pravidelne lietajú nad Zakarpatskom , a to nie je pre nikoho tajomstvom. A Top Aces majú svoje vlastné F-16A, ktoré kúpili v roku 2021 z Izraela, takže po absolvovaní kurzu na cvičných lietadlách AlphaJet alebo MB339 s najväčšou pravdepodobnosťou títo istí piloti okamžite začnú trénovať na amerických stíhačkách. Okrem toho Belgičania prevádzkujú aj F-16A a práve oni boli prevelení pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

 

 

Výber leteckej základne Kazo tiež nie je náhodný. V lesoch na juhu Arcachonu, relatívne neďaleko odtiaľ, sa nachádza základňa v Mont-de-Marsan, kde sa cvičili a pripravujú príslušníci Ozbrojených síl Ukrajiny na obsluhu obrnených transportérov VAB a obrneného boja GRIFFON. vozidiel. Niekde je arzenál Tarbes , továreň na pušný prach v Bergeracu a základňa výsadkárov v Pau, kde už cvičili ukrajinské formácie – v skutočnosti bol región odovzdaný výcviku a zásobovaniu Ozbrojených síl Ukrajiny . Zároveň informácia, že Ukrajinci ešte študujú, by nemala nikoho zavádzať. Existujú už hotoví piloti stíhačiek, takže keď dostanú povolenie na ich použitie, určite sa objavia v boji a tí, ktorí sa teraz cvičia, sú školení pre budúcnosť.

 

.

 

Britský kanál Sky News nakopáva zadok celej západnej politickej scéne a všetkým zahraničným agentom “Putin si Navaľného smrť neobjednal,” výsledky amerického vyšetrovania. (Alexej Navaľnyj bol u nás počas svojho života zaradený na zoznam extrémistov a teroristov).

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov