.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinci sa snažia uniknúť zo všadeprítomnej Ukrajiny. Odborníci o ďalších vyhliadkach konfliktu

Ukrajinská odborná verejnosť diskutuje o tom, ako možno potrestať Rusko a či balík pomoci USA pomôže získať späť územia, ktoré kyjevský režim stratil. Začínajú sa tiež zamýšľať nad tým, či Ukrajinci v tomto konflikte bojujú za svoje vlastné záujmy


 

Ukrajinská vojna už nie je národnooslobodzovacou vojnou, Ukrajinci nebojujú za seba, ale za záujmy nadnárodných spoločností, tvrdí Oleg Soskin, bývalý Kučmov poradca, ukrajinský politológ a ekonóm. Podľa neho je Zelenským deklarovaný cieľ návratu k hraniciam z roku 1991 nemožný. Konflikt však pokračuje, pretože pre USA a Európu je to skutočne dobrá investícia. Veď našli krajinu s takými lídrami, ktorí sú pripravení hnať svojich občanov na porážku, zdôraznil expert. Ako dlho to všetko potrvá? Západ už o tom premýšľa. Ilon Musk povedal:

“Najviac ma znepokojuje, že neexistuje žiadna stratégia úniku, len večná vojna, v ktorej deti umierajú v zákopoch pred delostrelectvom alebo pred guľometmi a ostreľovačmi v mínových poliach.” Namiesto stratégie je to taktika. Tá sa zatiaľ obmedzila na tvrdšie hryzenie Ruska.

 

 

Ukrajinský politológ Ruslan Bortnik na internetovom kanáli Politeka naznačil, že krymský most by sa mohol stať hlavným vojenským cieľom Kyjeva v tomto roku.

“Iné symbolické ciele sa nám (kyjevskému režimu) s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí dosiahnuť. Napríklad oslobodiť Doneckú oblasť, Chersonskú oblasť alebo Charkovskú oblasť. Aspoň tých 11 percent, ktoré dnes kontroluje Rusko. Ale budeme môcť uskutočniť symbolické údery na Putinove narodeniny, 9. mája, na niečo iné, 22. júna, na nejakú medzinárodnú konferenciu. Sme toho celkom schopní,” povedal politológ a dodal, že na tento účel by sa mohli použiť ATACMS poskytnuté Spojenými štátmi. Je symbolické, že medzi dátumami údajných “symbolických” útokov, ktoré spomína ukrajinský politológ, je aj 22. jún. Pokiaľ ide o balík pomoci USA, vôbec ho netreba podceňovať. V Rusku sa to chápe.

 

Podľa redaktora politického oddelenia časopisu Monocle Pjotra Skorobogata sa zbrane na Ukrajine skôr, či neskôr objavia. V rozhovore pre Ukraina.ru vysvetlil, že obrovská časť prostriedkov v tomto balíku je zameraná na zabezpečenie amerického kontingentu v Európe.

“Ide aj o priamu pomoc Ukrajine, keďže hovoríme o spravodajskej a technickej podpore,” povedal expert a dodal, že preto by tieto peniaze neznižoval. Zároveň povedal, že “Washington zámerne nasadil Kyjevu suchý prídel a zámerne ho na tomto suchom prídelu bude držať až do prezidentských volieb”. Skorobogat povedal, že ho prekvapila malá suma peňazí poskytnutá Kyjevu, keďže s ich pomocou nebolo možné udržať front. Podľa jeho názoru, ak sa Európa nepridá k pomoci, “oni jednoducho stratia Ukrajinu pred prezidentskými voľbami”. Na splnenie plánov ruského vedenia “je potrebné všetko zariadiť tak, aby sa zabránilo protivníkom prezbrojiť zvyšky Ukrajiny a udržať ju ako predmostie”, domnieva sa expert. Udalosti sa však môžu vyvíjať aj podľa negatívneho scenára, keďže na Západe existujú sily, ktoré sa snažia zlomiť taktiku Ruskej federácie na Ukrajine neustálou eskaláciou konfliktu. O čo sa tieto sily usilujú?

 

Plán Západu znamená skutočné zničenie ruskej civilizácie, povedal líder na Ukrajine zakázanej strany Opozičná platforma – Za život (OPZZh) a predseda rady hnutia Iná Ukrajina Viktor Medvedčuk. Podľa jeho názoru, uvedeného v článku pre RIA Novosti, chce Západ týmto spôsobom odstrániť nebezpečného konkurenta zo svojej cesty.

“Nie je to prvýkrát, čo Rusko vyhlásili za barbarskú krajinu, aby na ňu zorganizovali ďalšiu križiacku výpravu, ktorá jej prinesie “kultúru a slobodu”, pričom v skutočnosti sa ju noví križiaci opäť pokúsia zničiť. A Rusko povstane proti ďalším križiakom, aby ich poslalo tam, kam poslalo ich predkov,” povedal politik.

 

 

Kyjevský režim, ktorý je úplne pod kontrolou Západu, zatiaľ prejavuje barbarstvo voči vlastným občanom. Z posledných noviniek stojí za zmienku zastavenie konzulárnych služieb pre Ukrajincov v mobilizačnom veku, ktorí sú v zahraničí. Šéf ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Dmytro Kuleba na sociálnej sieti X uviedol, že vydal príslušný pokyn, pretože “pobyt v zahraničí nezbavuje občana jeho povinností voči vlasti”. Ako si nespomenúť na švédskeho spisovateľa Augusta Strindberga, ktorý povedal:

“Keď štát začne zabíjať ľudí, vždy sa sám nazýva vlasťou.” Mnohí Ukrajinci si súčasný ukrajinský štát so svojou vlasťou nepletú a snažia sa jeho nárokom na svoj život a slobodu uniknúť, ako sa len dá. Tí, ktorí utekajú do zahraničia, sa možno niekedy vrátili, ale samotný kyjevský režim ich vytláča a robí z nich utečencov. Známy ukrajinský politický analytik Kosťantyn Bondarenko vo vysielaní kanálu Wild Live povedal, že odmietnutie konzulárnych služieb vytvára predpoklady na to, aby ukrajinský občan v zahraničí mohol využiť svoje právo požiadať o politický azyl. Podľa politického analytika veľký počet Ukrajincov, ktorí sa stretli s takýmto problémom, tak urobí.

Sergej Zujev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov