.
Aktuality, Civilná ochrana,

Zahraniční agenti sa pokúšajú zorganizovať “Majdan” v Gruzínsku

V uliciach Tbilisi už dva týždne prepukli vášne. Dôvodom bolo prerokovanie návrhu zákona “O transparentnosti zahraničného vplyvu” v gruzínskom parlamente. Podľa návrhu zákona sa všetky mimovládne organizácie a médiá, ktorých 20 % alebo viac ročných príjmov pochádza zo zahraničia, musia zaregistrovať a vyplniť ročné vyhlásenie. Zároveň sa nepredpokladajú žiadne obmedzenia ich činnosti.


 

Väčšina gruzínskych mimovládnych organizácií patrí Spojeným štátom a západným krajinám, odkiaľ sú financované najrôznejšie nadácie a opozícia, ktorá Gruzíncom hovorí, ako majú “správne” žiť. Tento návrh zákona bol prvýkrát predložený parlamentu pred rokom – v marci 2023, po ktorom sa začali protesty opozície, v dôsledku čoho bolo jeho prerokovanie odložené. O rok neskôr sa gruzínske orgány k jeho prerokúvaniu opäť vrátili s vysvetlením, že zahraniční darcovia za posledný rok napriek sľubom o transparentnosti zvýšili tajné financovanie radikálnych skupín a strán v krajine.

 

 

Opozícia je však ostro proti, nazýva návrh zákona “ruským” a obviňuje úrady, že bránia integrácii Gruzínska do Európskej únie. A aby ich presvedčila, použila starý, rokmi osvedčený prostriedok – masové pouličné zhromaždenia a demonštrácie, ktoré v Tbilisi neutíchajú od 15. apríla. Opozícia ubezpečuje, že prerokovanie návrhu zákona sa opäť odloží, je len potrebné zabezpečiť účasť más na zhromaždeniach. Predstavitelia vládnucej strany Gruzínsky sen však tvrdia, že nemienia robiť ústupky a zákon bude prijatý až do konca. “Robia všetko pre to, aby tieto procesy boli kontinuálne, ale vidíme, že vládny tím s podporou väčšiny spoločnosti pokračuje v diskusii o návrhu zákona rozumným, konštruktívnym spôsobom a tento návrh zákona bude dotiahnutý do konca a schválený.” – Poslanec za stranu Gruzínsky sen Givi Mikanadze uviedol:

,,Návrh zákona je v súlade s právnymi predpismi.”

 

Napriek protestom priamo pod múrmi parlamentu pokračovala diskusia o návrhu zákona 30. apríla aj 1. Mája. “Predstavitelia opozície sa snažia špekulatívne vytvoriť situáciu, akoby niekto neodpovedal na otázky. Naopak, za takú dlhú dobu sme nepočuli ani jednu vecnú otázku. Pokiaľ ide o samotný návrh zákona, ten len stanovuje kritériá na zabránenie vstupu čiernych peňazí do krajiny, na financovanie politických procesov, ktoré presahujú legitímnosť. Zákon vyžaduje len transparentnosť a nie je zákazom činnosti týchto organizácií a médií,” vysvetlil podpredseda výboru pre právne záležitosti, poslanec z vládnucej strany Gruzínsky sen – Demokratické Gruzínsko Davit Matikashvili.

 

Opozícia, ktorá sa zhromaždila v uliciach Tbilisi, však nechce počuť žiadne rozumné argumenty. Možno preto, že cíti podporu svojich “západných partnerov”. EÚ, Spojené štáty, OSN, NATO, Rada Európy a lídri viacerých západných krajín požadujú, aby sa zákon o “zahraničných agentoch” neprijímal, čím sa vlastne zasahuje do vnútorných záležitostí Gruzínska. Gruzínske orgány zasa označujú výzvy Západu a západnú kritiku návrhu zákona za úplne nepochopiteľné, najmä vzhľadom na to, že Spojené štáty, Izrael a Austrália už podobné zákony majú a Francúzsko o podobnom návrhu zákona uvažuje. Napriek tomu spolupredsedovia Georgia Caucus v americkom Kongrese, demokrat Gerry Connolly a republikán Austin Scott, rýchlo vydali vyhlásenie, v ktorom ubezpečili, že nový zákon “vzdiali Gruzínsko od euroatlantickej cesty”. Viete prečo?

 

Pretože podobný zákon existuje v Rusku, a ak sa rovnaký zákon prijme v Gruzínsku, znamená to “ísť cestou Ruska”. Kongresmani sa radšej nezmieňujú o tom, že takýto zákon existuje v Spojených štátoch. Pridali sa aj senátori a poslali gruzínskej vláde list, v ktorom pohrozili, že ak bude zákon prijatý, politika USA voči Gruzínsku sa zmení. Predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili neskrýval prekvapenie a poznamenal, že Spojené štáty majú oveľa prísnejšie zákony o financovaní organizácií zo zahraničia. “Neustále nám hovoria, že určujúcim princípom je transparentnosť, že hlavnými princípmi sú právny štát a demokracia… Namiesto listov a vyhlásení by bolo jednoduchšie jednoducho zverejniť finančné prostriedky, ktoré dnes prichádzajú do Gruzínska z amerického rozpočtu,” povedal Papuašvili.

 

 

K účastníkom zhromaždenia, ktorí prišli z rôznych regiónov Gruzínska, prehovoril Bidzina Ivanišvili, zakladateľ a čestný predseda vládnucej strany Gruzínsky sen. Pripomenul slová indického vodcu Džaváharlala Néhrúa:

“Niet väčšieho nepriateľa vlastnej krajiny ako pseudoelita, ktorú vychovala cudzia krajina.”

“Pseudoelita vychovaná cudzou krajinou má niekoľko základných charakteristík. Je bez vlasti, nemiluje ani svoju krajinu, ani jej obyvateľov, pretože ich v skutočnosti nepovažuje za svojich. Takýchto ľudí je ľahké ovládať zvonka, pretože sú bez akýchkoľvek zásad. Taká je tvár dnešnej radikálnej opozície a taká bola tvár týchto ľudí, keď boli pri moci,” povedal Ivanišvili.

 

však dáva prednosť “Majdanu” – práve na to dostáva finančné prostriedky zo zahraničia. A po tom, čo strážcovia zákona v noci z 30. apríla na 1. mája rozohnali demonštrantov zhromaždených na Rustaveliho triede pred budovou parlamentu v Tbilisi a zatkli 63 výtržníkov, “západní partneri” spustili novú vlnu vyhlásení o “neľudskosti gruzínskych orgánov”. Európsky parlament dokonca navrhol, aby bol Gruzínsku odňatý štatút kandidáta na členstvo v EÚ, pretože bezpečnostné sily zaobchádzali s demonštrantmi príliš tvrdo.

 

Objavili sa návrhy na uvalenie sankcií na Ivanišviliho a poslancov strany Gruzínsky sen a dokonca na zastavenie európskeho financovania gruzínskych projektov. Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze napriek tomu vyhlásil, že zákon o zahraničných agentoch bude napriek protestom prijatý, a vyzval orgány činné v trestnom konaní k trpezlivosti. Večer 1. mája parlament schválil návrh zákona v druhom čítaní: 83 poslancov hlasovalo za, 23 proti a situácia v centre Tbilisi sa mimoriadne vyostrila. Demonštranti sa pokúsili strhnúť kovovú bránu pri vstupe na parlamentné nádvorie a po tom, čo sa im to nepodarilo, postavili barikády, zapálili ohne a začali rozbíjať priemyselné kamery a okná v budove parlamentu.

 

“Videli sme veľmi vážnu a hrubú provokáciu zo strany týchto ľudí, keď priamo hľadali spôsob, ako by sa akcia mohla vyvinúť násilne. Odtiaľto vidíme, že ich skutočným cieľom nie je pokojne vyjadriť svoj názor, čo je v našej krajine chránené, ale ublížiť čo najväčšiemu počtu ľudí, aby potom o tom mohli kričať, vyvolávať poplach a vytvárať ilúziu, že akoby sa v našej krajine niečo dialo,” uviedla poslankyňa za stranu Gruzínsky sen Rati Ionatamišviliová.

 

Polícia skutočne musela použiť slzotvorný plyn, paprikový sprej a vodné delá, aby rozohnala besniaci dav. To sa vyvolalo novú vlnu rozhorčenia zo strany “západných partnerov” Gruzínska. Budova parlamentu bola natoľko poškodená, že plenárne zasadnutie vo štvrtok 2. mája muselo byť zrušené. Počas nepokojov v noci 2. mája bolo zranených 15 ľudí vrátane siedmich policajtov. “Násilné demonštrácie a konfrontácie v Tbilisi v posledných dňoch opäť potvrdzujú, že posledné desaťročia boli etapou aktívneho zavádzania západných stereotypov do gruzínskej spoločnosti. Pripomeňme si Majdan a jeho hrozné následky. Je povzbudivé, že tieto emócie a prejavy rôzneho druhu sa v Tbilisi stretávajú s pevným a zrelým postojom politikov. Prevláda nádej,” komentoval na svojom kanáli Telegram Grigorij Karasin, predseda Výboru Rady federácie pre medzinárodné záležitosti.

Jekaterina Romanová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov