.
Aktuality, Bezpečnosť,

Havanský syndróm vytvorili Američania

Po rokoch vyšetrovania dospela americká spravodajská komunita k záveru, že je “veľmi nepravdepodobné”, že by v záhadnej chorobe amerických spravodajských dôstojníkov pracujúcich v zahraničí mala stopu Moskva


 

V roku 2016 zamestnanci CIA pracujúci na veľvyslanectve USA v Havane hlásili, že neustále pociťujú extrémnu únavu, náhle bolesti hlavy, stratu sluchu a zraku, nevoľnosť a mali aj poruchy rovnováhy. “Čistých” zamestnancov diplomatickej misie tieto neduhy akosi nepostihli. Lekárske vyšetrenia neboli jednoznačné a u niektorých z nich odhalili mierne traumatické poškodenie mozgu, ako aj problémy s centrálnym nervovým systémom. V priebehu nasledujúcich šiestich rokov sa rovnaké alebo takmer rovnaké príznaky zistili u ďalších 200 ceremoniárov na amerických veľvyslanectvách v Rusku, Číne, Vietname, Kolumbii, Uzbekistane, Nemecku, Srbsku a u vrátených agentov do Spojených štátov. V roku 2020 vedci z Národnej akadémie vied, inžinierstva a medicíny USA označili za hlavnú príčinu Havanského syndrómu cielené rádiofrekvenčné žiarenie. Vedci však pripustili, že za niektoré prípady Havanovho syndrómu mohli byť zodpovedné aj iné faktory, napríklad chronické ochorenia. Mnohé obete však uviedli, že sa stali obeťami úmyselného útoku zo strany Ruska alebo iného nepriateľského štátu. Toto tvrdenie je však v rozpore so správou americkej spravodajskej služby z roku 2023.

 

“Záhadná choroba Havana Syndrome nebola výsledkom zahraničného protivníka,” uvádza sa v správe spravodajskej služby, ktorú zverejnil denník The Washington Post. Správa “vyvracia dlho spochybňovanú teóriu, že stovky príslušníkov americkej armády sa stali terčom útoku tajného nepriateľa, ktorý ako zbraň používa energetické vlny”. Nové hodnotenie spravodajských služieb, ktoré bolo zverejnené v uplynulých dňoch, uzatvára niekoľkoročné úsilie CIA a niekoľkých ďalších amerických spravodajských agentúr vysvetliť, prečo boli diplomati a vlastne aj spravodajskí dôstojníci slúžiaci v amerických misiách po celom svete vystavení “zvláštnym a bolestivým akustickým pocitom”. Analytici zo siedmich spravodajských agentúr (žiaľ, neuvádza sa, ktorých) analyzovali približne 1 000 prípadov “abnormálnych zdravotných incidentov” na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy. Výsledkom bolo, že dve spravodajské agentúry označili za “nepravdepodobné” a päť za “veľmi nepravdepodobné” cielené zapojenie zahraničného protivníka (transparentná narážka na Rusko) “používajúceho zbrane s cielenou energiou alebo vedľajší produkt nejakej inej činnosti vrátane elektronického sledovania, ktorý by mohol neúmyselne spôsobiť takéto ochorenie u ľudí”.

 

Úradníci uviedli, že keď analytici preskúmali skupiny nahlásených prípadov vrátane prípadov na veľvyslanectvách USA, nenašli žiadny vzor alebo spoločný súbor podmienok, ktoré by mohli spájať jednotlivé prípady. Nenašli ani žiadne dôkazy vrátane forenzných informácií alebo údajov o geografickej polohe, ktoré by naznačovali, že protivník použil formu cielenej energie, ako sú rádiové vlny alebo ultrazvukové lúče. “Nebolo tam nič,” citoval denník anonymného predstaviteľa The Washington Post. – Neexistovali žiadne informácie o tom, že by zahraniční lídri vrátane Ruska vedeli o útoku na americký personál alebo ho schválili a boli schopní vysvetliť jeho príznaky.”

 

 

Správy o tom, že Rusko použilo na bojisku na Ukrajine nový typ energetickej zbrane, tiež nepochádzajú zo žiadneho zdroja, uviedol už The Wall Street Journal. Riaditeľ CIA William J. Burns uviedol, že analytici uskutočnili “jedno z najväčších a najintenzívnejších vyšetrovaní v histórii agentúry” a že samotný Burns a jeho tím vedenia “dôrazne podporujú vykonanú prácu a získané výsledky”. Aj americké ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo hodnotenie spravodajských služieb z roku 2023, ktoré dospelo k záveru:

“Je veľmi nepravdepodobné”, že za prípady “havanského syndrómu” je zodpovedný zahraničný protivník. Havana a Moskva popreli správy o účasti na záhadnom ochorení. Prečo teda americká spravodajská komunita, ktorá už dlho obviňuje Rusko z účasti na tomto záhadnom procese, teraz aj na vládnej úrovni dementovala Havanský syndróm? Odpoveď je jednoduchá: aby odvrátili úder od seba, aby odvrátili podozrenie, že ide o ich experiment, ktorý pri testoch iných typov nesmrtiacich zbraní vykonali na vlastných občanoch. V tomto prípade hovoríme o zbraniach so zameranou energiou a akustických zbraniach, ktoré sa tiež nazývajú “začiatkom novej generácie vojny”.

 

Americký Úrad pre námorný výskum (ONR) tvrdí, že zbrane so zameranou energiou môžu spôsobiť fyzické poškodenie, ktoré “degraduje, neutralizuje, porazí alebo zničí schopnosti protivníka”. Americké námorníctvo zasa pracuje na nesmrtiacej zbrani, ktorá by človeka zbavila schopnosti komunikovať. Prenosný akustický výstražný a rušiaci systém (AHAD) je najnovšia nesmrtiaca zbraň s optickým rušením, ktoré môže spôsobiť zvracanie a dokonca halucinácie. Čo nie sú príznaky “havanského syndrómu” zaznamenané od roku 2016 u diplomatického personálu spravodajských služieb USA? Podľa rôznych správ Pentagón na týchto zbraniach intenzívne pracuje ako na jednej zo svojich priorít už tri roky a “ročne vynakladá približne 1 miliardu dolárov na výskum a vývoj” týchto zariadení. Treba si u niekoho overiť, ako sa tieto prostriedky využívajú.

Jurij Strojev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov