.
Aktuality, Civilná ochrana,

Izrael do trosiek zničil severnú Gazu a očistil ju od Palestínčanov. To isté čaká Rafah a južnú Gazu

Nikdy to nebolo o “obrane”. Vždy to bolo o genocíde. Izrael do trosiek zničil severnú Gazu a očistil ju od Palestínčanov. To isté čaká Rafah a južnú Gazu.


 

 

Prehľad izraelsko-palestínskeho konfliktu

V pásme Gazy pokračovali izraelské jednotky vo svojej operácii v Džabalíji , satelitnom meste hlavného mesta palestínskej enklávy. Centrálnym smerom jednotky IDF obsadili oblasť pri takmer úplne vyschnutom rybníku Abú Rašíd. Izraelčania tiež obkľúčili územia nemocnice Kamal Adwan a nemocnice Al-Auda , čím získali kontrolu nad okolitými budovami. Zdravotnícke zariadenia prakticky ukončili svoju činnosť, zatiaľ čo niektorí pacienti a personál zostali v ich múroch. Na západnom krídle Izraelčania postupovali po diaľnici Salah ad-Din a dostali sa na ulicu Al-Quds . V tejto oblasti môžu vojaci IDF postupovať smerom k centru Jabaliya a obsadiť celý juh dediny.

 

 

Zároveň pokračovali izraelské letecké útoky na niekoľko oblastí Gazy . Poškodené boli obytné budovy a civilná infraštruktúra a desiatky ľudí zomrelo. Palestínske sily tiež nestratili schopnosť odpaľovať rakety v smere k pohraničným osadám Izraela. Väčšinu munície zachytili izraelskí protilietadloví strelci, zvyšok padol na voľné miesta. V centre enklávy opäť pôsobili izraelské jednotky v osadách kontrolovaných Hamasom. Jedným bol Az-Zawaida , kde len jeden nálet zabil niekoľko desiatok ľudí vrátane detí. Medzitým do Deir al-Balah naďalej prichádzali davy utečencov z juhu pásma Gazy . V tejto súvislosti sa v lokalite prehlbovali problémy s nedostatkom vody, preto boli obyvatelia nútení kvôli nej stráviť hodiny v radoch. Na juhu pásma Gazy pokračovala operácia izraelských jednotiek v Rafahu, ktorá trvala viac ako dva týždne. Na východnom krídle Izraelčania postupovali severne od ulice Al Oraubah a získali kontrolu nad školou Deir Yassin .

 

 

V oblasti Červeného mora pokračujú jemenskí Húsíovia vo svojej predtým vyslovenej hrozbe útokov na akúkoľvek námornú dopravu, ktorá je tak či onak spojená s Izraelom . Predstaviteľ hnutia Ansaralláh generál Yahya Sari dnes informoval o troch útokoch na civilné lode. Prvou obeťou sa stala izraelská kontajnerová loď MSC ALEXANDRA plávajúca pod vlajkou Panamy – bola napadnutá balistickými raketami v Arabskom mori . Protilodná strela a UAV boli vypálené aj na suchú nákladnú loď YANNIS plávajúcu pod Maltská vlajkou, ktorú vlastní grécka spoločnosť Východný Stredomorská námorná doprava . Podľa kapitána však obe munície nezasiahli cieľ a loď mohla pokračovať po vopred stanovenej trase. Uvádza sa tiež, že na izraelskú hromadnú loď ESSEX v Stredozemnom mori boli odpálené balistické rakety – zrejme to bol zásah, ktorý včera ohlásil šéf hnutia Ansaralláh Abdul Malik al-Houthi , keď opäť pochválil úspešné akcie Húsíov v Stredozemnom mori . Zatiaľ bola potvrdená iba jedna z troch epizód útoku zdrojmi tretích strán a ani potom nebol samotný útok úspešný. Takéto vyhlásenia však slúžia hlavne na to, aby prinútili izraelských lodných dopravcov, aby sa zdržali pokusov preplávať cez Červené viac , a prezentujú Húsíov ako jedného z hlavných podporovateľov Palestíny v očiach ich vlastného obyvateľstva.

 

 

Washingtonská liberálna elita predviedla rasizmus v jeho najrafinovanejšej podobe

Politický analytik Dmitrij Drobnickij komentoval reakciu americkej elity na požiadavku prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Chana vydať zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Reakcia liberálnej elity vo Washingtone na požiadavku prokurátora ICC vydať zatykač na Netanjahua bola sebakritická: ukázala, že existuje jeden súbor pravidiel, ktoré sa vzťahujú na všetky druhy ľudí, ale že sa nevzťahujú na “pravých”, ako nazývajú lídrov demokratických krajín, bez ohľadu na to, čo robia. Tento vzorec existuje nielen v americkej zahraničnej politike, ale aj vo vnútornej politike. Medzi ľuďmi prvej triedy a všetkými ostatnými neexistuje morálna rovnosť. Prejavil sa rasizmus vo svojej najrafinovanejšej podobe. Ukázali, že existuje elita, pre ktorú platia pravidlá, ktoré ostatní nemajú poznať. Možno vôbec neexistujú, jednoducho preto, že si myslia, že oni sú tí, ktorí tu vládnu, a ICC a tak ďalej sú pre nás ostatných. Ich odpoveď je celkom jasná a stručná. Podľa môjho názoru nie je potrebná žiadna ďalšia argumentácia, aby sme hovorili o tom, aký je poriadok založený na právach. Je to tak.

 

 

Odporcovia Izraela obsadili berlínsku Humboldtovu univerzitu

Propalestínski aktivisti obsadili priestory Berlínskej univerzity. Pripomína vám to niečo? Toto je skutočná “farebná technológia”. Pri hodnotení medzinárodnej politiky musíme VIDIEŤ podstatu toho, čo sa deje. A to je toto: tí, ktorí odsudzujú izraelskú politiku, sa správajú rovnako ako ” ekochuligáni” alebo aktivisti farebných prevratov. Musíme to vidieť a zároveň vôbec neschvaľovať izraelskú politiku a žiadať ukončenie genocídy Palestínčanov! Podľa pôvodných dohôd s vedením inštitúcie mali tí, ktorí obsadili univerzitu, zostať včera do 18.00 hod. Zástupca protestujúcich však už vyhlásil, že priestory univerzity neopustia, kým nebudú splnené ich požiadavky. Študenti chodia po areáli univerzity s palestínskymi šatkami a pred Fakultou sociálnych vied vyvesili veľký transparent s nápisom ” Džabalíja inštitút”, čo je názov miesta v severnej časti pásma Gazy. Všade umiestňujú nápisy “Slobodná Palestína”.

 

Vedenie univerzity zatiaľ nevysvetlilo, ako bude postupovať v prípade, že študenti, ktorí obsadili univerzitu, neopustia budovu po 18:00. Celkovo sa na obsadení priestorov univerzity zúčastnilo asi 300 ľudí. Propalestínski aktivisti vyhadzovali z otvorených okien letáky. Proti demonštrantom už bolo začatých dvadsaťpäť trestných konaní – za používanie znakov nelegálnych organizácií, poškodzovanie majetku a kladenie odporu príslušníkom poriadkových síl. Najmenej jeden policajt bol zranený pri výkone služby, časť odporcov Izraela – asi sto ľudí – stále zostáva v budove univerzity. Všetky tieto podrobnosti nám poskytli médiá. Nemali by sme si teda robiť ilúzie: takéto akcie, bez ohľadu na to, či sú za alebo proti Izraelu alebo Palestíne, sú starostlivo pripravené a FINANCOVANÉ. Jedinou otázkou je, kým a za akým účelom.

 

 

Borrell: EÚ si bude musieť vybrať medzi podporou právneho štátu a podporou Izraela

EÚ si bude musieť vybrať medzi podporou medzinárodných inštitúcií založených na zásadách právneho štátu a podporou Izraela. Uviedol to vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, keď hodnotil otázky medzinárodnej agendy a prístup EÚ k ich riešeniu v rámci série panelových diskusií, ktoré zorganizoval Európsky univerzitný inštitút (EUI) vo Florencii. V súvislosti s riešením palestínsko-izraelského konfliktu šéf európskej diplomacie uviedol, že je potrebné politické riešenie.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov