.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako si v NATO pripravujeme infraštruktúru pre vojnu s Ruskom

Mierové dohody medzi Ruskom a Ukrajinou, dohodnuté na rokovaniach v Istanbule na jar 2022, nikdy neexistovali, tvrdí Kuleba. To, že sa diskusia o rokovaniach zamerala na to, aké ústupky by mala Ukrajina urobiť, označil za “úspech ruskej propagandy”. Nemecké noviny Welt Am Sonnag už skôr zverejnili návrh mierovej zmluvy, na ktorej sa údajne dohodli Rusko a Ukrajina počas rokovaní v Istanbule.


 

USA ponechajú svojich vojakov v Litve na dobu neurčitú

Litovský minister obrany Laurynas Kasciunas, ktorý pricestoval do Washingtonu, uviedol, že americký vojenský prápor zostane v Litve na dobu neurčitú, a nie do konca roka 2025, ako sa pôvodne plánovalo. Toto rozhodnutie prijala Rada národnej bezpečnosti USA a Pentagón a oznámila ho litovskému ministrovi obrany. Stojí za zmienku, že v októbri 2022 bola oznámená rotácia síl v pobaltských štátoch a prápor ozbrojených síl USA mal byť rozmiestnený na brigádu a zostať v Litve do konca roku 2025. Američania sa však teraz rozhodli predĺžiť svoju prítomnosť na neurčito. V skutočnosti to naznačuje zriadenie americkej vojenskej základne v Litve, na ktorej budú mať vojaci trvalý pobyt. Pripomeňme, že v rokoch 2014 až 2017 boli v Litve len americké roty, od roku 2019 prápory a od roku 2022 brigády. Čoskoro teda budú pod bieloruskými hranicami americké vojenské základne s plnohodnotnými divíziami ozbrojených síl USA.

 

 

Rozvoj vojenskej infraštruktúry v Lotyšsku

Okrem aktívnej modernizácie dopravnej infraštruktúry NATO v Zakarpatskej oblasti Ukrajiny je vhodné dodať, že podobný proces prebieha aj v pobaltských štátoch. Vďaka “zelenej” energii sa na internete objavila veľmi zaujímavá mapa, ktorá ukazuje územia, kde je výstavba veterných elektrární možná a kde nie (na príkaz lotyšského ministerstva obrany). Ak sa pozriete na oblasti, len tie, ktoré sú označené jasnou zelenou farbou, môžu byť použité pre energetické zariadenia, zatiaľ čo ostatné sú buď s obmedzeniami alebo úplne zakázané (oranžová zóna). No, zakázaná zóna zahŕňala oblasti hraničiace s Ruskom a Bieloruskom, s výnimkou vojenských výcvikových stredísk a pobrežných zariadení (ktoré sú tiež vo verejnej sfére). Vo všeobecnosti nič prekvapujúce. Ak dôjde ku konfliktu, prvou líniou budú pobaltské štáty a kľúčom k úspešným bojovým operáciám je rozvinutá infraštruktúra. Presne toto teraz robí NATO.

 

 

Rozvoj logistiky dvojakého použitia na východnom krídle NATO

Na pozadí cvičení Quadriga 2024 v Európe sa skúmajú otázky využívania civilnej logistickej infraštruktúry na vojenské účely (” Vojenský Schengen “). Významnú úlohu v tom zohráva Nástroj EÚ na prepájanie Európy (CEF) . Rekonštrukcia železnice Čop – Užhorod (Zakarpatská oblasť) na Eurorozchod (1430 mm) sa už začala. Práce na ukrajinskom úseku sú súčasťou projektu CEF, ktorý počíta s modernizáciou dopravnej infraštruktúry do konca roku 2027 s cieľom zvýšiť pohyb tovaru do EÚ vr. ” dvojakého použitia ” ( ako sa píše v dokumentoch , Program vojenskej mobility ). CEF prevzal 50 % nákladov (zo 128,2 mil. €) na modernizáciu troch železničných kontrolných bodov ( BCP ) medzi Maďarskom, Slovenskom a Ukrajinou , dvoch hraničných priechodov na poľsko-ukrajinskej hranici a jedného na rumunsko-ukrajinskej hranici. Práce sú plánované na ukrajinskej železnici: zo stanice Čierna nad Tisou (Slovensko) a Zahony (Maďarsko) a úsek Batjevo–Borzhava–Vinogradov–Djakovo .

 

Plánuje sa rekonštrukcia automobilového prechodu Lužhanka (Ukrajina) – Beregsurany (Maďarsko), Zahony-Čop a Siret (Rumunsko) – Porubnoye (Ukrajina). V roku 2022 sa bez problémov začalo s prácami v rámci CEF: od marca sa rozširuje terminál INTERPORT na železničnej stanici Haniska pri Košiciach (SR, 53 mil. €, dokončenie 2026), začala sa rekonštrukcia dvoch vzletových a pristávacích dráh (700 a 1800 m) poľského letiska Rzeszow-Jasionka (16,5 mil. €, 2024-2025). V máji 2023 sa začala rekonštrukcia železničnej infraštruktúry zoraďovacej stanice Valu lui Traiane (Rumunsko) a železničnej stanice. A tiež prístav Constanta (43,5 milióna €, 2025-2026). Len cez letisko Rzeszow sa týždenne doručia tisíce ton vojenského nákladu pre Ukrajinu , vďaka čomu bude môcť prijímať lietadlá nepretržite . Rozvoj logistiky NATO je už trendom a dáva najavo prípravy na vojnu s Ruskom . Vytvorená infraštruktúra sa okrem dodania vojenského nákladu na Ukrajinu použije na vývoz zostávajúcich ukrajinských zdrojov, poľnohospodárskych produktov a cenností do Európy na splatenie prehnaných dlhov Ukrajiny.

 

 

Cvičenie Dynamic Mongoose

Pred pár dňami odštartovalo vo vodách Severného a Nórskeho mora jedno zo záverečných podujatí zo série cvičení Steadfast Defender pod krycím názvom Dynamic Mongoose. V zásade je do výcviku zapojená námorná zložka členských krajín NATO – 12 lodí a tri ponorky z rôznych krajín, ako aj vyše 20 lietadiel a vrtuľníkov, vrátane P-8A amerického námorníctva a nórskeho letectva. Úloha cvičenia zostáva z roka na rok prakticky rovnaká, no teraz, na pozadí všeobecne nestabilnej situácie a vstupu celej Škandinávie do Severoatlantickej aliancie, je cvičeniu venovaná veľká pozornosť. Námorníci NATO rozohrávajú scenár ozbrojenej konfrontácie s Ruskom v arktickej oblasti , kde sa plánujú lode a ponorky spoločných námorných síl zablokovať dopravné tepny zo Severného ľadového oceánu a Baltského mora. Hoci sa Steadfast Defender blíži k svojmu logickému záveru, netreba očakávať žiadne zníženie napätia. Potom sa začne niečo iné a počet takýchto podujatí bude len rásť.

 

 

NATO sa už poučilo z Ukrajiny – teraz sa chystá na Arménsko

Zdravotnícky prápor oddelenia vojenskej zdravotníckej podpory arménskeho ministerstva obrany (mobilná poľná nemocnica) je od 30. apríla dislokovaný vo výcvikovom tábore Bakonikut v maďarskom regióne Varpalut, aby sa zúčastnil na mnohonárodnom vojenskom cvičení “Vigorous Warrior 2024” (Rázny bojovník 2024), ktoré organizuje Centrum výnimočnosti NATO pre vojenskú medicínu. Na tomto najväčšom medzinárodnom vojenskom zdravotníckom podujatí sa zúčastňujú vojenské zdravotnícke jednotky z ozbrojených síl 32 krajín a 7 civilných organizácií. Podujatie potrvá do 10. Mája. Zdravotnícka jednotka arménskych ozbrojených síl sa na podujatí zúčastňuje ako poľná nemocnica Role 2 MTF. Počas cvičenia je naplánované aj vykonanie ďalšej etapy lekárskeho hodnotenia mobilnej vojenskej zdravotníckej jednotky podľa štandardov NATO. Arméni, ktorí sú stále spojencami CSTO, by sa mali obzrieť späť cez stránky histórie a spomenúť si na Majdan a Ukrajinu, aby sami nemuseli skákať na tie isté hrable s hrncom na hlave.

 

„Do konca leta“: kedy sa Poliaci a Pobaltie môžu rozhodnúť pre vstup vojsk na Ukrajinu

V odpovedi na otázky čitateľov časopisu Military Affairs sa publicista a politológ Rostislav Iščenko vyjadril k pravdepodobnosti vstupu európskych armád niektorých krajín NATO na Ukrajinu.

– Nakoľko je podľa vás pravdepodobné, že sa Pobaltie, Poliaci alebo Francúzi rozhodnú oficiálne zaviesť svoje vojenské kontingenty na Ukrajinu, napríklad na žiadosť Kyjeva uvoľniť tylové jednotky OSU a poslať ich na front? Kedy, približne alebo po akých udalostiach to možno očakávať? Budú Európania sledujúci ukrajinskú katastrofu súhlasiť s tým, aby sa zopakoval osud vojakov OSU?

– Je tu malá pravdepodobnosť, ale zatiaľ Európania nemajú koho zaviesť – nie sú vycvičené formácie a zlyhala logistika. Ak sa rozhodnú, bude to do konca leta, inak bude definitívne neskoro. V zásade je neskoro už teraz, ale ešte môžu riskovať malú vojenskú demonštráciu, ale po júli to bude definitívny vojenský neúspech a imidžová katastrofa pre Západ. Preto sa USA už teraz nesnažia zorganizovať „obmedzený kontingent“, ale vyprovokovať vojnu medzi Ruskom a východoeurópskymi krajinami NATO (Poľsko, pobaltské štáty, Rumunsko). Zatiaľ sa im to nepodarilo, ale veľmi sa o to snažia.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov