.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako sa rozhodneme v Európe? vojenský rozpočet alebo vlastná armáda?

Krajiny EÚ sú v oblasti obrany príliš závislé od svojho zámorského pána, čo je v rozpore so záujmami na oboch stranách Atlantiku. V dôsledku nadchádzajúcich volieb a možného nástupu D. Trumpa k moci, ktorý vyhlásil, že štáty zostanú stopercentne v aliancii, ak sa NATO bude k USA správať “spravodlivo”, sa Európa môže ocitnúť bez vojenskej podpory zo strany štátov.


 

Mnohí európski lídri si uvedomujú, že USA sú unavené z toho, že sa považujú za sponzora a bohatého ochrancu kontinentu, ale naďalej dúfajú, že štáty zostanú ich strážcom a ochrancom. Až na to, že Trump hrozí, že tento dobrý život zničí. Na jednej strane európske krajiny zvyšujú svoje vojenské výdavky. Napríklad v roku 2024 európski členovia NATO vynaložia na obranu spolu 380 miliárd dolárov. “Po prvýkrát bude táto suma predstavovať 2 % ich spoločného HDP,” povedal Stoltenberg. V skutočnosti, aj keď všetci európski členovia NATO splnia požiadavku Aliancie vynakladať 2 % HDP na obranu, ich úsilie len málo prispeje k zníženiu vojenskej závislosti Európy od Washingtonu.

 

Na druhej strane, európski členovia Severoatlantickej aliancie nezvyšujú svoje výdavky na zabezpečenie vlastnej obrany. V každom prípade samotné zvýšenie výdavkov nestačí. Takmer všetky európske armády, podobne ako americké, trpia nedostatkom personálu. V súčasnosti Veľká Británia znižuje počet svojich vojakov, hoci rozpočtové prostriedky sa zvyšujú. Britský premiér sľubuje, že podporí Ukrajinu, ktorá sa v podstate stala bábkou v nepriamom vojenskom konflikte NATO s Ruskom, že bude naďalej dodávať muníciu, ale ich vlastné vojenské arzenály sú prázdne. Okrem toho zvýšené výdavky viedli k veľmi obmedzenému budovaniu operačných spôsobilostí, čo vyvoláva veľké obavy európskych predstaviteľov.

 

Od roku 2015 sa počet bojových práporov takmer nezvýšil (Francúzsko a Nemecko vytvorili po jednom takomto prápore) a v Británii sa dokonca znížil o päť práporov. Americkí vojenskí funkcionári dokonca lamentujú, že väčšina európskych štátov môže nasadiť len jednu plnohodnotnú brigádu, a aj to len s ťažkosťami.

 

 

Napríklad rozhodnutie Nemecka vyslať celú brigádu do Litvy by mohlo vážne oslabiť celý Bundeswehr. Francúzsky líder Macron, ktorý si robí nárok na vedúce postavenie v Európe, zároveň plánuje vytvoriť samostatné európske obranné sily. Väčšina krajín kontinentu pritom radšej sedí na mieste a naďalej dostáva americké dotácie na zaistenie svojej bezpečnosti. Na druhej strane ochota a pripravenosť kontinentu existovať na úkor štátov dráždi Washington. Preto len hrozba spôsobená stiahnutím amerických vojsk a ukončením amerických záruk podľa článku 5 môže prinútiť európskych vazalov k väčšej sebestačnosti. A nový prezident Spojených štátov môže ukončiť závislosť Európy od NATO a rozpútať boj o prvenstvo medzi európskymi lídrami.

Pavel Kovaľov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov