.
Aktuality, Letectvo,

Jemenská žatva Reaperov

Dňa 17.5.2024 PVO (protivzdušná obrana) Húsíov úspešne zostrelila už piaty americký UAV (bezpilotný lietajúci prostriedok, dron) MQ-9 Reaper v jemenskom vzdušnom priestore, čím sa celkový počet zostrelených amerických UAV zvýšil na šesť v celkovej hodnote približne 163,2 milióna dolárov (5xMQ-9 + ScanEagle).


 

Húsíovia zverejnili zábery, o ktorých tvrdili, že zobrazovali ako raketa zem-vzduch bola vypustená v noci, spolu so zábermi z nočného videnia, ako raketa zasiahla dron. Muž, ktorého hlas bol digitálne zmenený, aby sa zjavne zabránilo jeho identifikácii, skandoval slogan organizácie Ansar Allah: “Boh je najväčší; smrť Amerike; smrť Izraelu; preklínaj Židov; víťazstvo islamu.” Video zobrazilo trosky pripomínajúce vrak Reapera na zemi, ako aj zábery horiacich trosiek.

 

 

Americké ozbrojené sily spočiatku odmietli incident komentovať, napriek tomu, že zábery boli odvysielané online v reálnom čase. Neskôr tvrdili, že dron sa zrútil v dôsledku technickej poruchy. Veľmi im ani nezostávalo nič iné, lebo už dňa 9.4.2024 USA tvrdili, že pri spoločných leteckých úderoch s Veľkou Britániou zničili PVO aj drony Húsíov. Zostrelenie ďalšieho dronu za 32 miliónov USD, ktorý americké ozbrojené sily sami potrebujú a zaznamenáva exportné úspechy nepotvrdilo túto správu.

 

Naopak hovorca húsijskej armády brigádny generál Yahya Saree potvrdil, že rebeli zostrelili Reaper raketou zem-vzduch. Bezpilotné lietadlo malo vykonávať nepriateľské akcie v jemenskej provincii Marib, ktorú naďalej držia spojenci jemenskej exilovej vlády. Preto obyvatelia provincie dron do príchodu lojalistov na miesto jeho pádu dron podpálili. Verziu o technických problémoch dronu Reaper odmietli aj vojenskí blogeri na západe. Tí pracujú s možnosťou, že sa stal buď obeťou rádioelektronického boja alebo iránskej strely Saqr 358.

 

Strela Saqr 358, ktorú vyvinul Irán, je vyčkávacia strela zem-vzduch, ktorá kombinuje vlastnosti samovražedného dronu a konvenčnej protilietadlovej strely. Používajú ju aj proiránske zoskupenia ako Húsíovia v Jemene, Hizballáh v Libanone a Islamský odboj v Iraku. Prvýkrát bola odhalená v Jemene v roku 2019. Strela je navrhnutá tak, aby fungovala vo výškach nad 10 km s maximálnym dosahom 100 km. Strela obsahuje štartovací raketový motor na pevné palivo a prúdový motor na vyčkávací let, ktorý jej umožňuje pohybovať sa v pochodovej fáze podzvukovou rýchlosťou a potulovať sa v chránenej oblasti, aby identifikovala a zasiahla cieľ. Využíva infračervený senzor, inerciálny navigačný systém, satelitnú navigáciu a vertikálny gyroskop, čo jej umožňuje zamerať sa na rôzne vzdušné hrozby vrátane vrtuľníkov a dronov.

 

Prvé informácie o strele Saqr 358 boli na západe zverejnené zhruba pred dvoma rokmi, keď mala v Jemene zostreliť americký dron ScanEagle:

 

Konštrukcia rakety sa vyznačuje valcovým telom s tromi sadami aerodynamických plôch pre manévrovateľnosť a stabilitu a môže byť odpálená z jednoduchých pozemných stojanov alebo stojanov namontovaných na vozidle. Zahŕňa komerčne dostupné komponenty, ako napríklad plynovú turbínu Titan AMT a inerciálny senzorový modul Xsense Technologies. Proces štartu prebieha tak, že raketový stupeň strelu rozbehne na dostatočnú rýchlosť, potom sa oddelí a funkciu motora prevezme prúdový motor. Infračervené senzory a optický bezkontaktný zapaľovač umožňujú strele ničiť ciele črepinami aj bez priameho zásahu.

 

Počas návštevy Iránu sa o strelu Saqr 358 zaujímal bývalý ruský minister obrany S. Šojgu:

 

MQ-9 Reaper, predstavený 1. mája 2007, je viacúčelový, diaľkovo riadený bezpilotný letecký systém používaný americkým letectvom na spravodajské, pozorovacie, prieskumné (ISR) misie a presné údery na pozemné ciele. Je vybavený súpravou senzorov vrátane infračerveného, denného svetla a laserových označovačov a môže niesť užitočné zaťaženie až do hmotnosti 1 700 kg vrátane rakiet Hellfire a leteckých navádzaných bômb GBU-12 Paveway II alebo GBU-38 kalibru zhruba 227 kg (reálna hmotnosť bomby s príslušenstvom je vyššia okolo 250 kg). Na sebaobranu môže niesť protilietadlové strely AIM-9 Sidewinder alebo AIM-92 Stinger. Reaper môže pracovať vo výškach až 15 250 metrov a má dosah viac ako 1 900 kilometrov. Je ovládaný na diaľku a vďaka turbovrtuľovému motoru Honeywell TPE331-10 s výkonom 900 koní ponúka cestovnú rýchlosť 313 km/h. Jeho cena je asi 32 miliónov USD a bol exportovaný do viacerých štátov ako Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Holandsko, Poľsko, Veľká Británia a Španielsko. Prenajíma si ho India.

 

Jeden americký dron MQ-9 bol nad Čiernym morom zasiahnutý palivom vypusteným z ruskej stíhačky a havaroval, Ukrajina požaduje od USA ich dodávku

 

Menší ScanEagle je dron, ktorý bol predstavený v roku 2005. Ide o bezpilotné lietadlo s dlhou výdržou navrhnuté spoločnosťou Insitu, dcérskou spoločnosťou Boeingu, pre operácie v oblasti spravodajstva, sledovania a prieskumu (ISR). Môže letieť viac ako 24 hodín vo výškach až 4600 metrov. ScanEagle sa spúšťa pomocou katapultu a pristáva sa systémom SkyHook, ktorý eliminuje potrebu pristávacích dráh. Je vybavený elektrooptickými a infračervenými kamerami, ktoré poskytujú video a snímky v reálnom čase. Jeho malé rozmery spolu s hmotnosťou iba 18 kg umožňujú nasadenie v odľahlých oblastiach bez rozsiahlej infraštruktúry, vďaka čomu je vhodný pre rôzne misie, vrátane sledovania bojiska alebo námorného hliadkovania, pri rýchlosti 111 km/h. Tento dron lieta neozbrojený, bol široko exportovaný, ostal v Afganistane Talibanu, má ho Austrália, Brazília, Kamerun, Kanada, Kolumbia, Česko, Indonézia, Irak, Taliansko, Japonsko, Keňa, Libanon, Litva, Malajzia, Holandsko, Pakistan, Filipíny, Poľsko, Rumunsko, Saudská Arábia, Singapur, Španielsko, Tunisko, Veľká Británia a tiež Ukrajina. Jeho cena bola 3,2 milióna USD v roku 2006, momentálne bude vyššia.

 

Vzlet a pristátie dronu ScanEagle na lodi:

Záver. Rusom by sa hodil ďalší iránsky nápad na obranu pred pomalými ukrajinskými dronmi, ktoré napádajú ropné rafinérie a iné objekty. Kĺzavé bomby Yasin na cvičení vzdušných síl Korpusu stráže islamskej revolúcie predtým inšpirovali rozsiahle použitie ruských kĺzavých bômb s blokmi UMPK a ruské drony Geraň sa podobajú na iránske HESA Shahed 136.
MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov