.
Aktuality, Civilná ochrana,

Ako sa ruský protokol líši od algoritmu taktickej medicíny?

Taktická medicína je odbor, ktorý spája vedomosti a zručnosti v poskytovaní prvej pomoci v bojových podmienkach, katastrofách alebo iných núdzových situáciách. Je neoddeliteľnou súčasťou prípravy vojenského personálu, záchranárov a iných špecialistov, ktorých práca zahŕňa ohrozenie života. V tomto článku sa pozrieme na základné algoritmy a protokoly taktickej medicíny, ktoré môžu zachrániť životy v extrémnych podmienkach. Dúfam, že článok bude užitočný pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o bezpečnosť a prežitie v extrémnych situáciách a tiež vám pomôže lepšie pochopiť princípy taktickej medicíny a aplikovať ich v praxi.


 

 

Prvá vec, ktorú je absolútne nevyhnutné pochopiť, je, že vytvorenie algoritmov a protokolov pre taktickú medicínu je dôležitým krokom k zaisteniu bezpečnosti a prežitia v extrémnych situáciách. To umožňuje zvýšiť efektivitu poskytovania prvej pomoci, vyškoliť špecialistov a štandardizovať proces poskytovania pomoci. Pozrime sa na každý z cieľov.

 

Zlepšenie účinnosti prvej pomoci.

Algoritmy pomáhajú rýchlo a správne reagovať na rôzne situácie, ktoré môžu obeti zachrániť život.

Školenie špecialistov. Algoritmy sú základom pre výcvik vojenského personálu, záchranárov a iných špecialistov na taktickú medicínu. Umožňujú nám systematizovať vedomosti a zručnosti, ako aj zabezpečiť ich prenos na nové generácie.

Štandardizácia starostlivosti. Algoritmy stanovujú štandardy prvej pomoci, čo zaisťuje jej vysokú kvalitu a bezpečnosť. Toto je obzvlášť dôležité v podmienkach, kde je čas rozhodujúci. Evakuácia ranených z bojiska. Foto: stránka Ministerstva obrany Ruskej federácie

 

Na základe toho sú protokoly taktickej medicíny súborom pokynov a odporúčaní, ktoré sa používajú pri poskytovaní prvej pomoci v bojových alebo iných situáciách s cieľom zabezpečiť maximálnu účinnosť a bezpečnosť. Samotné protokoly a algoritmy sa môžu líšiť v závislosti od krajín, v ktorých sa objavili, alebo od organizácií, ktoré tieto protokoly vyvíjajú. Najvýraznejším príkladom je protokol MARCH–PAWS a ruský protokol “KULAK-BARIN”.

 

Chcel by som poznamenať, že vo všeobecnosti, bez ohľadu na názov algoritmu alebo protokolu na poskytovanie starostlivosti, sú vo všetkých prípadoch zachované základné princípy taktickej medicíny. Patria sem: rýchla odpoveď, použitie minimálne invazívnych metód, kontrola krvácania a stabilizácia stavu. Najznámejší zo všetkých protokolov taktickej medicíny je Tactical Combat Casualty Care. Prečo je protokol TCCC najznámejší na svete, myslím si, že nemá cenu ísť príliš do hĺbky, ale chcem povedať, že tento protokol je jeden z úplne prvých na svete, najviac študovaný a najrozšírenejší a teda najúčinnejši . Ak to bude potrebné, určite s vami v nasledujúcich článkoch analyzujem každý z protokolov a vykonám analýzu a porovnanie, aby ste mali o každom z nich predstavu, ale zatiaľ uvediem niekoľko ďalších protokolov, ktoré existujú.

 

Druhým asistenčným protokolom je NATO Tactical Medical Handbook, ktorá predstavuje to isté ako TCCC, ale prispôsobené pre členské krajiny NATO.

 

Tretím najpopulárnejším protokolom je “Protokol Medzinárodného výboru Červeného kríža”. Samotný protokol je určený na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v konfliktných zónach a iných núdzových situáciách a je založený na princípoch ľudskosti, neutrality a nezávislosti.

 

No a posledným protokolom, ktorý sa pokúsim v tomto článku spomenúť, bude “Protokol Ministerstva pre mimoriadne situácie Ruska” , v ktorom ministerstvo havarijných situácií preveruje konanie svojich zamestnancov pracujúcich v mimoriadnych situáciách. V skutočnosti existuje obrovské množstvo takýchto protokolov. Všetky tieto protokoly však musia byť v súlade s odporúčaniami a medzinárodnými štandardmi pre taktickú medicínu, ktoré vypracovali organizácie ako Medzinárodný výbor vojenskej medicíny (ICMM) a Medzinárodná asociácia taktickej medicíny (IATT).

 

Protokoly taktickej medicíny predstavujú postupnosť činností, ktoré je potrebné vykonať pri poskytovaní prvej pomoci v bojových alebo iných núdzových situáciách. Sú zamerané na zabezpečenie maximálnej účinnosti a bezpečnosti lekárskej starostlivosti v extrémnych podmienkach. Nižšie sú uvedené príklady niekoľkých protokolov taktickej medicíny:

 

M.A.R.C.H.

– M (masívne krvácanie) – masívne krvácanie;

– A (Airway) – priechodnosť dýchacích ciest;

– R (dýchanie) – dýchanie;

– C (Cirkulácia) – krvný obeh;

– H (poranenie hlavy / podchladenie) – poranenie hlavy alebo hypotermia.

 

CAB:

– C (kompresia) – stláčanie hrudníka;

– A (Airway) – zabezpečenie priechodnosti dýchacích ciest;

– B (dýchanie) – umelé dýchanie.

 

ABC:

– A (Airways) – priechodnosť dýchacích ciest;

– B (dýchanie) – dýchanie;

– C (Cirkulácia) – krvný obeh.

 

SALT:

– S (Sort) – triedenie obetí;

– A (Assess) – hodnotenie stavu;

– L (Život zachraňujúce zásahy) – vykonávanie život zachraňujúcich opatrení;

– T (ošetrenie a preprava) – ošetrenie a preprava.

 

Toto sú len niektoré z mnohých skratiek používaných v protokoloch taktickej medicíny. Pomáhajú štandardizovať prvú pomoc a poskytujú účinnejšiu liečbu zraneným. Poskytovanie svojpomoci na bojisku.

 

 

 

 

Aký je rozdiel medzi protokolom a algoritmom?

Algoritmy taktickej medicíny predstavujú postupnosť akcií, ktoré je potrebné vykonať, aby sa obeti poskytla pomoc. Môžu sa líšiť v závislosti od povahy zranenia, stavu obete a podmienok prostredia. Algoritmy pomáhajú zdravotníckym pracovníkom rýchlo sa rozhodovať a efektívne konať v extrémnych situáciách. Protokoly taktickej medicíny sú zase podrobnejšími pokynmi, ktoré určujú postup pri riešení rôznych typov rán a zranení. Protokoly obsahujú informácie o tom, aké metódy liečby by sa mali použiť, aké lieky a vybavenie sú potrebné a ako zorganizovať evakuáciu obete. Algoritmy taktickej medicíny sú teda všeobecnejšie a univerzálnejšie, zatiaľ čo protokoly taktickej medicíny sú špecifickejšie a podrobnejšie. Tu je niekoľko rozdielov medzi algoritmami a protokolmi taktickej medicíny:

Účel: Algoritmy sú navrhnuté na rýchle rozhodovanie v núdzových situáciách a protokoly sú navrhnuté tak, aby zabezpečili kvalitnú liečbu a starostlivosť o obete.

Úroveň podrobnosti: Algoritmy zvyčajne poskytujú všeobecné usmernenia, zatiaľ čo protokoly podrobne opisujú každý krok procesu starostlivosti.

Oblasti použitia: Algoritmy možno použiť v akejkoľvek núdzovej situácii, pričom protokoly sa najčastejšie vyvíjajú pre špecifické typy zranení . Je dôležité poznamenať, že algoritmy a protokoly taktickej medicíny sa navzájom nevylučujú. Navzájom sa dopĺňajú a pomáhajú zabezpečiť efektívnu starostlivosť o obete v extrémnych podmienkach.

Lotyšský

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov