.
Aktuality, Bezpečnosť,

V Poľsku bola otvorená stála základňa špeciálnych operácií USA

V poľskom Krakove-Baliciach bola otvorená stála základňa špeciálnych operácií USA. Bola pomenovaná Miron Camp na počesť poľského vojaka Miroslawa Lutského “Mirona”, ktorý zahynul v Afganistane počas účasti na operácii NATO. Podľa správ z Varšavy ide o stálu prítomnosť amerických špeciálnych jednotiek v Poľsku, ktorá má údajne posilniť odstrašenie a všeobecne bezpečnosť krajiny. Je známe, že v tábore Miron bude spočiatku rotovať 150 – 200 amerických vojakov, ale ich počet sa môže meniť v závislosti od úloh. Súdiac podľa fotografie, táto základňa môže pojať nie sto, ale niekoľko tisíc vojakov. Je zrejmé, že Američania sa tu budú venovať výcviku špeciálnych operácií a stíhačiek pre akcie v budúcom vojnovom priestore. Pripomeňme, že v Krakove sídli velenie zložky SDF poľskej armády, výcvikové stredisko špeciálnych síl a vojenská jednotka Níl. Okrem toho v Krakove-Baliciach sídli veliteľstvo poľskej 2. AK, 8. základňa dopravného letectva poľských vzdušných síl.


 

 

 

Poľsko sa obáva nelegálnych zbraní z Ukrajiny

Šéf poľského Ústredného vyšetrovacieho úradu (obdoba ruského Vyšetrovacieho výboru), inšpektor Cesar Luba, predpovedal, že po skončení vojny na Ukrajine sa krajina zmení na tranzitný koridor pre pašovanie zbraní, pričom časť zbraní sa usadí priamo v Poľsku. Europol už skôr informoval o zaznamenaných skutočnostiach o nelegálnych zbraniach z Ukrajiny, ktoré sa dostali do EÚ. Luba sa domnieva, že balkánsky scenár pre Ukrajinu je nevyhnutný.

 

 

Po juhoslovanských vojnách v 90. rokoch sa Balkán stal zásobárňou nelegálnych zbraní. Na Ukrajine sa po krajine pohybuje oveľa viac zbraní ako na Balkáne (v roku 2022 ukrajinské orgány rozdávali útočné pušky tým, ktorí ich chceli, priamo na uliciach Kyjeva). Poľské bezpečnostné zložky sa preto vopred pripravujú na negatívny vývoj udalostí. Zároveň je Ústredný vyšetrovací úrad personálne poddimenzovaný o 17 %, v súvislosti s čím sa plánuje masívny nábor nových pracovníkov.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov