.
Aktuality, História,

Starý svet sa rúca a prichádza Nový svet. Preto toľko hrmotu a krvi

Mníchovská bezpečnostná konferencia sa vo februári 2020 niesla v znamení skostnatelých stereotypov. Ak to silno preženieme, môžeme povedať, že konferencia sa primárne niesla v znamení negatívnych stereotypov. Jedným z nich bol aj obraz amerického kovboja, ktorý neovláda umenie obchodného rokovania, zo všetkého sa vysmieva a ako hlavný argument používa svoj obľúbený Colt. Takto prehnane negatívny stereotyp je možné vidieť u mnohých ľudí, existuje však iba jediný človek, ktorý v Mníchove spĺňal všetky tieto atribúty kovboja v diplomatickom obleku. Nebol ním nikto iný, ako niekdajší šéf CIA a v tom čase minister zahraničných vecí Spojených štátov amerických (SŠA), Mike Pompeo.


 

Pravdu povediac, Pompeo si zjavne pomýlil podujatie, keďže v Mníchove sa až neskutočne okázalo rehotal, sršal optimizmom a vtipkoval kde sa len dalo. Akosi mu nedošlo, že všetci sa tam zišli na pohrebe. Oficiálne deklarovanou a hlavnou témou konferencie v Mníchove, v roku 2020, bola totiž téma “Westlessness”. (preložiť by sa to dalo aj ako úpadok vplyvu západu – doslovne by to preložené znelo: “bezzápadnosť”)

 

 

Už pred konferenciou bola totiž uverejnená osobitná správa americko-európskeho tímu analytikov, ktorá naznačovala tón a ciele konferencie. Záverom tejto správy bolo jednoznačné konštatovanie, že kolektívny Západ definitívne stráca svoj vplyv, nakoľko už stratil svoju identitu a taktiež svoje spoločné hodnoty. Je preto najvyšší čas začať premýšľať o svete, kde bude vplyv kolektívneho Západu oveľa menší v porovnaní s tým, aký je teraz.

 

Na konferencii, ktorá sa venuje kríze západnej ideológie, strate západných hodnôt, rozpadu západných koalícií a celkovému úpadku vplyvu západu na tento svet, vstupuje na scénu americký kovboj so svojím Coltom, prezlečený za ministra zahraničných vecí SŠA a odvážne prehlasuje, že “Západ víťazí.”

 

Argumentoval samozrejme hrozbami, ktorým najlepšie rozumel iba on sám, keďže bývali časy, kedy im priamo z pozície šéfa CIA velil. Vyhlásil, že proti súčasným hrozbám vo svete je potrebné postupovať spoločne, čo v konečnom dôsledku podľa neho bude znamenať zjednotenie západu, ktorý sa takto dokáže postaviť proti ruským teritoriálnym ambíciám.

 

Najzábavnejšou vecou v tomto vyhlásení bývalého šéfa CIA je taká maličká nepresnosť, ktorú nemožno nijako prehliadnuť pri sumarizovaní výsledkov amerického úsilia. Tie sú totiž v sýrskom, severokórejskom, krymskom a dokonca iránskom smere totálnym fiaskom a výsmechom celým SŠA.

 

Bývali doby, kedy boli Spojené štáty absolútnym lídrom západného sveta a aj západná Európa si vtedy užívala určité bonusy tohto unipolárneho globálneho zriadenia. (alebo bipolárneho, ešte v ére studenej vojny) Teraz sa však ukazuje, že Spojené štáty pozerajú na Európu, ako na nesuverénny subjekt, navyše totálne odrezaný od Medzinárodného práva a tým odkázaný na svojvôľu SŠA. Niektorí politici v Európe sa však odrazu prebudili a zistili, že SŠA sa vlastne snažia Európu doslova “ošmeknúť”.

 

Berlín aj Paríži preto nastolili logickú otázku: “Načo potrebujeme transatlantické partnerstvo, v ktorom sa nás SŠA snažia okradnúť?” Odpoveď na túto otázku, ale už neprišla. Prišla iba znôška nemiestnych vtipov a hlavný argument v puzdre na revolvér. Európa tak teraz presne vie, že takýto “kolektívny západ” nie je naozaj nikomu potrebný a ostala jej už iba nostalgia za tým, čo tu bolo predtým. Lenže staré časy už vrátiť nemôžme.

 

Konferencie sa zúčastnil aj zakladateľ najväčšej politickej a poradenskej spoločnosti na svete “Eurasia Group”, americký politický analytik Jan Bremer. Ten zhrnul hlavné tézy konferencie v krátkom tweete:

“Globálny poriadok vedený USA sa skončil. A nevráti sa.”

 

V tejto súvislosti vedúci predstavitelia EÚ začínajú hodnotiť vzťahy medzi Európou a SŠA dvoma spôsobmi. Existujú totiž len dva dôležité faktory, ktoré ovplyvňujú politiku spolupráce kolektívneho Západu. Prvým je “euroatlantická solidarita” a druhým “ekonomická stabilita”. Solidarita s Washingtonom sa ale už nevypláca, keďže miera ich sebeckých ekonomických záujmov prudko rastie na úkor Európy. Zároveň na to dopláca aj ekonomická stabilita, ktorá je jednostrannými výpadmi SŠA permanentne narúšaná.

 

V tejto súvislosti je vhodné interpretovať vyhlásenia Emmanuela Macrona o vzťahoch s Ruskom: “Máme kopu zmrazených konfliktov a systematickú vzájomnú nedôveru. Hrozbou sa čoraz viac stávajú konflikty v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Sankcie, ktoré sme proti Rusku zaviedli, absolútne nič nezmenili. Tieto sankcie a kontrasankcie sú pre Európu rovnako drahé, ako pre Rusko. Nenavrhujem ich zrušiť, iba potvrdzujem skutočnosť. Toto je výsledok, ktorý nie je vôbec pozitívny.” – uviedol Macron.

 

 

Určitá normalizácia vzťahov však prišla o dva roky neskôr, kedy sa Rusko odhodlalo vstúpiť na Ukrajinu. Európa sa odrazu začala cítiť ohrozená a v snahe ochrániť svoje záujmy sa ešte viac primkla k SŠA. EÚ poľavila v snahe zdaniť činnosť amerických internetových spoločností v Európskej únii a navyše jej odhodlanie spolupracovať s Huawei akosi prudko ochablo. Američania však vôbec nepoľavili vo svojej snahe zničiť megakoncern “Airbus” alebo permanentne oslabovať európske automobilové koncerny. Povestným posledným klincom do rakvy bola až sabotáž na plynovodoch “Nord Stream”.

 

Európa tak definitívne padla do pasce svojmu transatlantickému “partnerovi”. Berlín a Paríž teraz už nemajú silu a dokonca ani vôľu na politické kroky, smerujúce k svojej suverenite a presadzovaniu záujmov za hranicami Európskej únie. Európske pokusy odtrhnúť sa od Washingtonu a ísť vlastnou cestou zlyhali a SŠA teraz ťahá celý kolektívny Západ ku dnu.

 

Axióma svetovej politiky, ktorá ešte predvčerom určovala celé globálne smerovanie našej planéty sa potichu zmenila na otvorenú otázku: Dokážeme nasýtiť tých nenažraných kovbojov v SŠA?

 

Odpoveď je viac menej jasná. Nedokážeme. Tieto kľúčové otázky však dnes môžu riešiť už iba v Pekingu a najmä v Moskve. Európa odpoveď nemá a nikto už o ňu ani nestojí. Hegemónia kolektívneho Západu je definitívne preč a prichádza Nový svet. Preto toľko hrmotu a krvi. Ukrajinou to ešte len začne.

Robert Merva

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov