Letisko v meste Košice, rok 1973
Aktuality, Letectvo,

Letisko v Košiciach oslavuje 100 rokov od prvého letu

Slovensko, 5. máj 2024 (AM) – Krátko po druhej svetovej vojne a navrátení Košíc späť do Československa sa začali objavovať snahy premiestniť košické letisko z pôvodného miesta (ulica Južná trieda v Košiciach) na nové, vhodnejšie. Dôvodov na to bolo viac: rozširovanie mesta, potreba kvalitnejšej betónovej dráhy pre nastupujúcu prúdovú techniku, odbremenenie od hluku a určite aj reprezentatívne dôvody. Po niekoľkých rokoch plánovania a riešenia pozemkových vzťahov sa v roku 1949 konečne začalo stavať.


 

 

Kompetentné inštitúcie rozhodli, že letisko bude využívané na civilnú aj vojenskú prevádzku. O údržbu a prevádzku sa teda mali obe zložky deliť rovnako. Počítalo sa aj s využitím letiska miestnym aeroklubom. Stavba prebiehala pod patronátom ministerstva dopravy a už v priebehu roku 1952 sa “nové” letisko začalo postupne používať. Pôvodná dráha mala rozmery 2000 m x 60 m a hrúbku betónu 15cm. V rokoch 1976 – 1977 bola dráha predĺžená o 1 100 m na dnešných 3 100 m, ale zároveň zúžená na 45 m. Na konci existencie Československej federácie dostala dráha vysokokvalitný asfaltový povrch, čím sa Košice zaradili medzi európsku špičku. Súbežne s dráhou sa budovala kompletná infraštruktúra letiska – hangáre, terminál, rolovacie dráhy, obslužné budovy a inžinierske siete. V múzeu letectva na letisku v Košiciach sa nachádzajú exponáty z celého sveta.

 

Tradičné linky do Prahy a Bratislavy (fungujú už od roku 1924), vojenské letecké školstvo (1959 – 2004) a víkendové lietanie v aeroklube sa stali bežnou a neodmysliteľnou súčasťou života mesta. Po odchode armády ostalo letisko čisto civilné a začalo sa rozvíjať hlavne v oblasti skvalitňovania a rozširovania služieb cestujúcej verejnosti. Postupne rástol aj segment charterovej dopravy, dovolenkové lety a všeobecné letectvo. Naopak aeroklubové lietanie sa z väčšej časti presunulo na menej exponované letiská ako Bidovce a Ražňany. V roku 2006 sa väčšinovým vlastníkom stala spoločnosť Flughafen Wien AG (letisko Viedeň). Počas celej doterajšej histórie bola súčinnosť letiska i jeho užívateľov – či už civilných alebo vojenských – s mestom veľmi dobrá. Viac sa o histórii košického letiska môžete dozvedieť z knihy Krídla Košíc. Autorom tejto knihy je Manfréd Ťukot.

 

Podľa dobovej tlače sa prvý let uskutočnil 5. mája 1924 na linke Praha – Bratislava – Košice. Išlo o jednomotorový dvojplošník typu A.14, ktorý bol upravenou verziou nemeckého lietadla Brandenburg CI, vyvinutého počas prvej svetovej vojny. Jeho maximálna rýchlosť bola 170 km/hod. Krídla i trup boli zhotovené z dreva a potiahnuté plátnom. Lietadlo vážilo sotva 933 kg a malo otvorenú kabínu, v ktorej boli dve sedadlá za sebou – pre pilota a cestujúceho.

 

 

Pri príležitosti osláv 100. výročia sa pracovníci letiska Košice poďakovali podporovateľom za celoživotný prínos k rozvoju letiska. Boli ocenené štyri osobnosti – dlhoročná riaditeľka letiska – Marta Horváthová, publicista a fotograf Radomír Mlýnko, prezident Rudolf Schuster a Milan Poláško in memoriam, dlhoročný zástupca ČSA v Košiciach.

 

Letisko Košice vydáva pri príležitosti osláv poštovú známku, tiež reprezentatívnu publikáciu Storočie na košickom nebi, ktorá mapuje históriu miestneho letectva až po súčasnosť. Publikácia bude dostupná pre verejnosť. Milan Paprčka, Ľuboš Vyskoč a kolektív vytvorili reprezentatívnu publikáciu s názvom Košice z neba.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov