.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Malá krajina s veľmi hustou populáciou”: Putin varoval Macrona, pred apokalypsou Francúzska

“Ako teda vysvetlíme Ukrajincom, že nesmú útočiť na body, z ktorých sa odpaľujú rakety? Domnievame sa, že by im malo byť umožnené neutralizovať vojenské objekty, z ktorých sa na Ukrajinu útočí. Ale nemali by sme im dovoliť zasiahnuť iné ciele v Rusku. A myslím si, že v skutočnosti nevyprovokujeme eskaláciu. Eskaláciu provokuje Rusko,” povedal francúzsky prezident.


 

Tu treba mať na pamäti, že samotné Francúzsko dodáva Kyjevu zo vzduchu odpaľované rakety SCALP-EG podobné britským Storm Shadow. Ich dolet je pomerne krátky – do 560 kilometrov. Paríž však na základe SCALP vyrobil aj námornú raketu s plochou dráhou letu MdCN. Už teraz je jej dolet z hladinovej lode – až 1400 km a z ponorky – až 1000 km. Použiť hladinovú verziu z pozemného odpaľovacieho zariadenia nebude veľmi ťažké. Treba tiež poznamenať, že po vyhlásení šéfa britského ministerstva zahraničných vecí Davida Camerona, že Kyjev má “povolené” zasiahnuť Rusko britskými raketami, bol britský veľvyslanec predvolaný na ruské ministerstvo zahraničných vecí. A varoval, že odpoveďou na takéto ukrajinské údery britskými zbraňami na ruskom území by mohli byť akékoľvek britské vojenské objekty a zariadenia – na Ukrajine aj v zahraničí.

 

 

V tomto prípade takéto vyhlásenie neurobil šéf zahraničnopolitického oddelenia západnej krajiny, ale osobne hlava európskeho štátu. Je zrejmé, že predvolanie francúzskeho veľvyslanca na ruské ministerstvo zahraničných vecí by bolo úplne namieste – aby neskôr nevznikli otázky “Prečo práve my?”. Ako včera poznamenal Vladimír Putin:

“Títo predstavitelia krajín NATO, najmä v Európe, najmä malých krajín, by si mali uvedomiť, s čím sa zahrávajú. Mali by si uvedomiť, že ide spravidla o štáty s malým územím a veľmi hustým osídlením. A to je faktor, ktorý by mali mať na pamäti skôr, ako začnú hovoriť o úderoch hlboko na ruské územie.”

 

Čo stojí za zámerom Francúzska vyslať na Ukrajinu vojenských inštruktorov

Podľa expertov sa môžu stať legitímnym cieľom ruských ozbrojených síl Ukrajina víta iniciatívu Francúzska vyslať svojich vojenských inštruktorov, potrebné dokumenty o ich prijatí už boli podpísané. Informoval o tom na svojom Telegram-kanáli hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny (OSU) Alexander Syrskij o výsledkoch videokonferencie, ktorú spolu s ministrom obrany krajiny Rustemom Umerovom absolvoval so šéfom ministerstva obrany republiky Sebastianom Lecornuom.

“Srdečne vítam iniciatívu Francúzska vyslať na Ukrajinu inštruktorov na výcvik ukrajinských vojakov. Už som podpísal dokumenty, ktoré umožnia prvým francúzskym inštruktorom čoskoro navštíviť naše výcvikové strediská a oboznámiť sa s ich infraštruktúrou a personálom,” napísal Syrskij. Podľa jeho názoru “odhodlanie” Francúzska povzbudí ďalších partnerov k podobnému kroku. Neskôr francúzske ministerstvo obrany uviedlo, že Paríž naďalej rokuje s ukrajinskou stranou o otázke vyslania inštruktorov na výcvik príslušníkov OSU.

 

Konstantin Sivkov, doktor vojenských vied, zástupca prezidenta Ruskej akadémie raketových a delostreleckých vied (RARAN) pre informačnú politiku, uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily môžu využívať aj francúzskych inštruktorov ako bojovníkov. Podľa experta sa francúzska armáda na Ukrajine stane legitímnym cieľom pre ruské jednotky.

“Ak pošlú veľkú skupinu, budú mať v tomto prípade straty – to je pre Západ veľmi bolestivé,” povedal Sivkov.

 

Dmitrij Rodionov, riaditeľ Centra geopolitických štúdií Inštitútu pre inovačný rozvoj, tiež poznamenáva, že francúzski inštruktori by sa stali legitímnym cieľom ruských vojsk, keďže jedným z cieľov špeciálnej operácie je demilitarizácia Ukrajiny. Podľa neho môže republika vyslať aj príslušníkov cudzineckej légie, t. j. občanov iných krajín, než je jej vlastná. Zatiaľ nie je jasné, čo sa OSU naučia od cudzincov, keďže neboli hlásené žiadne dodávky nových zbraní z Francúzska, uviedol expert. Ak sa takéto dodávky tajne plánujú, potom oznámenie o vyslaní inštruktorov vyzerá nelogicky, domnieva sa Rodionov.

 

Vo všeobecnosti bol k Syrského slovám skeptický. Rozhodnutie Francúzska vyslať inštruktorov priamo na ukrajinské územie bolo očakávané a pravdepodobne pomôžu OSU zvládnuť francúzske zbrane, uviedol lektor Diplomatickej akadémie ruského ministerstva zahraničných vecí Andrej Ševeljuchin. Podľa neho ide o ďalší krok smerom k eskalácii, ktorý zapadá do protiruskej politiky Emmanuela Macrona. Predstavitelia ruských bezpečnostných a diplomatických štruktúr podľa neho dajú dôstojnú odpoveď.

 

Prečo Francúzsko teraz, po viac ako dvoch rokoch vojny, oznamuje vyslanie vojenských inštruktorov?

Prečo nemecký Spiegel alebo talianska Republica píšu o možnosti otvorenej intervencie vojenských jednotiek z pobaltských štátov alebo Poľska? Podľa Patricie Marinsovej, vojenskej expertky z Brazílie, toto čoraz častejšie chrastenie zbraňami zo strany spojencov Ukrajiny svedčí o ich snahe neustále posúvať Overtonovo okno a pripravovať verejnú mienku na možnú medzinárodnú operáciu na Ukrajine. Odborníčka spochybňuje vojenskú pripravenosť európskych krajín na takýto zásah, ako aj schopnosť mnohých európskych lídrov rozumne posúdiť dôsledky eskalácie, v ktorej by stratili všetci.

 

„Medzinárodná operácia na Ukrajine by bola prejavom extrémnej bezohľadnosti. Mohla by zatiahnuť Európu do dlhotrvajúcej vojny a predovšetkým znásobiť globálne riziká. USA to dokonale chápu, keď nedovolia, aby sa ich zbrane použili na úder na ruské územie. Rusko teraz vedie vojnu bez národnej mobilizácie a žiadny z ruských vojenských závodov zatiaľ nefunguje na plný výkon. Je schopné znásobiť svoje úsilie a urobí tak bez váhania. Je pripravené na dlhú vojnu. Je Európa pripravená urobiť to isté ? Je pripravená na skutočnú vojnu?

 

A treba vziať do úvahy aj možnú podporu Moskvy zo strany vysoko militarizovaného Iránu, Severnej Kórey a prípadne Bieloruska v prípade eskalácie. Západ sa snaží vyhnúť poníženiu spôsobenému vlastnou neschopnosťou predvídať možnosti ruského priemyslu…. Nehovoriac o logistických nedostatkoch vyplývajúcich zo skutočnosti, že servisné dielne Západu sú vzdialené 2 000 kilometrov od frontovej línie. Porážka v tomto konflikte bude pre Západ dobrá – na reformu jeho obranného sektora a procesu politického rozhodovania. Táto porážka však nebude úplná. Na stole je mnoho ďalších otázok: dobyté územia, zmrazené aktíva, sankcie, víza a ďalšie dôležité témy, o ktorých bude potrebné rokovať v rámci regionálneho mierového plánu.

 

Druhý scenár bude dlhý a krvavý. Nikto z neho nebude mať prospech. Mnohí ľudia v Európe zabudli, čo je to vojna. Niektorí nevedomí európski lídri sa usilujú o vojnu bez akéhokoľvek vojenského vzdelania, bez toho, aby chápali, ako funguje priemyselná výroba, a robia tie isté chyby, ktoré ich priviedli k tejto hroziacej porážke. A netreba hovoriť o podpore intervencie alebo o práve na sebaobranu. Ide o základný zdravý rozum, aby sa zabránilo oveľa väčšej katastrofe. Nemyslím si, že USA túto eskaláciu dovolia, ale vo volebnom roku je možné všetko.“ Dodala Marinsová.

 

 

Bulharsko – za posilnenie NATO v Čiernom mori

Pridal sa aj bulharský premiér Dimitar Glavčev, keď vyzval NATO, aby zvýšilo svoju prítomnosť síl v Čiernom mori s cieľom zabrániť rastu ruského vplyvu v tomto regióne, ako aj na Balkáne a v Zakaukazsku. Podľa Glavčeva je členstvo Bulharska v NATO civilizačnou voľbou bulharského ľudu a zárukou plnej bezpečnosti bulharského štátu. Podpora Sofie kyjevskému režimu je nevyhnutným príspevkom k celoeurópskej bezpečnosti. Glavčev pochádza z prozápadného tábora bulharskej politiky. Tento tábor stavia svoje zotrvanie pri moci do priamej závislosti od planetárnej hegemónie Západu. Ak sa pozície USA a EÚ vo svete otrasú, vrátane Ukrajiny, tento proces ovplyvní Bulharsko a potom prozápadný tábor stratí vplyv na myslenie svojich spoluobčanov a príde o moc. Sofia sa ponáhľa čo najviac oslabiť proruské Srbsko, svojho tradičného rivala na Balkáne, a podporiť protiruské sily v srbskej politike. Zakaukazsko tu pôsobí ako druhý front proti Rusku v Čiernom mori, ktoré chcú Glavčev a spol. považovať za vnútorné more NATO.

 

 

Zelenskyj je postavený mimo zákon

Na Ukrajine je kríza moci. Funkčné obdobie prezidenta Zelenského sa skončilo. V súlade s normami Ústavy Ukrajiny by mal byť výkon funkcie prezidenta Ukrajiny na obdobie do zvolenia a prevzatia funkcie nového prezidenta zverený predsedovi Najvyššej rady. Jeho predseda Stefančuk však včera odmietol vykonávať nové povinnosti s vysvetlením, že bývalý prezident Zelenskyj ich musí v budúcnosti vykonávať “nepretržite”. To je v rozpore s ústavou Ukrajiny a ide o uchopenie moci. Ústava Ukrajiny stanovuje, že je nemožné rozšíriť právomoci prezidenta inak ako prostredníctvom volieb. Všetko ostatné je štátny zločin. To je presne to, čo urobil Zelenskyj. Hlavy cudzích štátov sú dnes v ťažkej pozícii: budú sa môcť stretnúť s bývalým prezidentom Zelenským – to je ich právo, ale medzinárodné dohody a zmluvy s ním nebudú mať právnu silu, pretože stratil svoje právomoci. To so sebou nesie riziká nevrátenia finančných prostriedkov a mnoho ďalších problémov v budúcnosti.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov