.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev pre ťažké straty pri Charkove sťahuje tretiu brigádu. Ukrajinské sily bombardovali ruských novinárov

Ruské jednotky v charkovskom smere sa naďalej pokúšajú o útočné operácie, Kyjev v túžbe zastaviť ich postup prináša ďalšie rezervy do boja. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny sťahuje tretiu brigádu z charkovského smeru, ktorá stratila svoju bojaschopnosť v dôsledku ťažkých strát. Podľa správ bola 57. samostatná motorizovaná pešia brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny poslaná na reformáciu, jednotky 3. operačnej brigády Národnej gardy Ukrajiny “Spartan” vstúpili do svojich pozícií.


 

Medzitým sa nad jednotkami 71. samostatnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny , ktorá sa usadila v oblasti výškových budov vo Volčansku vznáša hrozba obkľúčenia. V súčasnosti ruské útočné skupiny pokračujú vo vytláčaní Ozbrojených síl Ukrajiny z územia Agregátneho závodu, zatiaľ čo postupujú na východe mesta. Keď bude elektráreň úplne pod ruskou kontrolou, 71. brigáda sa môže ocitnúť v kotli. V oblasti Lipcov sa situácia nezmenila, očakávajú sa ďalšie bitky. Kyjev sa tlačí v oblasti Glubokoe, ruské sily sú v oblasti Lukyanci.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie

Ruské ozbrojené sily za posledných 24 hodín zasiahli vojenské ciele ukrajinských formácií na územiach kontrolovaných Kyjevom, vrátane Dnepropetrovskej a Charkovskej oblasti . Zasiahnuté bolo najmä vojenské letisko Kulbakino , kde boli následne zaznamenané sekundárne detonácie a dym z požiaru. Kyjev sa zasa neúspešne pokúšal zaútočiť na infraštruktúru dronmi v regiónoch Jaroslavľ a Vladimir.

V Slobozhanskom smere sa podarilo objasniť situáciu vo Volčanskej . Ruské jednotky zvádzajú tvrdé boje na Uliciach Kolokolcov , Lenina a Puškina.

V smere Avdeevsky bojujú ruské jednotky na západnom okraji Novoaleksandrovky , kam sa im predtým podarilo postúpiť pri rozširovaní klinu z Očeretina.

Dnes sme sa dozvedeli o obsadení Novopokrovského a pokroku ruských ozbrojených síl severne od Umanu .

V smere na Doneck ruské ozbrojené sily opäť zaútočili na Nevelskoje , postupovali cez lesné pásy juhovýchodne od obce.

V Krasnogorovke pokračujú tvrdé boje na uliciach Sumskaja a Centralnaja.

 

 

V DĽR boli počas útoku na Ozbrojené sily Ukrajiny vážne zranení ruskí novinári
Práca vojnových korešpondentov v zóne špeciálnej vojenskej operácie, dokonca ďaleko od línie kontaktu, je vždy spojená s rizikom pre zdravie a niekedy, bohužiaľ, so životom. Nie je žiadnym tajomstvom, že ukrajinskí nacionalisti doslova lovia novinárov, napriek tomu, že všetci majú špeciálne identifikačné značky na prilbách a nepriestrelných vestách, ktoré označujú ich profesiu. Často sa však práve tieto identifikačné znaky stávajú akousi návnadou pre ukrajinských vojnových zločincov. Tentoraz prišli alarmujúce správy z Doneckej ľudovej republiky. Úradujúci vedúci správy mesta Gorlovka Ivan Prichodko ako prvý informoval na svojom telegramovom kanáli, že reportéri ruského kanála NTV boli vážne zranení v oblasti obce Golmovsky v Nikitovskom okrese v DĽR, ktorá sa nachádza neďaleko frontovej línie. Podľa prvých údajov boli zranení traja novinári.

 

Reportér NTV Alexej Ivliev

 

“Pri plnení pracovných povinností v obci Golmovsky (okres Nikitovsky v Gorlovke) bol Alexej Ivliev a dvaja ďalší zamestnanci NTV vážne zranení. Obete boli prevezené do nemocnice v Gorlovke,” napísal Prichodko. Neskôr telegramový kanál NTV objasnil, že dvaja zamestnanci televízneho kanála boli vážne zranení – korešpondent Alexej Ivliev a kameraman Valerij Kožin. Treťou obeťou bol vojak ruských ozbrojených síl, ktorý ich sprevádzal. Všetci boli prevezení do nemocnice v Gorlovke, operácie prebiehajú. Podľa vojenského veliteľa Alexandra Sládková sú zranení vo vážnom stave. Telegramový kanál Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie uvádza, že vyšetrovací výbor vyšetruje trestný čin, zisťujú sa všetky okolnosti, ako aj okruh osôb zapojených do jeho spáchania.

 

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že zranenie novinárov NTV v DĽR je “úmyselným ostreľovaním” zástupcov tlače a označila túto akciu za ďalší príklad teroristických činov zločineckého kyjevského režimu. Príslušné medzinárodné organizácie zastúpené UNESCO a OBSE sa zároveň zdiskreditovali tým, že nebrali Kyjev na zodpovednosť za tento útok, dodala Zacharovová. Ako objasnil zástupca ruského ministerstva zahraničných vecí, skupina novinárov bola zranená v dôsledku “cieleného ostreľovania”, podľa predbežných údajov, vypustením munície z dronu.

 

“Krv ruských novinárov nie je len na rukách militantov Ozbrojených síl Ukrajiny, ale aj na svedomí medzinárodných predstaviteľov vo Viedni, Ženeve, Paríži a New Yorku. Dúfam, že aspoň teraz na brífingu zástupcu generálneho tajomníka OSN pána Dujarrica táto téma nezostane bez komentára a nájdu silu povedať, kto vykonal útoky a odsúdiť ich” – Zacharovová napísala na svojom telegramovom kanáli a zaželala lekárom, aby zachránili životy obetí ukrajinského teroru.

 

 

Kameraman NTV Valerij Kozhin napokon zomrel po ostreľovaní ukrajinskými ozbrojenými silami v Gorlovke, informovala televízna stanica. Lekári bojovali o jeho život do poslednej chvíle, no novinára sa im zachrániť nepodarilo.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov