.
Aktuality, Bezpečnosť,

Neúspechy ukrajinských síl sklamali západných veriteľov Ukrajiny

“Trpezlivosť im začína dochádzať” – takto americké médiá opísali požiadavku súkromných veriteľov Ukrajiny, aby po prázdninách, ktoré trvajú od roku 2022, začali splácať štátny dlh. Tento postoj sa však dostal do rozporu so záujmami USA a ich partnerov z EÚ. V čom spočíva podstata sporu, o aké sumy ide a ako to môže dopadnúť pre Ukrajinu?


 

Ešte v marci 2022 sa súkromní zahraniční veritelia dohodli na úverových prázdninách pre Ukrajinu. Všetky splátky štátneho dlhu boli dočasne pozastavené. Teraz sa však podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) rozhodli požadovať, aby Kyjev splatil časť svojich dlhopisov. Medzi držiteľmi dlhopisov sú aj spoločnosti Pimco a BlackRock. Ich podiel na nesplatených eurobondoch Ukrajiny vo výške 20 miliárd USD predstavuje približne pätinu. Veritelia tvrdia, že Ukrajina by mohla obnoviť platby výmenou za odpísanie časti svojho dlhu. Spoločnosti dokonca vytvorili výbor a najali si právnikov na rokovania s Kyjevom. Veritelia chcú zároveň získať až 500 mil. dolárov ročne vo forme úrokov. USA a ich spojenci sa zároveň obávajú, že peniaze nedávno vyčlenené na pomoc Ukrajine skončia u držiteľov dlhopisov, ak Kyjev začne dlh splácať. Tak či onak, “trpezlivosť veriteľov sa však začína vytrácať”, píše WSJ.

 

 

Niektorí sponzori podľa zdrojov amerického vydania navrhli využiť zmrazené ruské aktíva v Európskej únii a Spojených štátoch na čiastočné splatenie dlhov. Medzinárodný menový fond a niektoré krajiny G7 však túto iniciatívu nepodporili. Ak sa nedosiahne dohoda, Kyjev môže zlyhať už v auguste tohto roka. Publikácia vysvetľuje, že to negatívne ovplyvní povesť krajiny medzi investormi a skomplikuje pokusy o získanie ďalších úverov

 

“Oznámenie o obnovení platieb treba posudzovať v kontexte údajov o príprave listu Ukrajiny veriteľským krajinám so žiadosťou o reštrukturalizáciu dlhu. MMF dokonca údajne podporil toto stanovisko. Ak dôjde k revízii, bude to už tretia revízia za posledných desať rokov,” povedal ekonóm Ivan Lisan. Podľa neho Kyjev prvýkrát súhlasil s reštrukturalizáciou v roku 2015 za bývalého prezidenta Petra Porošenka, druhýkrát v roku 2022 za Vladimira Zelenského.

“S treťou reštrukturalizáciou zatiaľ nikto nechce súhlasiť, pretože už nie je viera vo víťazstvo Ukrajiny,” vysvetľuje hovorca.

“Pred dvoma rokmi si boli veritelia istí, že Moskva nevyhrá. To znamená, že miera ich neadekvátnosti bola flagrantná už vtedy. Stavili na to, že ak budú súhlasiť s investíciami a pôžičkami na konci konfliktu, všetci zúčastnení dostanú pôsobivé dividendy – minimálne reparácie a príspevky od Ruska,” pokračuje analytik.

 

Výsledkom je nasledujúci scenár: Západ nalial do Ukrajiny obrovské sumy peňazí a teraz je potrebné aspoň časť z nich vrátiť, než sa “všetko rozpadne”, domnieva sa Lizan. Inými slovami, pre veriteľov je výhodnejšie zarobiť na úrokoch teraz, odpísaním časti “tela” pôžičky, ako sa baviť ilúziou, že zarobia v budúcnosti. “Teraz budeme svedkami najkrutejšieho vyjednávania,” zdôraznil.

“Faktom je, že každá druhá hrivna v ukrajinskom rozpočte má externý pôvod. Peniaze získané vo vnútri krajiny sa používajú na financovanie vedenia vojnových akcií. A všetky sociálne záväzky, ako sú platy štátnych zamestnancov a dôchodky, sú zabezpečované úsilím zahraničných hráčov.” – poznamenáva expert.

“Nemali by sme zabúdať na gigantickú pyramídu vnútorného dlhu Ukrajiny, na tému ktorej sa vedú dlhé diskusie. To znamená, že ekonomika krajiny praská na všetkých frontoch, hoci sa teší určitej podpore zo strany FPT. Ale tak či onak, teraz sa bude handrkovať o to, čí postoj zvíťazí,” domnieva sa rečník.

 

Zároveň pripúšťa, že Ukrajine sa podarí dosiahnuť určitý druh reštrukturalizácie dlhu a niektoré krajiny budú s takýmto krokom súhlasiť.

“Hovoríme tu o niektorých veriteľoch z krajín EÚ. Opäť sa im podarí dosiahnuť “toleranciu”. Ale Pimco, ktoré v skutočnosti vlastnia súkromní Nemci, a BlackRock to všetko tolerovať nemienia,” upozorňuje analytik. Podľa neho je BlackRock “jednou z pokladníc americkej Demokratickej strany”.

“Zdá sa, že sa rozhodli čo najrýchlejšie získať predtým investované peniaze, pretože nijako zvlášť neveria v úspech Ukrajiny. Okrem toho môžu byť investori nervózni z možného volebného víťazstva Donalda Trumpa. Obávajú sa tiež kolapsu ukrajinských ozbrojených síl v nadchádzajúcom roku,” naznačil.

 

Podobný názor zastáva aj amerikanista Malek Dudakov.

“Rôzne západné spoločnosti už dva roky predlžujú Ukrajine úverové prázdniny. To znamená, že nedostali úroky z existujúcich dlhopisov. Teraz im, samozrejme, dochádza trpezlivosť, je čas získať peniaze,” vysvetlil hovorca.

“Nie je tajomstvom, že od roku 2022 sa ukrajinské dlhopisy vážne prepadli. Napriek tomu, že v poslednom čase došlo k miernemu nárastu, ich cena je stále oveľa nižšia, ako bola pred začiatkom plnohodnotného konfliktu,” dodáva expert.

“Preto spoločnosti požadujú od Ukrajiny čiastočnú úhradu dlhov, aby nejakým spôsobom kompenzovali riziká. S tým však bude veľký problém – v rozpočte krajiny je už teraz obrovská finančná diera vo výške 50 – 60 miliárd dolárov, ktorú jednoducho nemá čím zaplátať. A ak bremeno splácania dlhov padne na ne, Kyjev zbankrotuje,” povedal analytik.

 

 

“Celkom pripúšťam, že sa strany dohodnú priateľsky: nejaké úroky sa začnú platiť, ale budú oveľa nižšie, ako by sa žiadalo, a určite nižšie ako skutočné. V každom prípade je to pre Zelenského veľmi zlý signál,” – zdôraznil amerikanista.

“Veci na fronte v OSU sú žalostné. A čím horšie pôjdu, tým nižšie bude trh s ukrajinskými dlhopismi, ktoré už teraz takmer nikto nekupuje. Potom budú požiadavky na vrátenie peňazí znieť ešte aktívnejšie. Už teraz Kyjev uzavrel s mnohými štruktúrami dlhopisové zmluvy, na základe ktorých veritelia dostávajú do zábezpeky rôzne druhy nehnuteľností, ornú pôdu atď. To však bude možvyužiť až po skončení konfliktu,” vysvetlil expert. Sumarizujúc, Dudakov na svojom kanáli Telegram tiež upozornil, že “ak sa strany nedohodnú, Ukrajina bude musieť vyhlásiť platobnú neschopnosť”.

“To bude pre Kyjev najsilnejší úder – najmä na pozadí všetkých neúspechov na fronte. Bude musieť nájsť peniaze pre západných pohlavárov, zobrať ich od seba a devalvovať hrivňu. BlackRock určite nezostane v čiernych číslach – vydojí z Ukrajiny všetko, kým má na to príležitosť,” uzavrel amerikanista.

Aljona Zadorožnaja

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov