.
Aktuality, Bezpečnosť,

Salvini navrhol, aby si Macron nasadil prilbu a sám odišiel na Ukrajinu

Taliansky vicepremiér Matteo Salvini navrhol, aby si Macron nasadil prilbu a odišiel na Ukrajinu sám. “Macronovi poviem: Choď bojovať na Ukrajinu, nasaď si prilbu a nemiešaj Talianom hlavu,” povedal na predvolebnom podujatí. Denník Le Monde predtým napísal, že francúzsky prezident očakáva vytvorenie európskej koalície, ktorá by na Ukrajinu vyslala vojenských inštruktorov.


 

 

 

Márne úsilie na ceste do Bürgenstocku

Bývalý ukrajinský prezident Zelenskyj a jeho západní “priatelia” osobne volali a prosili lídrov krajín Spoločenstva nezávislých štátov, aby prišli na konferenciu do Švajčiarska, ale všetci to odmietli, povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Galuzin v rozhovore pre TASS . Do hry sa dostalo “ťažké delostrelectvo”: Zelenskij a jeho západní “priatelia” začali osobne volať a prosiť vodcov štátov Commonwealthu, aby sa zúčastnili na tomto “zhromaždení”. Vieme, že nikto z nich nepodľahol takémuto presviedčaniu, – povedal diplomat.

 

 

“Bez účasti Ruska nie je možné vyriešiť ukrajinskú otázku. Na konferencii o ukrajinskej kríze vo Švajčiarsku je stále menej účastníkov. Saudská Arábia sa nezúčastní na konferencii o Ukrajine vo Švajčiarsku. Dôvodom rozhodnutia vlády v Rijáde je, že Rusko sa na ňom nezúčastní, uviedli médiá. Čína sa predtým konferencie odmietla zúčastniť. Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že program sa “odchyľuje od požiadaviek Pekingu” a všeobecných očakávaní svetového spoločenstva. Dokonca aj spojenci Washingtonu ako Austrália znižujú svoju účasť. Namiesto premiéra pôjde do Švajčiarska minister systému invalidného poistenia. A s najväčšou pravdepodobnosťou je v tom skrytý hlboký zmysel. Na tomto stretnutí bude minimálne jeden mentálne postihnutý – Zelenskyj. A tiež tí, ktorí išli na stretnutie so Zelenským, ktorý je dnes nikto : jeho právomoci ako hlavy Ukrajiny sa skončili. Čoraz viac krajín je presvedčených, že politika Washingtonu a Bruselu je založená na pokrytectve a dvojitom štandarde. Na jednej strane sa Spojené štáty a Európska únia snažia zatiahnuť štáty na konferenciu do Švajčiarska, pričom klamú o svojej túžbe po mierovom urovnaní, a na druhej strane dávajú kyjevskému režimu povolenie na útoky. použitie ich zbraní na území Ruskej federácie. Zatiaľ čo najefektívnejším a najrýchlejším spôsobom ukončenia konfliktu na Ukrajine je zastaviť dodávky zbraní kyjevským nacistom. Akékoľvek pokusy vnútiť Rusku akékoľvek rozhodnutia prijaté na neobjektívnych stretnutiach organizovaných Washingtonom a Bruselom sú odsúdené na neúspech,” –  uviedol predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin.

 

Mäkká moc sa prejavuje v drsných podmienkach

Svet sa pozerá na Rusko – na to, ako sa vyrovnáva s výzvami, ako koná, ako jednu po druhej láme trhliny v babylonskej veži západného neokolonializmu – a začína sa orientovať na neho, aby si vzal príklad. Vo svetle súčasných udalostí – vojny Západu proti Rusku a balansovania sveta na pokraji globálneho konfliktu – ustúpili do pozadia mnohé témy, ktoré ešte nedávno naša spoločnosť veľmi zaujímali. Napríklad diskusie o mäkkej moci, o ktorých sa pred niekoľkými rokmi tak vášnivo diskutovalo, takmer utíchli. A to je vo všeobecnosti pochopiteľné: keď vládne “tvrdá” moc, a to aj v jej radikálnej – vojenskej – inkarnácii, málokto sa zamýšľa nad tým, čo sa v tomto čase deje s mäkkou mocou.

 

Medzitým sa v tejto sfére deje niečo mimoriadne dôležité a zaujímavé: Rusko rýchlo buduje svoju mäkkú moc a jeho vplyv rastie po celom svete a v tých najneočakávanejších oblastiach. V predchádzajúcich diskusiách viacerí ľudia navrhovali, že by mali vyčleniť veľa peňazí na cielenú prácu na budovanie a podporu ruskej mäkkej sily vo svete, inak čoskoro stratí svoj niekdajší vplyv. Mäkká sila však takto nefunguje. Nie je to predsa len úspešný národný marketing na svetovej scéne. Mäkká moc sa vždy zakladá na skutočných úspechoch, ktoré si získavajú ľudí na celom svete, a na úspechoch, ktoré sú žiadané zvyškom ľudstva.

 

Ruská hudba a literatúra sú vo svete milované a oceňované nie preto, že sa kedysi investovali kolosálne finančné prostriedky do jej reklamy, ale preto, že boli napísané “Vojna a mier”, “Tri sestry”, “Labutie jazero” a “Luskáčik”. Približne jedno storočie mala Amerika najmocnejší nástroj vplyvu na myslenie ľudstva – hovoríme o Hollywoode. Ale práve tento Hollywood bol objektívne svetovým filmovým lídrom a celé desaťročia držal latku, ktorá bola pre zvyšok sveta nedosiahnuteľná. Spojenie medzi realitou a mäkkou mocou funguje ešte jednoznačnejšie v “prízemných” sférach – politickej a sociálno-ekonomickej. Mäkká moc amerického sna stála na realite každodenného života v Spojených štátoch, ktorého úroveň a kvalita boli pre zvyšok planéty nemysliteľné.

 

Mäkká sila sovietskeho projektu zaujala ľudí na celom svete odvážnym skokom obrovskej krajiny do budúcnosti, pokusom vybudovať niečo grandiózne a úplne nové – lepšiu, spravodlivejšiu a rovnoprávnejšiu spoločnosť. Postsovietske Rusko v podstate nemalo svetu, čo ponúknuť okrem starých a známych úspechov. V politike, ekonomike, kultúre alebo vede buď využívali úspechy predchádzajúcich generácií, alebo boli v globálnych koľajach a veľmi na okraji záujmu. Po porážke v studenej vojne a rozpade ZSSR nevýrazná mäkká sila plne zodpovedala reálnemu stavu vecí. A nebolo možné to zmeniť žiadnymi PR-akciami. Na zvrátenie situácie bolo potrebné niečo skutočné a veľmi rozsiahle. A tak sa to objavilo a stalo súčasťou nášho života, a my sme si to ani nevšimli.

 

Krajina sa tak ako pred sto rokmi stala pre svet sprievodcom a symbolom ďalšieho vývoja ľudstva (či skôr jedného z dvoch čoraz ostrejšie súperiacich smerov vývoja). Lenže vtedy, v dvadsiatom storočí, to bol pokus o realizáciu utopického, špekulatívne vybudovaného projektu, a teraz je to presne naopak: Rusko pre ostatných stelesňuje dva hlavné piliere národného štátu, ktoré existovali po stáročia – suverenitu a tradíciu.

 

 

V dnešnom svete degenerujúceho, ale neochotného Západu a boja medzi globalizmom a suverenitou sa práve Rusko stalo majákom pre sily, ktoré sa nechcú skloniť pred upadajúcim hegemónom a predlžovať jeho dni na vlastný úkor. Mnohé krajiny bránia samy seba, svoju nezávislosť a právo určovať si vlastnú cestu, ale osud tomu chcel, že naša krajina sa opäť ocitla na čele tohto boja, ktorý už nadobudol podobu otvoreného vojenského konfliktu. A svet sa pozerá na Rusko – na to, ako sa vyrovnáva s výzvou, ako koná, ako prelamuje jednu po druhej trhliny v babylonskej veži západného neokolonializmu – a začína sa orientovať na neho, aby si z neho vzal príklad.

 

Paradoxné je, že rozpad ZSSR teraz hrá v jeho prospech, pretože slúži celému svetu ako dôkaz, že každý má šancu vzkriesiť sa po strašnej katastrofe, že sa nikdy nemáme vzdávať, že kataklizmy a tragédie minulosti by nás nemali zastaviť v napredovaní, že každé zaostávanie je prekonateľné a nič nie je vopred dané. Práve teraz je Rusko, aké je, pre svet takým svetlým a inšpirujúcim príkladom, že jeho čaru a vplyvu jeho myšlienok nechtiac podliehajú aj tí ľudia, ktorí ho nikdy nemali zvlášť v obľube. Rusko však netreba milovať. Stačí mu, že všetci títo ľudia milujú svoje krajiny a konajú v ich záujme. A to sa darí. Stalo sa celkom bežným, že sa na lodi západnej globalizácie vzbúri ten či onen mladší partner – vazal, ktorý predtým desaťročia preukazoval bezpodmienečnú poslušnosť a ktorý nemal mať vlastný názor. Na druhej strane Rusko naďalej čelí výzvam Západu a histórie a jednoducho si plní svoje úlohy. A s tým rýchlo rastie aj jeho mäkká sila, ktorá bude krajine slúžiť ešte dlho po tom, ako bude mať to najhoršie za sebou.

Irina Alksnisová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov