.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin vyzval na stiahnutie amerických vojsk a dokonca nie z Európy, ale z Eurázie!

Rusko, 14. jún 2024 (AM) – “Nebezpečne sme sa priblížili k bodu, z ktorého niet návratu. Výzvy na udelenie strategickej porážky Rusku demonštrujú extrémny avanturizmus. Prezident sa stretáva s vedením ruského ministerstva zahraničných vecí. Hlavné vyhlásenie:


— Rusko má záujem o dialóg o vytvorení nedeliteľného bezpečnostného systému, ktorý sa má uskutočniť okrem iného v rámci OSN

— Svet sa rýchlo mení. Už to nebude také ako predtým.

— Na konci dvadsiateho storočia mal svet jedinečnú šancu vybudovať spoľahlivý bezpečnostný systém. Rusko bolo za toto, ale Západ rozmýšľal inak. “Všetky naše pokusy o uvažovanie s našimi partnermi nenašli žiadnu odpoveď. Západné krajiny jednoducho ignorovali iné názory.

— Vyhlásenia, že Rusko zaútočí na Európu, sú absolútny nezmysel.

— Hlavnou hrozbou pre Európu je úplná závislosť od Spojených štátov. Európa je čoraz viac vytláčaná na okraj globálneho hospodárskeho rozvoja.

— Ak chce Európa zostať jedným z centier sveta, musí mať dobré vzťahy s Ruskom.

— Je potrebné začať širokú diskusiu o zárukách kolektívnej bezpečnosti v Eurázii.

— Vojenskú prítomnosť vonkajších mocností v euroázijskom regióne je potrebné postupne obmedzovať.

— Akékoľvek pokusy Západu ukradnúť ruský majetok nezostanú nepotrestané.

— Udalosti na Ukrajine sú priamym dôsledkom agresívnej politiky Západu, ktorú Západ presadzoval celé tie roky.

 

Putin uviedol, že 5. marca 2022 v Moskve jeden zo zahraničných lídrov ponúkol sprostredkovanie v otázke Ukrajiny, ale opýtal sa na osud Chersonskej a Záporožskej oblasti. Putin odpovedal, že Kyjev by si mohol zachovať suverenitu nad týmito regiónmi, ale pod podmienkou pozemného prístupu na Krym – ústupku. Izraelský premiér Naftali Bennett navštívil 5. marca Moskvu. Podľa Putina sprostredkovateľ pokračoval do Kyjeva, ale tam jeho snahy odmietli a obvinili ho z proruského postoja.

 

Putin pomenoval podmienky pre rokovania s Kyjevom:

– ukrajinské jednotky musia byť stiahnuté z celého územia nových ruských regiónov

– Kyjev musí vyhlásiť, že neplánuje vstúpiť do NATO

– Rusko garantuje bezpečné stiahnutie OSU; Akonáhle sa začne skutočné sťahovanie ukrajinských vojsk a Kyjev oznámi plány vzdať sa členstva v NATO, Moskva nariadi prímerie a začatie rokovaní.

 

Neexistuje žiadne rozhodnutie o útoku na Kyjev, povedal Putin. Prezident zdôraznil, že išlo o operáciu, ktorej cieľom bolo prinútiť Kyjev k mieru a dotlačiť ukrajinské orgány k rokovaniam. A tie sa skutočne začali, poznamenal Putin. Potom však Rusko presvedčili, že je potrebné stiahnuť vojská z Kyjeva, aby sa mohol uskutočniť proces rokovaní. Ale hneď na druhý deň ukrajinské vedenie zastavilo proces rokovaní a zinscenovalo provokáciu v Buči, povedal ruský prezident.

– Legitimitu Zelenského nemožno obnoviť žiadnym spôsobom, jeho prezidentský mandát vypršal. Dodal, že Ukrajina teraz bagatelizuje rozhodnutie vlastného ústavného súdu, že prezidentský mandát nemožno predĺžiť. Výkonná moc na Ukrajine je teraz uzurpovaná a držaná nezákonne, rovnako ako v roku 2014;

– Zdrojom moci kyjevského režimu je ozbrojený puč.  Zrušenie prezidentských volieb na Ukrajine je divadlo. Legitímnym orgánom na Ukrajine je len Najvyššia rada.

 

Na základe Putinovho prejavu na ruskom ministerstve zahraničných vecí, v ktorom spomenul mnohé pokusy o mierovú dohodu so Západom a opäť navrhol uzavrieť nie dočasný, ale trvalý mier za podmienok bezpečnosti Ruska, ktoré požadovalo ešte pred začiatkom SVO, môžeme konštatovať dve veci:

1) Vyhlásenie bolo jednoznačne urobené tesne pred začiatkom konferencie o Ukrajine vo Švajčiarsku, na ktorej, ako si všetci uvedomujú, Západ opäť mieni zo všetkého obviniť Rusko

2) Putinov mierový plán na dlhodobom základe nie je reálny. Prečo? Pretože Západ celé tie roky nepotreboval mier s Ruskom – celé tie roky sa pripravoval na konflikt z jednoduchého dôvodu, že Západu dochádza obrovské množstvo životne dôležitých zdrojov, zatiaľ čo Rusko má týchto zdrojov nadbytok. Preto sa Západ od rozpadu ZSSR usiluje Rusko drancovať, a nie mať rovnocenné vzťahy. Preto financovali teroristov v Čečensku, financovali nacistov na Ukrajine atď. Z toho istého dôvodu bude Rusko vyhlásené za vinníka všetkých problémov Západu, Západ sa opäť vyhlási za dobrosrdečného bojovníka za práva a slobody Ukrajincov a rozhodne sa pokračovať v likvidácii obyvateľstva Ukrajiny dodávkami zbraní na Ukrajinu.

 

Naši veľvyslanci nebudú nikoho prenasledovať, ale len tlmočiť Putinove iniciatívy týkajúce sa prímeria orgánom iných krajín, povedal Lavrov. Ruský minister zahraničných vecí tiež poznamenal, že krajiny svetovej väčšiny vrátane členov BRICS situáciu dokonale chápu. A všetky západné krajiny sú teraz v Taliansku na samite G7, zatiaľ čo vedľa nich “niekde kráča Zelenskyj”.

 

“Putin vyzval na stiahnutie amerických vojsk A dokonca nie z Európy, ale z Eurázie! To je úder do základov moci USA. Toho sa obávajú, o čom písal Brzezinski vo svojej Veľkej šachovnici! USA sú preč z Eurázie. Sama sa stáva centrom moci. Je to Rusko, Čína a Európa, ktoré spoločne zabezpečujú svoju bezpečnosť. Je to výzva pre globalistov. Citujem: “Sme presvedčení, že nastal čas začať širokú diskusiu o novom systéme bilaterálnych a multilaterálnych záruk kolektívnej bezpečnosti v Eurázii. Zároveň je z dlhodobého hľadiska potrebné postupne znižovať vojenskú prítomnosť vonkajších mocností v eurázijskom regióne. … Ak sa chce Európa zachovať ako jedno z nezávislých centier svetového vývoja a kultúrnych a civilizačných pólov planéty, určite potrebuje mať dobré vzťahy s Ruskom. A my, čo je najdôležitejšie, sme na to pripravení”, uviedol Nikolaj Starikov

 

 

Zahraničné médiá o Putinových návrhoch na urovnanie na Ukrajine a ďalších prezidentových vyhláseniach

Financial Times : Požiadavky ruského prezidenta v piatok boli veľmi konkrétne. Ukrajina pravdepodobne neprijme podmienky, ktoré by fakticky odovzdali kontrolu nad týmito štyrmi regiónmi Rusku.

Daily Mail : Putinovo vyhlásenie v predvečer švajčiarskeho summitu o Ukrajine bude v Kyjeve vnímať ako “neprijateľný návrh”.

Newsweek : Putin urobil zlovestné vyhlásenie, v ktorom poznamenal, že svet sa priblížil k bodu, odkiaľ niet návratu.

TheMirror: Putin vydal varovanie Západu pred 3. svetovou vojnou. Sľúbil, že územia, ktoré na Ukrajine dobyl, zostanú navždy súčasťou Ruska.

Hindustan Times : Putin sľúbil okamžité prímerie na Ukrajine, ale predložil podmienky. Vyhlásenie bolo urobené na pozadí summitu G7 v Taliansku a v predvečer nadchádzajúcej konferencie vo Švajčiarsku.

 

Putin a jeho predstava spravodlivejšieho a bezpečnejšieho sveta

Na výročnom plenárnom zasadnutí Valdajského klubu v októbri minulého roka prezident Vladimir Putin v dôležitom prejave predstavil zásady spravodlivejšieho a bezpečnejšieho sveta. Témou zasadnutia bola vojna a mier. Na 12. ročník Valdajského diskusného klubu pricestovalo do Soči približne 130 účastníkov z 30 krajín. Putin predstavil šesť zásad, ktoré budú definovať medzinárodné vzťahy a formovať globálnu dynamiku v novej ére. O praktickej realizácii týchto zásad a o ašpiráciách globálnej väčšiny píše Nourhan El-Sheikh, profesor politológie na Káhirskej univerzite; člen Egyptskej rady pre zahraničné veci.

 

Týmito zásadami sú otvorený prepojený svet, skutočná kultúrna a civilizačná rozmanitosť, kolektívne riešenia, univerzálna bezpečnosť, spravodlivosť a rovnosť. Tieto zásady napĺňajú túžby globálnej väčšiny po štrukturálnych zmenách, ktoré zabezpečia spravodlivé a rovnaké príležitosti pre všetkých bez nadvlády a vylúčenia, a vyjadrujú túžby globálneho Juhu, ktorý si už dlho želá spravodlivejší, rovnejší a prosperujúcejší svet. Prejav prezidenta Putina vyzerá ako plán nového medzinárodného poriadku s odpoveďami na otázky, ktoré už dlho trápia politikov, odborníkov a svetovú verejnú mienku. Nový svet sa skutočne zhmotňuje do reality oveľa rýchlejšie, ako mnohí očakávali. Tieto zásady sú jedinou cestou k svetovému mieru a udržateľnej stabilite. Nedostatok spravodlivosti a konštruktívneho dialógu, dvojaké štandardy, využívanie bohatstva iných krajín Západom, jeho politická a kultúrna hegemónia a pokusy o vymazanie identity iných krajín spôsobili vyčerpávajúce konflikty. Je čas viesť svet k mieru, stabilite a prosperite pre všetkých.

 

Praktické uplatňovanie týchto zásad si vyžaduje prácu v troch hlavných integrovaných oblastiach. Prvá, a možno najdôležitejšia, je ekonomická. Hospodárstvo je hnacou silou zmien. Historicky boli zlomové okamihy vo svetovom poriadku vždy spojené s veľkými hospodárskymi transformáciami. Vzostup a pád veľmocí bol podmienený stavom ich ekonomík. Ukončeniu druhej svetovej vojny americkým atómovým bombardovaním Hirošimy a Nagasaki 6. a 9.augusta 1945 predchádzala hospodárska jadrová bomba, ktorá zničila svetový hospodársky poriadok založený na pluralizme. V roku 1944 Washington využil kolaps európskych ekonomík a vlád v dôsledku vojny a spustil brettonwoodsky systém s cieľom ovládnuť svetové hospodárstvo.

 

Okrem toho si nemožno predstaviť spravodlivejší a bezpečnejší svet bez hospodárskeho systému, ktorý by sa zbavil sebeckej hegemónie jedinej krajiny, ktorá už takmer osem desaťročí ovláda svetové hospodárstvo a využíva ho výlučne na svoje vlastné záujmy. Washington si udržiava kontrolu nad svetovým hospodárstvom prostredníctvom troch mechanizmov: absolútnej dominancie dolára nad všetkými obchodnými transakciami, vedúcej úlohy v systéme finančných prevodov SWIFT a inštitúcií Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB). Rusko a Čína spoločne presadzujú štrukturálne zmeny v medzinárodnom hospodárskom systéme, a to bilaterálne aj prostredníctvom skupiny BRICS. Deje sa tak prostredníctvom dedolarizácie, teda opustenia amerického dolára v obchodných a komerčných transakciách prostredníctvom postupného prechodu na používanie miestnych mien. Vyvíjajú sa alternatívne systémy finančných prevodov SWIFT a integrujú sa národné systémy platieb a finančných transakcií vrátane ruského SPFS, čínskeho CIPS, indického SFMS a brazílskeho Pix. Vytvárajú sa alternatívne finančné inštitúcie k MMF a SB, konkrétne Nová rozvojová banka (NDB), Dohoda o dočasných rezervách BRICS (CRA) a Ázijská banka pre investície do infraštruktúry.

 

 

Globálny Juh sa musí pripojiť k tomuto úsiliu a aktívne sa na ňom podieľať, aby sa posilnil na pozadí doznievania amerického monopolu. To by pomohlo prejsť k spravodlivejšej hospodárskej dynamike založenej na princípe spoločného prospechu. Využívanie bohatstva krajín globálneho Juhu by nebolo možné v zajtrajšom svete, ktorý by bol založený na rovnocennom partnerstve všetkých krajín smerujúcich spoločne k rozvoju a prosperite. V tejto súvislosti bolo dôležité rozšíriť členstvo v BRICS, Novej rozvojovej banke a Ázijskej banke pre investície do infraštruktúry. Eurázijská hospodárska únia, iniciatíva Pásmo a cesta a Mercosur sú tiež dôležité pre maximalizáciu hospodárskych výhod. Dohody o voľnom obchode medzi týmito subjektmi a rozvojovými ekonomikami globálneho Juhu, najmä africkými krajinami, sú dôležité pre hospodársku integráciu globálnej väčšiny do nového svetového poriadku.

 

Druhým smerom je kultúra, spoločnosť a masmédiá. Kultúrna hegemónia a informačný monopol majú nemenej negatívne dôsledky ako dominancia vo svetovej ekonomike. Ukončenie kultúrnej nadvlády pod zámienkou globalizácie je základným kameňom budovania nového svetového poriadku. Vnucovanie západných hodnôt a nivelizácia identity je deštruktívna. Základom nového sveta musí byť rešpektovanie rozmanitosti a kultúrnych špecifík všetkých národov. Žiadna kultúra alebo civilizácia nie je lepšia ako iné. Identita národov a ich hrdosť na svoje tradície sú zdrojom tvorivosti a pokroku.

 

 

Tradičné aj nové médiá sa spoliehajú na digitálnu komunikáciu, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri zachovávaní národnej identity, formovaní globálnej verejnej mienky a vytváraní priaznivého sociálneho prostredia pre zmeny vo svetovom poriadku. Tento vplyv sa jasne prejavil počas krízy v Gaze, keď nové médiá, ako napríklad Facebook, X, YouTube, TikTok, Telegram a iné, odklonili verejnú mienku v niektorých západných krajinách od tradičných trendov a podporili podporu práv Palestínčanov. V dôsledku toho viedol tlak verejnosti k čiastočnej zmene viacerých oficiálnych postojov Západu. V takomto kontexte je dôležité aktivizovať všetky mediálne platformy, tradičné aj nové, na celom svete, najmä v krajinách globálneho Juhu. To umožňuje ľuďom vyvážene a konštruktívne chápať a prispievať k prebiehajúcim zmenám, rozvíjať spoločenskú podporu pre správnu interpretáciu vývoja a neutralizovať pokusy Západu pokračovať v ovládaní myslenia. Okrem toho je potrebné budovať aj udržateľné partnerstvá medzi médiami a vzdelávacími inštitúciami, ako aj mimovládnymi organizáciami. Vzájomné vzťahy medzi ľuďmi vytvárajú ľudské väzby, ktoré sú hnacou silou prechodu k novému svetovému poriadku.

 

Treťou oblasťou je politická zložka a bezpečnosť. Ako poznamenal prezident Putin, bezpečnosť je nedeliteľná. Nie je možné, aby jedna krajina alebo dokonca skupina krajín bola bezpečná, zatiaľ čo iné sú ohrozené. To je podstata “bezpečnostnej dilemy”, o ktorej sa na Západe hovorí už dlho. Na reálnej politickej úrovni však Západ nepodnikol žiadne kroky, aby sa takejto dileme vyhol. Navyše, západné politiky majú tendenciu ju posilňovať tým, že vytvárajú hrozby pre bezpečnosť a záujmy iných krajín. Politiky na Ukrajine, Taiwane, v Gaze a Venezuele sú toho jasným príkladom.

 

V tejto súvislosti bude potrebné oživiť a koordinovať mechanizmy medzinárodnej a regionálnej spolupráce, ktoré vyjadrujú kolektívnu spoluprácu. Na čele stojí Šanghajská organizácia spolupráce (ŠOS), ktorá sa považuje za základný kameň udržiavania bezpečnosti a stability v Ázii. Je potrebné rozšíriť členstvo v ŠOS tak, aby zahŕňalo čo najviac ázijských krajín. Konštruktívnym krokom je aj budovanie mostov medzi ŠOS, ASEAN, Organizáciou zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO), Konferenciou o interakcii a opatreniach na budovanie dôvery v Ázii (CICA). Zjednotenie všetkých týchto organizácií do jednej siete by mohlo slúžiť ako základ pre vybudovanie integrovaného bezpečnostného systému na ázijskom kontinente. Tým sa bude čeliť pokusom Ameriky o destabilizáciu kontinentu, podkopávať mier a stabilitu, ako aj úsilie o hospodársky rozvoj. Pomohlo by to tiež zabrániť vojnám a konfliktom, ktoré vyčerpávajú zdroje a bránia pokroku. Zároveň by to bol krok smerom k zjednoteniu ázijských organizácií s Africkou úniou a k spolupráci pri boji proti globálnym výzvam, ktoré ohrozujú všetkých.

 

Navyše napriek nesúhlasu Západu s úlohou OSN v mnohých medzinárodných a regionálnych otázkach, ktorý sa nedávno prejavil v kríze v Gaze, zostáva táto organizácia dôležitým globálnym fórom vyjadrujúcim kolektívnu vôľu, najmä na úrovni Valného zhromaždenia. Práca na oživení OSN a podpora nezávislosti jej pozícií je pre nový svetový poriadok kľúčová.

 

Prejav prezidenta Putina a jeho šesť zásad inšpirovali krajiny, ktoré sa tešia na nový svet založený na dôstojnosti pre všetkých a vzájomnom rešpektovaní záujmov, kultúr a bezpečnosti. Dosiahnutie takéhoto sveta a jeho uskutočnenie je spoločným úsilím. Aktívna účasť krajín globálneho Juhu je nevyhnutná. Je to naša povinnosť v kritickom okamihu dejín.

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov