.
Aktuality, Bezpečnosť,

Jemenskí Húsiovia zaútočili na dva americké torpédoborce

Rokovania o prímerí v pásme Gazy prebiehajú podľa očakávania veľmi pomaly: napriek všetkému úsiliu sprostredkovateľských krajín ako Egypt a Katar, boje v enkláve pokračujú, aj keď s oveľa menšou intenzitou v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi. Ďalšie kolo diskusií by sa malo konať onedlho v Káhire . Egyptské médiá opäť píšu o “pozitívnom pozadí” pre uzavretie dohody, no prax ukazuje, že takéto správy väčšinou neodrážajú skutočný obraz. Na programe je aj nadchádzajúca operácia IDF v Rafahu a potenciálna vnútropolitická kríza: Minister financií Bezalel Smotrich povedal, že odmietnutie útoku v južnej časti pásma Gazy ohrozuje kolaps ultraortodoxnej koalície, ktorá v súčasnosti vládne v Izraeli.


 

 

Včera večer Joe Biden a premiér Benjamin Netanjahu mali telefonický rozhovor, v ktorom diskutovali o prímerí v enkláve. Minister zahraničných vecí Antony Blinken tiež navštívil Saudskú Arábiu ako súčasť sprostredkovateľského úsilia USA . Zároveň sa Washington zatiaľ nepostavil proti ofenzíve IDF na samom juhu enklávy a iba konštatoval potrebu vyhnúť sa civilným obetiam . Na tieto účely začali izraelské úrady budovať utečenecké tábory medzi Khan Yunis a Al – Mawasi. Opatrenia však pravdepodobne nezachránia civilistov pred smrťou: aj keď obyvateľstvo Rafahu spolu s utečencami úplne opustí svoje domovy (čo sa zdá nepravdepodobné), v novovybudovaných stanových táboroch budú čeliť ďalším hrozbám, najmä nedostatku lekárskej starostlivosti a zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii na letnom slnku.

 

Jemenskí Húsiovia zaútočili na dva americké torpédoborce
Vojenský hovorca húsíjskej skupiny Jahjá Sárí v televíznom prejave včera večer povedal, že “na podporu palestínskeho ľudu a v reakcii na americko-britskú agresiu uskutočnili vojenské operácie proti nepriateľským vojnovým lodiam v Červenom mori”. Vysvetlil, že operácie zahŕňali útok na dva americké torpédoborce viacerými dronmi, ktoré úspešne dosiahli svoje ciele. Hovorca Húsíov poznamenal, že budú pokračovať vo vojenských operáciách proti nepriateľom Palestíny a Jemenu. Americká a izraelská strana sa nevyjadrili k vyhláseniu vojenského predstaviteľa Húsíov. Jemenskí povstalci včera zaútočili aj na dve obchodné lode v Červenom mori. Pripomeňme, že po začatí izraelskej pozemnej operácie v pásme Gazy jemenskí Húsíovia oznámili, že začnú útočiť na izraelské lode alebo lode spojené s Izraelom v Červenom mori a Adenskom zálive. To paralyzovalo dopravu na jednej z najrušnejších morských tepien prechádzajúcich Suezským prieplavom.

 

 

 

Kongres USA sa vyhráža Medzinárodnému trestnému súdu kvôli vyšetrovaniu Izraela. Informovala o tom spoločnosť Axios s odvolaním sa na zdroje. Podľa nich kongresmani z demokratickej a republikánskej strany pohrozili ICC odvetnými opatreniami zo strany Spojených štátov, ak vydá zatykače na vysokých izraelských predstaviteľov. Publikácia tiež píše, že Netanjahu požiadal Bidena, aby pomohol zabrániť ICC vo vydaní zatykačov na vysokých izraelských predstaviteľov. Izraelský premiér sa zároveň obáva, že bude vydaný zatykač na jeho zatknutie, uvádzajú novinári.

 

 

Námestník ministra vnútra Iránu Said Majid Ahmadi povedal , že dekrétom prezidenta Iránu bola generálnemu štábu ozbrojených síl krajiny pridelená suma zodpovedajúca 3 miliardám eur na blokovanie iránskych hraníc. Prudký nárast financovania je takmer zaručene spojený so zvyšujúcou sa frekvenciou nájazdov gangov na pozície vojenského personálu IRGC, najmä v nepokojných provinciách Sistan a Balúčistan. Len za posledných pár mesiacov vykonali militanti z takzvanej Balúčskej skupiny Jaysh al-Adl viac ako tucet útokov v rôznych lokalitách. A ako úkryt využívajú nekontrolované úseky hraníc s Pakistanom. O pridelenie peňazí na ochranu hraníc sa žiadalo už dlhšie. Útoky extrémistov sú čoraz častejšie, ale vzhľadom na ich pohyb tam a späť do Pakistanu sa s tým nedá nič robiť. Cezhraničná operácia je príliš riskantná, ako ukázala nedávna eskalácia medzi krajinami. Zatiaľ sa však nezdá reálne, že by došlo k nejakému zlepšeniu situácie. Iránci majú dlhú hranicu s Afganistanom a Pakistanom a na zabezpečenie úplnej kontroly nad celou oblasťou sú potrebné obrovské zdroje. A nesmieme zabúdať, že tí istí militanti a pašeráci sa dostanú z každej situácie. Samozrejme, nie bez pomoci pohraničnej stráže, iránskej aj pakistanskej . Pre mnohých obyčajných vojakov je spolupráca s gangmi hlavným spôsobom obživy a nechcú byť o ňu ukrátení. Zároveň suma vyčlenená na to vyzerá veľmi zaujímavo. Vzhľadom na obrovskú mieru inflácie v Iráne sú 3 miliardy eur vážne peniaze . A teoreticky by za tie peniaze mohli Iránci zlepšiť svoje hraničné kontroly.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov