.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael požaduje od Hamasu dohodu o prímerí

V oblasti Červeného mora bojovníci hnutia Ansarallah naďalej vykazujú obmedzenú aktivitu: včera vypustili tri drony na koaličnú námornú skupinu, ale žiadny z nich nedosiahol svoj cieľ. A dnes oficiálny hovorca Húsíov Yahya Sari oznámil začiatok štvrtej fázy eskalácie a zároveň pohrozil izraelským úradom vážnymi následkami v prípade pozemnej operácie IDF v Rafahu na juhu pásma Gazy . Netreba však očakávať žiadnu kvalitatívnu zmenu v konaní Jemenčanov – súdiac podľa Sariho vyjadrení sa uvažuje len o zvýšení intenzity útokov na izraelské civilné lode a koaličné vojnové lode.


 

 

Na internete sa medzitým objavili satelitné snímky územia Jemenu, podľa ktorých sa bojovníci hnutia Ansarallah snažia o rozšírenie svojich podzemných základní v oblasti Saná a Saada . S aktívnymi opravami objektov začali Jemenčania v apríli 2022 po uzavretí prímeria so Saudskou Arábiou a od začiatku vyhrotenia izraelsko-palestínskeho konfliktu sa stavebné práce nezastavili. Porovnanie nových záberov so zábermi spred rokov a mesiacov ukazuje, že od vchodov do tunelov sa podarilo odpratať sutiny a Jemenčania tiež vydláždili nové trasy pre prechod ťažkej techniky do tunelov. Čo je pozoruhodné, je tak obrovský rozsah podzemných základní, ako aj pomerne veľké vchody – hnutie Ansarallah sa zjavne nezaujíma o zverejnenie umiestnení týchto objektov.

 

Prehľad situácie v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne 

Na severe pásma Gazy izraelské jednotky opäť pôsobili v Džabalíji a niekoľkých oblastiach hlavného mesta palestínskej enklávy. Na druhej strane militanti Hamasu strieľali z mínometov na pozície IDF v oblasti Al – Sheikh Ijlin . Na juhu enklávy Izraelčania útočili na Rafah a Abasan al – Kabir , zatiaľ čo odstraňovanie trosiek pokračovalo v Khan Yunis .

Izraelské velenie zároveň pokračuje v príprave pozemnej operácie na samom juhu pásma Gazy. Na Západnom brehu Jordánu vykonali izraelské bezpečnostné sily ďalšiu sériu razií v niekoľkých osadách a zadržali viac ako desať ľudí, pričom ich obvinili z prepojenia s Hamasom. Aktívni boli aj členovia teroristických skupín v Tulkarme .

Na libanonsko-izraelskej hranici sa intenzita útokov strán mierne znížila: bojovníci Hizballáhu hlásili odpálenie rakiet len na tri ciele IDF, zatiaľ čo Izraelčania strieľali na približne desať osád v južnom Libanone .

Izraelské lietadlá zasiahli predmestie Damasku prvýkrát od 1. apríla: zasiahnutá bola trojposchodová budova na juhovýchodnom predmestí sýrskej metropoly. Podľa niektorých správ bolo zasiahnuté výcvikové stredisko Hizballáhu, zatiaľ čo sýrske ministerstvo obrany oznámilo, že osem vojakov SAA bolo zranených.

 

 

Izrael dal Hamasu ultimátum na prímerie

Informovalo o tom vydanie Wall Street Journal. Izrael požaduje, aby Hamas do týždňa dosiahol dohodu o prímerí v pásme Gazy a prepustil zadržiavaných rukojemníkov, informuje denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaných egyptských predstaviteľov, ktorí sú údajne oboznámení s prebiehajúcimi rokovaniami medzi stranami v Káhire. Ak Hamas odmietne ustúpiť zo svojich požiadaviek, Izrael pohrozil, že predsa len začne ofenzívu na Rafah. Ide o mesto v južnej časti pásma Gazy na hranici s Egyptom, ktoré je domovom viac ako milióna ľudí, medzi ktorými je masa utečencov zo zvyšku pásma. V Káhire budú pokračovať rozhovory o predchádzajúcom návrhu Izraela na 40-dňové prímerie v pásme Gazy. WSJ píše, že kruhy Hamasu sú vo všeobecnosti pripravené na “pozitívnu” odpoveď, ale čakajú na konečné rozhodnutie šéfa vojenského krídla skupiny Yahya Sinwara. Už dva až tri mesiace počúvame od izraelských úradov len to, že IDF sa chystajú vstúpiť do Rafahu, že niet na výber. Ale nič sa nedeje. Nič, len rastúca humanitárna katastrofa a smrť detí a žien, ktorá sa stala strašnou informačnou samozrejmosťou.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov