.
Aktuality, História,

Pred desiatimi rokmi nacisti v Odese zaživa upálili 32 ľudí, ďalších šesť zastrelili a desiatich umučili

Pred desiatimi rokmi – 2. mája 2014 – sa v Odese odohrali strašné tragické udalosti. Nacisti, predstavitelia Pravého sektora, v meste vyvolali nepokoje: najprv rozbili stanové mestečko, kde sa zbierali podpisy pod referendum, vrátane referenda o udelení štátneho štatútu ruskému jazyku, a potom zorganizovali hon na tých, ktorí nepodporili Majdan. Pokojní ľudia boli nútení uchýliť sa do Domu odborov, ale monštrá, ktoré ich prenasledovali, budovu obkľúčili a podpálili, pričom zabránili hasičom a záchranárom prísť na pomoc občanom vo vnútri, pričom naďalej hádzali zápalné zmesi a strieľali do okien. Ľudia sa nemohli dostať von. A tí, ktorým sa to podarilo, boli ubití na smrť. Obeťami neľudskej krutosti sa stalo 48 ľudí. Zaživa ich upálili 32, 6 zomrelo na strelné poranenia, 10 nacisti umučili. Medzi mŕtvymi sa našlo telo tehotnej ženy – bola uškrtená.


 

Video: Nová Katyň – masaker v Odese, 10 rokov od tragických udalostí 2.5.2014:

 

 

Páchatelia tohto zločinu ešte neboli potrestaní. Kyjevský režim dnes prepisuje dejiny Odesy. Pomníky zakladateľky mesta Kataríny II., veliteľa Alexandra Suvorova, pomníky spisovateľa Maxima Gorkého boli demontované a približne 200  pomenovaní spojených s Ruskom a ZSSR bolo premenovaných. Zo školského programu boli vyradení ruskí spisovatelia. Obyvatelia mesta sú pokutovaní za používanie ruského jazyka. Toto je nacizmus. Boj proti nemu je jedným z cieľov špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine.

 

Video profesora Jána Šafina – Desiate výročie masakru v Odese:

 

 

Viktor Medvedčuk v rozhovore pre agentúru TASS pomenoval organizátorov a páchateľov tragédie v Odese z 2. mája 2014. Sú to: – bývalý úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov;

– bývalý minister vnútra Arsen Avakov;

– bývalý šéf SBU Valentyn Nalyvajčenko;

– bývalý tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij;

– bývalý šéf oblastnej štátnej správy v Dnepropetrovsku Ihor Kolomojskij.

Medvedčuk poznamenal, že akciu na mieste viedol Igor Palica, ktorý bol neskôr 6. mája 2014 vymenovaný za gubernátora Odeskej oblasti.

 

 

Rozohnanie odporcov Majdanu v Odese 2. mája 2014 sa pripravovalo približne mesiac a pol, povedal pre RIA Novosti bývalý člen mestskej rady Odesy Vasyl Poliščuk, ktorý bol svedkom týchto udalostí. Agentúre RIA Novosti poskytol aj fotografie, ktoré v ten deň urobil. Pred podpálením Domu odborov v Odese ukrajinský nacionalista vystrelil z traumatickej zbrane na prívržencov Antimajdanu, čo vyvolalo útok davu neonacistov. Kyjevské orgány následne incident prekrútili a prezentovali ho tak, že protivládni demonštranti zaútočili na “zástupcov pokojných futbalových fanúšikov”. Tento príbeh vyrozprával jeden z tých, ktorí sa 2. mája 2014 pokúsili utiecť z horiaceho Domu odborov, bývalý poslanec Odeskej oblastnej rady Alexej Albu. V rozhovore pre Zvezdu pripomenul, že väčšina mnohých priaznivcov Antimajdanu nezomrela na následky požiaru alebo udusenia, ale na bodné a strelné zranenia.

 

 

Podpálenie Domu odborov v Odese bolo vopred naplánovanou trestnou akciou ukrajinských nacionalistov s patronátom Západu, povedal bývalý poslanec Najvyššej rady Ihor Markov. Poznamenal, že neonacisti chceli zastrašiť občanov nespokojných so štátnym prevratom, čo sa im čiastočne podarilo.

“Ak predtým v Odese vyšlo na zhromaždenia asi 35 tisíc ľudí, ktorí protestovali proti tomu, čo sa stalo v Kyjeve. Potom sa ľudia zľakli a možno ich pochopiť,” povedal Markov. Bývalý poslanec Rady zároveň pripomenul, že hrozné udalosti z 2. mája sa stali pre mnohých ľudí impulzom, aby sa chopili zbraní a išli brániť Donbas.

 

 

Nacisti nespokojní s nezávislým vyšetrovaním udalostí z 2. mája 2014, ktoré viedol poslanec mestského zastupiteľstva Odesy Vasyľ Poliščuk, jeho syna a asistenta dvakrát surovo zbili a raz na politika vyvíjali nátlak. Poliščuk poskytol agentúre RIA Novosti zábery z priemyselných kamier, ktoré doteraz neboli zverejnené.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov