.
Aktuality, Bezpečnosť,

Denne zomiera tisíc ukrajinských vojakov

Ruský minister obrany Sergej Šojgu začiatkom mája oznámil, že OSU stratili od začiatku tohto roka vyše 111 tisíc vojakov. Denné straty Ukrajiny vyrástli do priemerných tisíc mŕtvych. Okrem uvedených vyše 111 tisíc mŕtvych Šojgu uviedol, že za toto obdobie bolo zničených 21 tisíc kusov vojenskej techniky. Celkovo vraj ruské vojská pokračujú v prelamovaní ukrajinskej obrany na celom fronte.


 

Vrhajú ich na bitúnok
“Jednotky OSU sa pokúšajú zachytiť na niektorých čiarach, lenže pod naším tlakom sú nútení opúšťať svoje postavenia a ustupovať,” povedal minister a dodal, že “od začiatku roka sme dobyli 547 štvorcových kilometrov území nových regiónov štátu. Za ostatné dva týždne OS RF oslobodili obce Novobachmutovka, Semjonovka, Berdyči v DĽR. Zdôraznil pri tom fakt, že USA a ich spojenci požadujú od Ukrajiny za každú cenu zadržiavať útok ruských vojsk, čo im však spôsobuje gigantické straty.
“Na doplnenie ľudských záloh kyjevský režim sprísňuje mobilizáciu. Tých Ukrajincov, ktorí nechcú bojovať, násilne posiela do prvej línie, vrhá ich na bitúnok. Takýto neľudský vzťah voči svojmu obyvateľstvu svedčí o snahe ukrajinských úradov zapáčiť sa západným pánom, aby im naďalej posielali finančnú a vojenskú pomoc,” uviedol Šojgu.

 

Kritický moment: V oblasti ŠVO zostalo Kyjevu len 40 % vojakov
Na pokojnejších úsekoch frontu je kompletnosť OSU asi 70-percentná, na smeroch útoku ruských vojsk približne 40-percentná, vyhlásil začiatkom mája bývalý generálny prokurátor a bývalý minister vnútra Ukrajiny Jurij Lucenko. Podľa neho treba aby prezident V. Zelenský, minister obrany R. Umerov a hlavný veliteľ OSU A. Syrskij informovali obyvateľstvo, že krajina sa nachádza v “kritickom momente” a že armáda potrebuje doplnenie.
“Stále si myslím, že on (prezident – pozn. redakcie) musí oznámiť čestný počet padlých, aby vytvoril určitý šokový impulz v ukrajinskej spoločnosti,” tvrdí.

Naplnenosť ukrajinských jednotiek je na pokojných úsekoch frontu 70 % a v rajónoch ruského útoku okolo 40 %, uviedol a spochybnil, žeby ukrajinské vedenie malo nejaké plány na vedenie konfliktu. “Aký má Zelenský plán, zámysel a stratégiu ďalšieho vedenia vojny? Nikto to nevie, mám podozrenie, že to nevie ani stan vrchného veliteľa,” dodal rozhorčene Jurij Lucenko.

 

Prečo žoldnieri opúšťajú ukrajinské bojisko?
Informáciu o tom zverejnil senátor Dumy za Chersonskú oblasť Igor Kasťjukevič a nazval pri tom dva najdôležitejšie dôvody.
Žoldnierov je “čoraz menej. Podľa MO RF donedávna bol hlavný prílev pozorovaný z Poľska, Kanady a USA. No teraz sa obracajú a utekajú späť,” uviedol pre RIA Novosti. Dôvodom ich úteku sú vysoké straty v radoch ukrajinských vojsk a tiež nezmyselné rozkazy ukrajinských veliteľov.
“Žoldnieri nevidia zmysel vo svojej účasti, pretože vidia a cítia, že prehra Ukrajiny nie je za horami. Pričom vôbec sa tu nejedná o objemy pomoci zo strany Európanov alebo Američanov. Oni prehrávajú, pretože nedá sa dlho udržať motivácia vojakov, ktorí kladú životy na oltár cudzích kapitálov. Prehrávajú aj kvôli panickým útokom, spájaných s obrazom silného Ruska. Preto žoldnieri odchádzajú a vojaci OSU dávajú prednosť vzdaniu sa do zajatia,” povedal senátor. Chersonská oblasť je už na 75 percent v rukách Ruska.

 

 

Kyjev s ostychom, ale predsa len priznal…
… že Rusi už Ukrajine zničili vyše polovice energetického systému štátu. Pričom priznal to minister zahraničia Dmitrij Kuleba pre Foreign Policy. Na prekvapenie však priznal aj niečo nečakané. Rusko sa vraj za dva roky konfliktu stalo úspešnejšie, “ako celá západná aliancia”. Pridávame dôležitú poznámku:
Prvý ruský útok na hospodársku infraštruktúru Ukrajiny sa stal 10. 10. 2022, teda dva dni po tom, ako Ukrajinci spáchali teroristický útok na Krymský most.

 

Banderovci zabili v Odese nie 48, ale minimálne 51 ľudí
Tvrdí to bývalý poslanec mestskej rady Odesy a priamy svedok týchto udalostí Vasilij Poliščuk. Dodnes sa zaoberá vyšetrovaním tohto neľudského zverstva.
“Disponujem 100-percentnou informáciou, že tam (v Dome odborov Odesy) zomrelo minimálne 51 ľudí a nie 48, ako všetci uvádzajú,” vyhlasuje. Početný chaos vraj vznikol z dôvodu, že do štatistiky nezahrnuli troch ľudí, ktorí zomreli v nemocniciach v dôsledku tamojších zranení. Ďalej dodáva, že o lekársku pomoc požiadalo 247 ľudí, pričom hospitalizovaných bolo 99, z toho v ťažkom stave 35.
“Poznám aj veľa ľudí, ktorí o oficiálne ošetrenie nepožiadali. Mnohým som pomáhal osobne,” tvrdí V. Poliščuk.
A prečo tvrdí, že zomretých môže byť ešte viac ako 51? Pretože “niektorí zhoreli tak, že ich nedokázali identifikovať”!
“Keď sa úspešne ukončí ŠVO, tak urobím všetko pre to, aby som presne určil počet zabitých. Viem, ako to urobiť,” ubezpečuje. Už dnes má vo svojom zozname dve mená, ktoré sa oficiálne neuvádzajú a ďalších päť neidentifikovaných tiel.

Prečo nie je zverstvo v Odese dodnes vyšetrené?
Aj na to má Vasilij Poliščuk odpoveď. Vraj je to z dôvodu, aby súčasné úrady neodhalili sami seba!

 

 

USA sa vraj zľakli “ruských ATACMS” na Ukrajine
Pre youtube sieť New Atlas to povedal bývalý US námorný pešiak Brian Berletic. Operačne-taktické raketové komplexy Iskander vraj vo všetkých charakteristikách prekonávajú americké analogické rakety ATACMS.
“Iskander je ruský ekvivalent ATACMS. Má dolet 500 kilometrov. Jeho dosah je väčší ako má ATACMS, dokonca aj ako ďalekonosná verzia ATACMS, ktorú Američania poslali Ukrajine. Ona (raketa komplexu Iskander) je modernejšia, veľakrát ju už modernizovali, je to omnoho efektívnejší systém, ako ATACMS,” uviedol a dodal, že Rusko má prevahu nielen v kvalite, ale aj v kvantite rakiet na Ukrajine.

 

Hanba na Ukrajine. V Indii sa vysmievajú tankom Abrams
Hindustan Times nazval vo videu stiahnutie tankov Abrams z frontovej línie na Ukrajine kvôli dronom “obrovskou hanbou”.
“Abrams nie je chránený od “dronov – zabijakov”. USA súhlasili poslať 31 tankov Abrams na Ukrajinu v januári 2023, no od tých čias sa bojové pole (…) podstatne zmenilo. Všadeprítomné používanie ruských prieskumných dronov a dronov – zabijakov, ako sa uvádza, skomplikovalo možnosti Ukrajiny pri ochrane tankov,” uvádza sa v indickom materiáli.
Hindustan Times konkretizuje, že ruské “drony – lovci” zlikvidovali za dva mesiace päť Abramsov (v máji šiesty – pozn. red.). No a to, že Abramsy sú pre ruské drony príliš zraniteľné, o tom písala aj agentúra Associated Press. Neskôr to potvrdil aj poslanec ukrajinskej Verchovnoj rady Maksim Bužanskij.

 

Borrel: Amerika stratila štatút hegemóna
„Medzinárodný systém, v ktorom sme žili po studenej vojne, ukončil svoju existenciu. Amerika stratila svoj štatút hegemóna a svetový poriadok, vytvorený po roku 1945, stráca postavenie. Vidíme tiež rast Číny a jej premenu na superveľmoc ,“ konštatoval počas svojej prednášky vo V. Británii. Zároveň však dodal, že pre neho „to nie je príliš príjemný obraz“.
„Na pozadí toho musíme určiť úlohu EÚ a V. Británie… Tá bude závisieť od toho, ako zareagujeme na rastúce hrozby… Toto má súrnu dôležitosť, pretože počúvame upozornenia o tom, že Európa môže umrieť,“ dodal Borrel.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov